Efsanevi saldırı helikopterleri alımında skandal!

Genel & Güncel Konular

Efsanevi saldırı helikopterleri alımında skandal!

İletigönderen tuba » Çrş Haz 18, 2008 12:57

3 milyar Dolara 51 VIP helikopteri

11 yıldır beklediğimiz efsanevi saldırı helikopterleri alımında skandal.

Türkiye'nin PKK ile mücadelede 'hayati ihtiyaç' saymasına karşılık, temini için 11 yıldır beklediği saldırı helikopteri ihalesinde yine beklenen gerçekleşmedi. Türkiye "hava filosu" kurmak isterken, "yolcu helikopteri" sahibi olacak. Böylece, sokağa 3 milyar dolar daha atılmış olacak.

24 Haziran Salı günü imzalanacak olan ATAK saldırı helikopterinin, 'yeterliliği' tartışılıyor. Daha önemlisi, tamamı 91, ilk partisi 51 adet olan helikopter projesinde motor aksanının ülkemizde imalat şartı ortadan kaldırılıyor. Silah ile füze teçhizatının alımı ikinci bir anlaşmayla 'başka bahara' kalıyor.

ASLINDA ÖLÜ DOĞAN PROJE FİLEN ASIKIYA ALINIYOR
TSK'nın acil ihtiyaçları arasında yer alan ce altı ayda temini olmazsa olmaz şartı sayılan, ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) ancak 11 yılda sonuca bağladığı yaklaşık 3 milyar dolar maliyetindeki ATAK taaruz ve saldırı helikopter ihalesinde macera bitmiyor.

Türkiye'nin PKK ile mücadelede önemli bir kozu olması beklenen taaruz helikopteri imalatında devam eden bir dizi aksaklıklara ve yanlışlara yenileri eklenmek üzere iki başlıkta toplanıyor:

1- 24 Haziran'da Agusta Wesland firması ile yapım anlaşması büyük bir törenle imzalanması kararlaştırılan ATAK Helikopter'inin Türkiye'de üretilmesi kararı askıya alınıyor. Motor da üretilmeyecek. Sadece kabuk halinde kaporta ve dış aksan monte edilecek.

2- PKK ile mücadelede kullanılacak helikopterde silah sistemi bu kontratta yer almayacak. Silahlar başka bir kontratla gelecek. Tabii ABD daha sonra karar değiştirmezse. Peki ABD bu silahları vermezse Türkiye'nin yaptırımı ne olacak?

Yani, Türkiye yurt dışına bağımlı, silah sistemi olmayan bir saldırı helikopteri alarak aslında 50 adet ve 3 milyar dolar değerinde bir VIP helikopter filosu sahibi olacak.

Böylece PKK ile mücadelede kullanılmak üzere alındığı açıklanan 1.6 milyar dolar tutarındaki ilk parti 51 ATAK helikopteri Mehmetçiğimizin yansıra önemli konukları (VIP konukları) da taşımada kullanılacak.

11 YILIN YILAN HİKAYESİ
Türkiye 11 yıldır envanterine katmak istediği saldırı helikopterlerini almak için İtalyan 2007 yılında yapılan ihale sonunda Agusta Westland Firması ile anlaşmış, 24 Haziran'da Anlaşma imzalayacağını deklere etmişti.

Motor aksamı ve silahları Amerika tarafından üretilen ve henüz Amerikan makamlarının Türkiye'nin bu helikopterleri almasına izin vermediğini belirten yetkililer her şeye rağmen anlaşmanın imzalanacağını söylüyorlar.

Today's Zaman gazetesinde çıkan habere göre Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) projenin daha fazla gecikmemesi için Agusta Westland firması ile 24 Haziranda anlaşma imzalamayı planlıyor.

Daha önce Amerika'nın Türkiye'nin saldırı helikopterlerine ait olan yazılımların kodlarını istemesine olumsuz cevap vermesi üzerine Türkiye Amerikan firmalarını milyarlarca dolarlık saldırı helikopteri ihalesine kabul etmemişti.

Bu şartlarda 2007 yılında gerçekleşen ihaleyi de İtalyan Agusta firması kazanmıştı. İşin ilginç tarafı bu sefer de İtalya ve Türkiye, Amerika'nın engellemesi ile karşı karşıya, helikopterlerin motor aksamını ve silahlarını üreten Amerika Birleşik Devletlerinin bu helikopterlerin satışına engel olma ihtimali var.

MOTORLAR AĞIR, İRTİFA KAYBINA NEDEN OLABİLİR
Çünkü helikopterde en önemli unsurlardan birisi havalanma yüksekliği. Helikopterin de havalanmasının önündeki en önemli engel sıcak hava ve motor ağırlığı. Bu sebeple ABD'den Kobra Helikopterini alamıyoruz. Ayrıca ABD bu talebi, önceki ihaleye giremediği için reddetmişti.

