Eker: Tarım dimdik ayakta

Genel & Güncel Konular

Eker: Tarım dimdik ayakta

İletigönderen Pınar » Çrş Nis 30, 2008 11:55

Eker: Tarım dimdik ayakta

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Ne ölen ne çöken var; tarım dimdik ayakta. Tarımda kişi başına geliri bin dolardan 2 bin 433 dolara çıkardık'' dedi.

Bakan Eker, hakkında verilen gensoru vesilesiyle ''AK Parti Hükümetinin, 2002'de devraldığı enkazı, nasıl düzelttiği hakkında bilgi sunma fırsatı bulduğunu'' söyledi.

Son 1-2 yılda dünyada petrol fiyatlarının 23 dolardan 120 dolara yükseldiğini anımsatan Eker, doların fiyatının artması nedeniyle bioetenol ve biodizel yakıta ağırlık verildiğini, bunun da yağlı tohumların tüketimini artırdığını bildirdi.

Küresel ısınmanın dünyada üretim düşüklüğüne neden olduğunu belirten Eker, ''Büyük nüfus barındıran ülkelerin refah seviyesinin artışı nedeniyle gıda tüketim alışkanlığı değişti. Daha çok et, süt tüketmeye başladılar. Hububat hayvan yemi olarak kullanıldığı için hububat tüketimi de böylece arttı'' diye konuştu.

Türkiye'de kuraklığa rağmen hububat fiyatların diğer ülkelere oranla daha az arttığına işaret eden Eker, dünyada fiyatı yüzde 130 artan buğdayın fiyatının Türkiye'de yüzde 40 arttığını bildirdi.

Pirinçteki fiyat artışının yapay bir sorun olduğunu yineleyen Eker, şöyle devam etti:

''Türkiye'de pirinç fiyatının artışını gerektirecek arz eksikliği olmadı. Bugün itibariyle mağazalarda pirincin fiyatı 2.9 YTL'den 2 YTL'ye düştü. AK Parti Hükümeti, pirinç üretimini 360 bin tondan 700 bin tona çıkardı. Bu durduk yerde olmadı. Çeltikte ürün destekleme getirdik. 2002'de gübre desteği kaldırılmış. O gün desteğin kaldırılmasına imza atan dönemin bakanları, bugün gensoruya imza atan arkadaşlar. Zirai mücadelede tarım ilaçları desteği, pazar fiyatı desteği, ucuz elektrik desteği kaldırılmış.''

AK Parti hükümetleri dönemindeki tarımsal destekler hakkında bilgi veren Eker, hububata 1 milyar 632 milyon YTL, mazota 2.13 milyar YTL, hayvancılığa 1.3 milyar YTL, prim desteklemesine 1.3 milyar YTL ödendiğini bildirdi.

Çiftçilere verilen kredilerin faizlerini yüzde 59'dan 0-13 aralığına çektiklerine dikkati çeken Eker, ''Ne ölen ne çöken var; tarım dimdik ayakta. Tarımda kişi başına gelir bin dolardan 2 bin 433 dolara çıkardık. Kredi alan her yüz çiftçiden 98'i borcunu tıkır tıkır ödüyor. Demek ki ödeme gücü var'' diye konuştu.

'DGD, SON DERECE ADALETSİZ...'

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, MHP'li milletvekillerinin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında verdikleri gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin söz alarak, gensoruyla AK Parti Hükümetleri dönemi ile önceki hükümetlerin destekleme politikalarını karşılaştırılma imkanı bulduklarını belirtti.

Canikli, 2002 ile 2007 yıllarında uygulanan tarımsal destekleri anlatarak, AK Parti iktidarından önce tarım sektörünün Doğrudan Gelir Desteği (DGD) yöntemiyle desteklendiğini bildirdi.

Canikli, ''DGD, son derece adaletsiz, dengesiz, tarımda planlı yönetime imkan hazırlamayan bir uygulamaydı. Sadece toprak sahipleri üzerine kurulan bir sistem. 57. Hükümet, IMF'ye gönderdiği mektupta tüm destekler kademeli olarak kaldırılarak DGD uygulamasına geçileceği sözü verilmiş. Sözünüzü tutmuş, diğer bütün destekleri kademeli olarak kaldırmışsınız. Bizi 'IMF'den talimat almakla' itham edenlere hatırlatırım. IMF'ye gönderilen mektupta dönemin Hazineden sorumlu bakanı Recep Önal'ın imzası var'' diye konuştu.

AK Parti döneminde DGD'nin, tarımsal desteklere oranının yüzde 30'un altına düşürüldüğünü ifade eden Canikli, ''Sadece toprak ağalarını zengin eden sistemdi. Biz bu politikayı terk ettik, onun yerine çiftçiye, üretime, ürüne destek verdik'' dedi.

GENSORU REDDEDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada gensorunun gündeme alınması reddedildi.

MHP, Bakan Eker hakkında, son aylarda pirinç, bulgur ve bakliyatta fiyat artışları yaşanırken, gerekli tedbirleri almadığı ve sorumsuz davrandığı gerekçesiyle gensoru açılmasını istedi.

Gensoru önergesinin gerekçesinde, son yıllarda tarımdan geçimini sağlayan çiftçilerin büyük sıkıntı yaşadığı, tarımda girdi fiyatlarının arttığı, buna karşılık çiftçilerin ürünlerini değeri fiyattan satamadığı ve her geçen yıl çiftçilerin gelirlerinin, refah seviyesinin düştüğü ifade edilmişti.

