FİKRİ HAKLAR
Eğitimi yok, başlığı açıldı
ANKARA - Türkiye ile AB arasında 18 Hazirandaki 5. Hükümetlerarası Konferansta Fikri Mülkiyet Hukuku başlığının açılmasıyla, 3 Ekim 2005 tarihinde başlayan müzakere sürecinde ilginç bir durum ortaya çıktı. Türkiyenin AB müktesebatını üstleneceği Fikri Mülkiyet Hukuku, Türkiyedeki üniversitelerde bile anabilim dalı olarak kabul edilmiyor.
DPTnin 8. Beş Yıllık Planı Fikri Haklar Özel İhtisas Komisyonunun raporunda, Fikri Hukukun ilköğretimde dahi kavramsal olarak öğretilmesi önerisinin bulunduğu ortaya çıktı. Ancak 3 Ekim 2005te başlatılan müzakere sürecindeki başlıklardan birisinin de Fikri Mülkiyet Hukuku olmasına ve DPTnin önerisine karşın AKP hükümeti bu konuda adım atmadı.
Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulunun 5 Nisan 1994 ve 11 Ocak 1995te aldığı ve altında dönemin Türk hükümetinin de imzası bulunan kararlarındaki altı ilkeden ilkinde de Üniversite eğitimi düzeyinde, fikir hakları ve komşu haklar öğreniminin geliştirilmesine özel bir önem verilmelidir önerisi yer almıştı. Ancak üniversitelerde bu yönde düzenlemeye gidilmedi.
Bu konuyla ilgili ABDde Digital Millennium Copyright Act yasası düzenlenirken Yunanistan dahil tüm Avrupa ülkelerinde Fikri Mülkiyet Hukuku, Intellectual Property Rights adı altında bağımsız bir alan olarak hukuk fakülteleri yanında teknoloji enstitülerinde de okutuluyor.
Cumhuriyet
21 Haziran 2008