ABD PKK ile mücadelede teröristleri mağaralardan çıkarmayı sağlayan 'helfire' füzelerini verip vermemeye daha sonra karar verecek. Bu füzeler için de ikinci bir anlaşma şartı, füzelerin Türkiye tarafından teminini zorlaştıracak, hatta imkansızlaştıracak.

Ayrıca motor ağırlığı fazla olan ATAK helikopterleri için daha hafif bir motor üretimi de planlanıyor. Bu imalatlar da ilan edildiği gibi Türkiye'de imal edilmeyecek, montaj için hazır gelecek.

MİLLİ SAVUNMA BAKANINDAN ALTI AYDIR CEVAP YOK
ATAK ihalesi ile ilgili uzun bir soru önergesi veren Emekli General MHP Adana Milletvekili Kürşat Atlgan'a altı aydır Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından cevap gelmediği anlaşıldı. TBMM resmi sitesindeki bilgiye göre Atılgan'ın sorusu cevapsız kalmış.

MHP Adana Milletvekili (E) Hava Tuğgeneral Kürşat Atılgan'ın, TBMM'ye getirdiği soru önergesinin son bölümünde ihalenin şekil değiştireceğine dikkat çekerek şöyle demişti:

'Teknik açıdan Denel'den düşük not alan Agusta Westland helikopteri geliştireceği ve yeni bir motor adepte edeceğini taahhütü esas alınarak ihale verilmiştir. Oysa bu zaman ve para gerektiren bir sertifikasyon sürecini geliştiriyor. Agusta Wesland tarafından karşılanması gereken yeni motor taklıması ve geliştirmesi parası kimden çıkıyor? İlk helikopterin teslim edilmesinden sonra kontrat bedelinin yüzde 50'sinden fazlasının ödeneceği iddia edilmekte. Teslimat ve ödeme takvimi nedir?'

SONU YÜCE DİVAN MI?
SSM Murad Bayrak değiştirilen ihale teknik şartname uygulamalarından hiç de rahatsız değil. Hatta kararların TSK ve Hükümet yetkilileri nezaretinde alındığı için Cumhurbaşkanı gibi kendisini bu kararlardan, 'sorumsuz' sayıyor. Bu da her ihalede, ihale yöntemini belirleyen teknik şartnameleri defalarca değiştirmesi anlamına geliyor. Oysa, SSM milyar dolarları bulan ihaleleri sıra bekliyor:

1- 100 adet alınması planlanan yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde. JSF'de üç ayrı doküman imzalanacak. İkili anlaşmalar var. İş payı konusunda sanayi planıyla ilgili anlaşmanın müzakereleri var. Teslimat tarihi itibariyle 4,2 milyar dolara ulaşıldı. Buna 1,5 milyar dolarlık ilave için müzakereler yapıldı.

2- F-16'LAR 1.6 MİLYAR DOLAR. İcra komitesinde ilk defa 30 F-16 alınması için SSM'na bu hususların müzakere edilerek bir neticeye bağlanması için yetkisi verildi. F-16 uçaklarının 1 milyar 650 milyon dolara mal olacağının tahmin edildi.

3- EUROFIGHTER'A RUM ENGELİ. Eurofighter AB'nin ürettiği bir uçak. Bazı sıkıntılar var. Türkiye daha önce müşterek üretim projesi üyesi iken, yerine kurulan Avrupa Savunma Ajansı'nın (EDA) üyesi olamadı. Güney Kıbrıs'ın veto etmesi sonucu. Bu çok önemli bir etken olmaktadır. AB ile olan projelerin devamında. A400M projesi EDA kurulmadan girdiğimiz proje olduğu için gayet başarıyla yürütülmektedir. Türkiye EDA üyesi olmadığı halde AB projelerine nasıl katılacağı konusunda bir formülü bugüne kadar bulabilmiş değil.

MURAD BAYAR KİMDİR?Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayrak Ankara ve İstanbul'un efsanevi Valisi, Lefkoşe eski Büyükelçisi Cahit Bayar'ın oğlu. SSM Şube Müdürü iken F-16'ların teknik donamından sorumluydu.

Yapımcı firma ile imalat konusunda anlaşmazlığa düşüldüğü gerekçesiyle SSM'nın mahkemelik oluşunda imza ve pay sahibi. İki mahkemeden toplam 2.5 milyon dolar ceza ödeyen SSM, Murad Bayar'ı görevden almış, kızağa çekmişti. Bayar'ın yıldızı AKP iktidarı döneminde parlamasına rağmen, Müsteşar olarak henüz sonuçlanmış bir tek projeye imza atmadı. Sonuçtan da hep 'karar sadece bana ait değil, TSK ve Hükümet yetkililerine ait' havasını sürdürdü.


Kaynak
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye
 
İletiler: 1113
Kayıt: Cmt Ara 29, 2007 21:09
Konum: Güneşin doğduğu yerden...

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x