[img]http://www.gazeteport.com.tr/stellent/groups/public/documents/site_studio_images/gp_444475.jpg[/img]
[img]http://www.gazeteport.com.tr/stellent/groups/public/documents/site_studio_images/gp_444477.jpg[/img]
Kuş gribinden sonra dünyayı yeni bir grip vakası sardı. Ölümcül domuz gribi, Meksika'da ortaya çıktı, dün ABD'ye, bugün başka kıtaya yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 'acil durum' ilan ederken salgının kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu.
Uzmanlara göre bu grip türü, kuş gribinden daha tehlikeli
PARİS - Meksika'da ortaya çıkan ve toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD'de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.
Domuz gribi hakkındaki bazı bilgiler şöyle:
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.
İNSANA BULAŞIR MI?
Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor.
Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.
DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.
BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor.
Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.
DSÖ'ye göre, Meksika'da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.
AŞISI VAR MI?
Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.
KOLOMBİYA VE EKVADOR'DA HAVAALANI VE LİMANLARDA ÖNLEMLER ALINDI
Kolombiya'da Meksika'dan gelen 5 yolcu gözlem altına alındı.
Başkent Bogota'daki bir sağlık yetkilisi, Meksika'dan gelen ve grip belirtileri görülen 5 kişinin önlem olarak sağlık kontrolünden geçirildiğini belirtti.
Kolombiya Sosyal Güvenlik Bakanı Diego Palacio da, hükümetin sağlık yetkililerinden domuz gribinden korunmak için plan oluşturmalarını istediğini, durumun ciddi olduğunu ve çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Palacio, grip belirtileri gösteren kişilere evlerinde kalma, maske kullanma ve ellerini sık sık yıkama çağrısında bulundu.
Diego Palacio, havaalanı ve limanlarda Meksika ve ABD'nin güneyinden gelenleri kapsayan sıkı önlemlerin alındığını vurguladı.
Öte yandan Ekvador'da yetkililer, domuz gribine rastlanan ABD ve Meksika'dan gelen yolcular için önlem almaya başladı.
Ekvador Sağlık Bakanı Marcelo Aguilar, hükümete ait internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, havaalanı ve limanlarda önlemlerin alındığını belirterek, şu ana dek domuz gribi virüsüne bağlı solunum hastalıklarına rastlanmadığını belirtti.
Bu arada Amerikalı sağlık yetkilileri, domuz gribinin yayıldığını belirterek virüsün kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu.
ABD Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi'nden Anne Schuchat, enfeksiyonların birçok toplulukta görülmesi nedeniyle, virüsü tek bir yerde tutmanın mümkün olmadığını düşündüklerini belirtti.
Schuchat, daha fazla vakaya rastlanabileceğini söyledi.
Meksikalı yetkililer, Meksika genelinde 1004 kişiye A/H1N1 virüsü bulaştığını, 20 kişinin domuz gribinden, 48 kişinin de muhtemelen aynı virüsten yaşamını yitirdiğini bildiriyor.
A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü ABD'de de ortaya çıkan virüsün daha da yayılabileceği uyarısında bulunuyor.
KUZEY AMERİKA'DAKİ DOMUZ GRİBİ SALGINI
DSÖ "ACİL DURUM" İLAN ETTİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kuzey Amerika'daki domuz gribi salgınıyla ilgili olarak "uluslararası endişeye yol açan acil durum" ilan etti.
Uluslararası uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi'nin toplantısında, mevcut durumla ilgili veriler değerlendirdi.
Komite, kaydedilen vakalardaki klinik özellikler, epidemiyoloji ve viroloji bilgilerinde bazı boşluklar bulunduğu için durumu henüz "genel salgın" olarak ilan etmedi.
Ancak komite, tüm ülkelere, olağan dışı grip benzeri hastalıklar ve zatürre salgınlarını yakından incelemesini tavsiye etti.
Meksika'da 60'dan fazla kişi domuz gribinden ölmüş, ABD'de ise 8 vaka tespit edilmişti.
DOMUZ GRİBİ KORKUSU YAYILIYOR
-YENİ ZELANDA'DA MEKSİKA'DAN DÖNEN 25 KİŞİ
KARANTİNAYA ALINDI
-ASYA ÜLKELERİNDE ÖNLEMLER ALINIYOR
Yeni Zelanda'da Meksika'dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı.
Yeni Zelanda'nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland'e döndüğü belirtildi.
Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı sözcüsü Michael Flyger da gruptakilerin bir kısmının grip benzeri belirtileri olduğunu, test sonuçlarının gün içinde alınacağını kaydetti.
Meksika'da domuz gribi olduğu sanılan bir virüsün yol açtığı ağır zatürreden 81 kişi yaşamını yitirdi. Meksika'da okullar, müzeler, kütüphaneler ve tiyatrolar, binden fazla kişinin hastalandığı salgını zapt etmek için kapatıldı.
Öte yandan Japonya'nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi.
Tayland ve Hong Kong'taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti.
Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.
Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika'ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.
Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütünün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi.
Asya, 2003'te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1'den en çok mustarip olan bölge olmuştu. Kuş gribinden en az 257 kişi hayatını kaybetmişti.
Ölümcül domuz gribi Meksika'da ortaya çıktı dün ABD'ye, bugün başka kıtaya sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü "acil durum" ilan etti ve salgının kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu. Kuş gribindedn daha tehlikeli virüs kolaylıkla bulaşıyor. Çin'de ortaya çıkan kuş gribinden insanların öldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. İşte dünyanın dört bir yanında bu kez domuz gribi için alınan önlemler.
