Semih R.Cabalar, haber için teşekkürler.
Beijing eski Büyükelçisini getirmişler. Ne alâka kardeşim¿? Erdoğanın Dışişleri Başdanışmanı olması bunun için yeterli herhalde... Demirel'in de eski kalem müdürlerinden zat-ı muhterem.

Türkiyenin eski Beijing Büyükelçisi Sayın Rafet Akgünay, Çinde 4 yıl süren görevini tamamlayarak kısa süre önce Beijingden ayrıldı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI) muhabiri, Sayın Rafet Akgünayla yolculuk öncesi görüşerek Çindeki izlenimlerini aldı. Şimdi bu sohbetin özetini aktarıyoruz.
CRI: Siz Çinde 4 sene bulundunuz. 4 sene önceki Çinle bugünkü Çin arasında bir karşılaştırma yapabilir misiniz?
Akgünay: Yapamam! Çünkü o kadar değişti ki. 4 sene önceki Çinle bugünkü Çin arasında gerçekten çok büyük değişimler var. Özellikle Pekin bölgesi için söylüyorum. Aydan aya değiştiği oluyor. Dolayısıyla görünümde çok olumlu gelişmeler oluyor.
Üst yapının gelişmesi, gayet iyi gidiyor. Rakamlara baktığınız zaman yine gayet iyi bir kalkınma olduğunu görüyorsunuz. Tabi öteki taraftan bu son 1 yıl içerisinde basına da yansıdığı şeklinde, liderlerinizin de çeşitli vesilelerde belirttiği üzere ekonomide bir takım sıkıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Ama bir takım sıkıntıların giderilebilmesi için en önemli husus, onların farkında varılması veya kabullenmesi. Çin hükümetinde bu sıkıntıların varlığının kabul edildiğini, ve giderilebilmesi için büyük çaba sarfedildiğini görüyorum. O bakımdan şuanda bazı sektörlerde yaşanan sıkıntıların, sosyal bağlamda yaşanan bir takım sıkıntıların Çin her zamanki politikalarıyla kolaylıkla aşılabileceğine inanıyorum. Ama sonuç olarak tekrar başa dönecek olursak, bu 4 yıl içinde Çin hakikaten yaygın deyimi ile "Uyanan bir dev" olduğunu göstermiş durumda.
CRI: Çinin bir çok yerini gezdiniz her halde.
Akgünay: Gezmeye çalıştım.
CRI: Çinde gezdiğiniz bütün şehirler arasında, bölgeler arasında en sevdiğiniz hangisidir?
Akgünay: Biz Pekinde yaşadık. Pekini inkar etmemek lazım.
Hepsi farklı farklı. Yani demin söylediğime benzer bir şey söyleyeceğim. Çini tek bir Çin olarak göremiyorusunuz. Yani Shanghaiya gidiyorsunuz, Shanghaida New Yorktan belki daha gelişmiş unsurlar görüyorsunuz. Shenzhena indiğiniz zaman, Shenzhen sonradan yapılmış çok güzel bir şehir, bahçe şehir olarak ortaya çıkıyor. Xiana gittiğiniz zaman Xianda tarihi görüyorsunuz. O "Terracota" askerler vs. Hakikaten orası da çok ilginç. Bazı yerlerde işte Budist geleneğini görüyorsunuz. Örneğin Gansu eyaletinde, Datongda o mağralar vs çok etkileyici.
Bazı bölgelerde coğrafi güzellikler, coğrafi özelliklerden kaynaklanan o doğal güzellikler, daha fazla ön plana çıkıyor.
Sincan bölgesini oldukça geniş bir şekilde gezmiştim. Orasının, Sincan bölgesinin güzellikleri çok daha fazla. Orası çok farklı. Çölün güzel olduğunu, yahut çölün güzel olabileceğini yaşıyorsunuz. O dağların görkemini yaşıyorsunuz.
O bakımdan nedesi güzel, en çok neresi etkiledi sizi derseniz, şurası beni en çok etkiledi demek çok güç. Hani her yere gittiğim zaman beni etkileyen, içimde, aklımda kalacak güzellikler, değişiklikler yaşamış oldum.
CRI: Siz tekrar Çine gelir misiniz?
Akgünay: 2008 Olimpiyatlarına geleyim!
Gelecek günler neyi gösterir bilinmez. Bizim sistemimiz içerisinde aynı ülkede iki kez görev yapmak, yani bu düzeyde görev yapmak, çok fazla örneği olan bir şey değil. Örnekleri vardır, ama çok fazla değil.
Bugünden bir şey söylemek mümkün değil. Ama ziyaret etmeye gelmek isterim ilerde. Çünkü değişen bir Çin, çok hızla gelişen bir Çin var. 5-10 sene sonra ne olacağını ben de merakediyorum.