e-Meclis Ölü Doğdu, Yaşasın e-sansür

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

e-Meclis Ölü Doğdu, Yaşasın e-sansür

İletigönderen ACD » Prş May 17, 2007 9:16

[img]http://www.teknolatte.com/fs/MDcwNTE0%5Cres%5C1155_07051414274843.jpg[/img]

e-Meclis Ölü Doğdu, Yaşasın e-sansür

Vatandaşlarla sürekli ve karşılıklı iletişim adına başlatılan AB destekli internet projesi e-Meclis'i kullanmaya gerek duymayan Meclis, internet sansüründe çok duyarlı davrandı.

ABD'deki seçimlerde internet üzerinde blog oluşturma ve video paylaşma önemli bir propaganda aracı olarak kullanılırken İngiltere'nin koltuğunu bırakan başbakanı Tony Blair Fransa'da Sarkozy'nin seçim zaferini YouTube'a yüklediği bir video ile kutladı. Bu sıralarda Türkiye, pornografik içerik gerekçe gösterilerek internetin kolayca sansür edilmesini sağlayacak bir yasaya kavuşturuldu.

İnterneti Batı'daki örneklerdeki gibi kullanmak kimsenin aklına gelmezken, meydan hesaplaşması şeklinde geçeceği anlaşılan seçim sürecinde bu tablonun değişmesi beklenmiyor. Hükümetin AB ile uyum için başlattığı eMeclis projesine Tarım ve Köy İşleri dışında hiçbir bakanlığın ilgi göstermemiş olması da, bu konudaki niyetsizliği açıkça ortaya koyuyor. Vatandaşları sürekli bilgilendirme ve karşılıklı etkileşimi sağlamak üzere başlatılan e-Meclis projesine ilgi gösterilmemesi Türkiye'nin çokça tartışılan demokrasi konusunda nerede bulunduğunun da açık bir göstergesi.

Boş koltuklar nedeniyle üye sayısı düşmüş olsa da matematik olarak 550 üyesi bulunan parlamentonun karnesini çıkarmak çok fazla ayrıntıya boğulmak anlamına geleceğinden, hükümetin karnesini çıkarmakla yetindik. Üç buçuk yılı bulan süreçte yaşananlar, partilerle sınırlı olmayan bir tavrı ortaya koyuyor. Aşağıda bu üçbuçuk yılın hikayesini bulacaksınız.

Türkiye'nin 59. Hükümet’inin başlattığı “Meclis'te AB Reformu” olarak adlandırılan projesi üç buçuk yılını doldurdu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç tarafından başlatılan projede tüm milletvekillerine 3 Aralık 2003'te dizüstü bilgisayar dağıtılmasının ardından 2004'te milletvekillerinin kişisel sayfalarının bulunduğu http://www.tbmm.info sitesi açılmıştı.

Ancak Meclis Başkanlığı'nın, bilgisayar dağıtımının ardından milletvekillerinin bilgisayar ve interneti daha etkin kullanabilmeleri amacıyla düzenlediği kurslar sonuç almaya yeterli olmadı. e-Meclis projesiyle milletvekillerinin adına oluşturulan internet siteleri, inşaat için orman niteliğini kaybetmesi beklenen alanlar gibi duruyor. Projeyle, milletvekillerinin vatandaşlarla internet üzerinden iletişim kurabilmelerinin sağlanması hedefi de hala çok uzakta.

Proje başlatılırken milletvekillerinin, kendi internet sitelerinde, yaptıkları çalışmaları, basın açıklamalarını, Genel Kurul konuşmalarını, basında kendileriyle ilgili çıkan haberleri, hobilerini, seçim bölgeleriyle ilgili haberleri, fotoğraflarını yayınlaması da bekleniyordu. Projenin ulaşılamayan bir diğer hedefi ise, internet siteleri aracılığıyla vatandaşlara, milletvekillerine doğrudan ulaşarak, görüş, düşünce ve sorunlarını iletme imkanı sunmasıydı.

Resim

Aradan üç buçuk yıl geçmişken ve 60. Hükümet için yeni seçimler yaklaşmışken siteye bakıldığında, milletvekilleri bir yana bakanların bile internet mecrasına ilgi göstermediği görünüyor. Nitekim Maliye Bakanlığı'nın 2007 bütçesi ile ilgili tasarruf kararında gözden çıkarılan sektörlerin başında da bilişimin gelmesi bu tabloyu açıklıyor.

Hedefine ulaşamayan e-Meclis projesinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in sitesi sürekli güncellenmesi ile bu tablonun dışın açıkıyor. Teknolatte olarak, bütün milletvekilleri çok uzun bir liste oluşturacağı için hükümet içindeki kullanım alışkanlıklarını çıkardık. Meraklıları http://www.tbmm.info sitesine girerek kendi araştırmasını yapabilir.

HÜKÜMETİN e-MECLİS KARNESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: http://www.rterdogan.com adresine yönlendirme yapılıyor ancak her iki site de aktif değil.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül: Hiç kullanılmamış.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener: Hiç kullanılmamış.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: Hiç kullanılmamış.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker: Tam olarak kullanan, devamlı güncellenen, vatandaşın irtibat kurma olanakları açık olan tek site.

Devlet Bakanı Beşir Atalay: Hiç Kullanılmamış.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın: Hiç kullanılmamış.

Devlet Bakanı Ali Babacan: Hiç kullanılmamış.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek: Hiç kullanılmamış.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: Hiç kullanılmamış.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu: Sitenin kurulduğu tarihe ait 4 adet kayıt var. Güncelleme yok.

Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül: Hiç kullanılmamış.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu: Hiç kullanılmamış.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: Hiç kullanılmamış.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: Hiç kullanılmamış.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak: Mart 2006'ya kadar güncellenmiş.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Hiç kullanılmamış.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Hiç kullanılmamış.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu: Hiç kullanılmamış.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun: Hiç kullanılmamış.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler: Hiç kullanılmamış.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç: Hiç kullanılmamış.

Çevre ve Orman Bakanlığı Osman Pepe: Hiç kullanılmamış.
Kullanıcı küçük betizi
ACD
Üye
Üye
 
İletiler: 1137
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:58

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x