Dünyanın derbisi: El Classico

Forumda gereksiz, yanlışlıkla açılmış veya kilitlenmiş başlıklar buraya taşınır.

Dünyanın derbisi: El Classico

İletigönderen checker854 » Pzr May 20, 2007 15:20

[img]http://www.sporx.com/images/128/133/6534_B_barca001.jpg[/img]

Barcelona - Real Madrid.. İspanyolların tabiriyle El Classico.. Dünyanın en ateşli karşılaşması.. Her yıl, tüm dünyada sonucu merakla beklenen karşılaşma.. Saha içi ve dışında iki ezeli ekibin bitmeyen rekabeti.. Bir çok insana göre Kraliyet: Güç, Cumhuriyet: Özgürlük anlamına gelir. Ancak İspanya'da durum biraz farklı. "Kraliyet" Real Madrid'le, "Cumhuriyet" ise Barcelona ile özdeşleşmiş durumda...

İspanya'da, Kraliyet takımı Real Madrid ile Katalonya'nın sembolü Barcelona arasında, 1 asırdan fazladır süre gelen bir çekişme yaşanıyor. Yıllardan beri her iki takım da birbirlerini ezebilmek için her şeyi yapıyor. Barcelona ve Real Madrid arasındaki nefret tarihsel ve politik nedenlerle başlamış olsa bile şimdilerde ise rekabetin daha çok mali niteliklere sahip, reklam yapma telâşı, futbol endüstrisinin bu iki devinin arasındaki rekabetin en büyük yapıtaşlarından biri hâline geldi.

[img]http://www.lastkick.com/wp-content/P_LOGO_Barcelona_Real_Madrid_1.jpg[/img]

Dünyanın sayılı derbilerinden biri de aynı şehirde olmamalarına rağmen Real Madrid ile Barcelona arasında oynanıyor. Bu derbiyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik tamamen siyasi husumetler üzerine bina edilmiş olması. İspanya’nın mevcut heterojen yapısı birçok özerk bölgeyi içinde barındırıyor. Bu bölgelerden biri de yıllarca merkezî hükümetle çatışma içinde olan Katalonya. Barcelona da bu bölgenin takımı. Barcelona için ‘Devletsiz bir milletin silahsız ordusunun tecessümü’ veya ‘milletin elçisi’ gibi ifadeler kullanılıyor. 29 Kasım’da kuruluşunun 108’inci yılını kutlayacak olan Barça, ilk yıllar Katalonya halkının özgürlük mücadelesinin bir parçası değildi. Halkın kulüp etrafında bütünleşmesi 1925’teki bir maçla oldu. O maçta İspanya millî marşı ıslıklanınca stadyum altı aylığına kapatıldı. Bu yasak halkı kulüp etrafında kenetledi. Hatta daha sonraları yasaklanan Katalonya bayrağının yerini Barcelona bayrağı aldı. 40 yıl süren faşist General Franco iktidarında da Barcelona’nın en önemli rakibi aynı kenti paylaştığı Espanyol değil, R. Madrid oldu. Çünkü R. Madrid merkezî iktidarın takımıydı. Üstelik Franco, Real’in kadrosunu ezbere biliyordu. Halk sokaklarda Franco’ya tepki gösteremediği için tüm hırsını Real’le oynanan her maçta rakip oyunculardan çıkarıyordu.

Resim

Real’e tepki oluşmasının başka bir sebebi de 1960’lı yıllarda Barcelona’yla sözleşme imzalayan Di Stefano’nun ihtilaflı bir sözleşme ile Real’e transfer olmasıydı. Kimileri İspanya’da demokratik yönetimin Franco’nun devrildiği 1973’te değil, 1974’te Barcelona’nın başkent Madrid’de Real’i 5-0 yenmesiyle başladığına inanıyor.

[img]http://www.goal.com/images/14687_news.jpg[/img]

Resim

Videolar



Kullanıcı küçük betizi
checker854
Üye
Üye
 
İletiler: 341
Kayıt: Sal Nis 03, 2007 18:43
Konum: Viyana

İletigönderen Veled » Pzr May 20, 2007 15:21

checker854, :D süper paylaşım kardesim emeğine sağlık
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

İletigönderen alp » Pzr May 20, 2007 16:20

güzel çalışma hazırlamışsın
Kullanıcı küçük betizi
alp
Üye
Üye
 
İletiler: 335
Kayıt: Sal Nis 03, 2007 18:33

İletigönderen Hasta » Pzr May 20, 2007 16:33

checker854, sağol.Mine G.Kırkkanat'ın,''Gülün Öteki Adı'' diye bir kitabı var,Katalunya'yı anlatan...Katalunya'nın takımı Barcelona... Kendini,Cathar'ların mirasçısı sayan bir aykırı toplum...Hiç bir kalıba sığmamışlar ve bir engizisyon destanı yazmışların soyundan geliyorlar,Real'le ya da bir Fransız takımı ile karşılaşırken bile o kadar ''Senyör''ler ki!!!Bağımsız,özerk,aykırı..(Biraz taraflı oldu galiba... :wink: :mrgreen: )

Kimileri,İspanya’da demokratik yönetimin Franco’nun devrildiği 1973’te değil, 1974’te Barcelona’nın başkent Madrid’de Real’i 5-0 yenmesiyle başladığına inanıyor.
:wink:
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

İletigönderen Veled » Pzr May 20, 2007 22:14

NuNNi, barcelona taraftarlı yaşadıkları yeri tamamen farklı bir ülke olarak görüyorlar bu da derbiyi çok farklı boyutlara taşıyor bizde ise aynı kültürün takımları oynuyorlar arada fark yok ama bir kavga bir gürültü avrupada rekabet var ama bizdeki olaylar olmuyor işte aradaki seviye farkı burada ortaya çıkıyor türk milletini bu halde göreceğime ölmeyi yeğlerdim
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46


Şu dizine dön: Güncel Meydan Çöp Tenekesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x