"EHALİ NE DEYYO GARİ ÖNKÜ(ŞU) PAKET İŞİNE?"

"EHALİ NE DEYYO GARİ ÖNKÜ(ŞU) PAKET İŞİNE?"

İletigönderen Noyan Umruk » Pzr Eki 06, 2013 11:51

“EHALİ NE DEYYO GARİ ÖNKÜ(ŞU) PAKET İŞİNE?” :stres:

Dr. Noyan UMRUK

Sevgili okurlar, “yiğenim” Davaz’lı Yörük Mızdavali’den “başefendi”ye sual edilmiş bir mektup var yine. Bana da “Noyan daaayı sene de habar ossun, haaa…” “deyyo”.
İşte mektup:
“Pek möhterem başefendi,
Aylaadı açıvecez, açıvecez deyyodun. Ehali de civciv çıkçek, guş çıkçek deye bekleyipdurudu. …
Dilivizyonlada, gaztalarda sate günlerce önden başlayıvemişti tiyatora :“ paket her bi kesten önce bizim ganalde…soonacıma ne kaden de güzel bi paket oluvedi faslı” falan. Neyse biz de seçivedik bi ganel.

Başlayıvedin gonuşmeye “Gazi Mustafa Kemal” le, “şehitlerimiz”le ... Bakıvedim ki; lafı uzatıpdurusun emme biyol gonuye giremeyyon… Sıgıntın va gari… Sıfatından(suratından) besbelli...4o takke lafı dolaştırıpduru, soona 10 takkede açılıvedin, soonu da hemencecik kaçıvedin gari . Olan gaztacılara oluvedi, avuçlağnı yalayıvedile garibanlar…
Açıvedin açılıvedin de, rahatlayıvedin mi bari? Zannetmeyyon.
Sate bu sene açtırıvediklenden biz de hiç bi şe ağnamadık gari.
Eee… Soona başlayıvedi gayfede, dilivizyonlada falan gonuşmele ;
O zornan dağa çıkıveren gençle va ya, PKK onları orlaadan indiri indirivecek, şeherdekilele barabar golleçlere yollayıveğcemiş, orlaada Kürtçe öğrenivesinle deye deyyola… Metteple de cemaatten deyyola... Ohhh, suyundan de goyuve gari. Soora nolcek? Eyi Kürtçe bilene, eyi iş mi buluveğceniz? Dünya, alem Kürtçe bilen ademlerin peşinde sankilim… Yoğsa Barzaniye mi yolluveğceniz oncağızları. O napıveğcek onca ademi?
Bi de guççük partilere para dağıtıveğceklemiş, Frenkçe yazı selbes oluceğmiş, kövün, gasabanın, şeherlerin ismi değiştiliveğcek, çocukların metteplede “Ne mutlu Türküm diyene” deyivemesi, milli yemin falan artıkın yassah deyyola… Eyi de bunlala uğraşveğcene, sağa sola para dağıtveğcene mazotun, samanın, gübrenin parasını düşürüvesen biyol. Mahsüle, hayvana eyi para verivesen ya…10 yıldır hayvancılığın, zıraatin canına okuyuvediniz essahdan…
Bunların hebisi PKK’a yarancen deye, “ben sene heyran, sen cama tırman” “Apo’ya selam, yola devam” falan deyyola…
Emme, bu aç kurtların yedi düvelin desteğiynen, senin de himmetinnen önkü melmeketi parçalayıvemeden doymeyceğini de deyyola…
Sate sen de daha çok vagıt sürecek bu işle falan deyyon…Hele biyol sabrediveğceğniz daha sizlere nele nele açıvecen deyyon…Melmeket gıvama gelivesin deye bekleycen deyyon…
Onla da “olmeycek bööle, biz oynameyyoz artıkın..” deye şamata çıkarı çıkarıveyyola, emme sene oynetmeye de devam ediyola…
Soonu da, sate geyinmiyolamış gibisine ehali keyfince geyiniveğcekmiş. Bizimkine kasket, pantol, yemeni, entariden başka bi şe geymeyyos ki sate … Lakin şeherli, dövletin memırı, hakımı, tokturu adam gibi geymeli de mi? Gayfede “Biz gağşımızda adam gibi adam, kadın gibi kadın isteyyos, gari…” deyyola.
Romanlara bilem locman vercen de Türklere ,“Türk olduğunu söylemeycen, bazıları alınıveyyola” dan başka bi şe yok gari bu pakette. Neyse , senin, önkü paketten ehaliye kol saatı çıkarıveğceni önden bilivemiştik sate. Emme mapıslara dıkdırıpduruvediğin hagsızlıklara kağşı dikduru gaztacılara, yımırta atıveyyola deye gençlere, esir alıvediğin eskerlere, okumuş yaşını başını alıvemiş ademlere bilem çok görüvedin adeleti…
Nefret mefret de etmeycen gari. Edivesen de belli etmeycen. Hööle ters mers bakmeycen… Maazallah bi şaşıvesen de gendini ele vesen… Vay halına… Cayır cayır yancen. Doğru godese…
Bi de bütün bunnara demirgıratlık deycen ha… Kızıvedim yene, hindi sene tahtaya kaldırıp, sıfıra bascen. Sinirlenivence hurama hööle bi ağrı giriveyyo ki; kıpırdeyemeyyon gari. Tokturu gitçen hindi,
Neyse beni bak hele. Bilemeyyon gari hangırıya koyçen sene(Bilemiyorum gayri, seni nereye koyacağımı, nasıl yorumlayacağımı)… En eyisi Allah verivesin sene müstehakını …
Hadi gülü gülü…

AYDINLIK G.; 06.10.2013
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları

İletiler: 1067

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x