Eker'in görevini ihmal ettiği, sorumluluğunun gereğini yapmadığı, kamu hazinesini zarara uğrattığı, vatandaşları ve özellikle çiftçileri mağdur ettiği, zarara uğrattığının açık olduğu kaydedilmişti.

Resim
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye
 
İletiler: 1380
Kayıt: Çrş Haz 06, 2007 7:47

İletigönderen Çetin Taş » Çrş Nis 30, 2008 20:46

İstatistik sevmediğim bir konu.Bilim olup olmadığı tartışıldığı için bilim diye adlandırmıyorum.Kendi adıma zaten bilim olarak kabulenmiyorum.
Tarım bakanının yaptığı açıklama kağıt üzerinde ve naklen dinlerken ne kadar heyecanlandırıcı!Öyle ya,1000 Dolar nerede,2433 Dolar nerede?
Ben size yine bazı istatistiki bilgiler vereyim.Türkiye İstatistik Kurumu'nun http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=1913 adresinden aldığım 27 Mart 2008 tarihli BİTKİSEL ÜRETİM 2007 başlıklı bülteni paylaşayım sizinle.Özetleyebilirdim ama orijinalini koymayı tercih ettim:

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2007 yılında yumru ve kök sebzeler %8,2 oranında artarken, meyvesi için yetiştirilen sebzeler %1,7 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler %3,8 oranında azalış göstermiştir.
2007 yılında bir önceki yıla göre tahıl ürünleri, sebze ürünleri ve meyve ürünleri azalış göstermiştir

2007 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları tahıl ürünlerinde %15,5, sebzelerde %0,7 ve meyvelerde %4,3 oranında azalış göstermiştir.

2007 yılında tahıl ürünlerinin üretimi bir önceki yıla göre %15,5 oranında azaldı

2007 yılında tahıl ürünlerinde üretim miktarları bir önceki yıla göre %15,5 oranında azalarak yaklaşık 29 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi %13,9 oranında azalarak yaklaşık 17,2 milyon ton, dane mısır üretimi %7,2 oranında azalarak yaklaşık 3,5 milyon ton, arpa üretimi %23,5 oranında azalarak yaklaşık 7,3 milyon ton, çeltik üretimi %6,9 oranında azalarak yaklaşık 648 bin ton olmuştur.

Baklagil ürünlerden fasulye %21,3, nohut %8,4, kırmızı mercimek %12,4, yeşil mercimek %36,7 oranında azalmıştır. Yumru bitkilerden patates %3,2 oranında azalış göstererek yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği %23,6 oranında azalarak yaklaşık 854 bin ton olurken, yerfıstığı yaklaşık 86 bin ton ile %11,6 oranında artmıştır.

Tütün %18,5 oranında azalarak 80 bin ton, şeker pancarı %14,1 oranında azalarak yaklaşık 12,4 milyon ton, kütlü pamuk üretimi %10,8 oranında azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton olmuştur.

Sebze üretimi 2007 yılında bir önceki yıla göre %0,7 oranında azaldı

2007 yılında sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre %0,7 oranında azalarak yaklaşık 25,6 milyon ton olarak gerçekleşti.


Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domates %0,9, kuru soğan %5,3, havuç %62,6 oranında artarken, sivri biber %6,2, dolmalık biber %9, sakız kabak %7,4, pırasa %19,9, hıyar %6,9, fasulye %7,8, baş lahana %7,5, ıspanak %2,7, kavun %5,9 oranında azalmıştır.
Meyve üretimi 2007 yılında bir önceki yıla göre %4,3 oranında azaldı

2007 yılında meyve ürünlerinin üretim miktarı bir önceki yıla göre %4,3 oranında azalarak yaklaşık 14,4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, 2007 yılında bir önceki yıla göre elma %22,8, armut %12,1, kayısı %21,2, erik %12,3, kiraz %28,3, vişne 48,9 oranında artmış, şeftali %2,4 oranında azalmıştır. Zeytin üretimi ise bir önceki yıla göre %39,1 oranında azalış göstermiştir. Turunçgil meyvelerden portakal %7,1, mandalina %5,9 ve limon %8,3 oranında azalmıştır.

Sert kabuklu ürünlerden antep fıstığı %33,3, fındık %19,8 oranında azalış, ceviz %33,1 oranında artış göstermiştir.

Toplam üzüm üretimi %9,7, incir üretimi %27,6 oranında azalmış, muz üretimi ise %6,1 oranında artmıştır.

Yaş çay üretimi bir önceki yıla göre %2,2 oranında artarak yaklaşık 1,1 milyon ton civarında gerçekleşmiştir.

Bitkisel üretim miktarlarının derlendiği veri kaynakları

Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı idari kayıtlarından derlenmektedir. Bilgiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından ilçe detayında gönderilen kendi bölgelerine ait 2007 yılı tarımsal üretim miktarlarına dayanmaktadır. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsul, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası’ndan derlenmiştir.

Kaynak:http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=1913

Gördüğünüz gibi asıl para eden baklagiller,pamuk,tütün,şeker pancarı,turunçgiller ve zeytinin üretiminde çok ciddi düşüşler var.

2000 yılında yine TUİK rakamlarına göre(http://www.tzob.org.tr/tzob_eng/tzob_eng_region9.htm)* toplam çalışan nüfusun %48.38'i yani 12 milyon 576 bin 827 kişi tarımda çalışırken 2002 yılında bu sayı 7.4 milyona ve 2006 yılında da 6 milyona düşmüştür.2007 yılında ise tarımdan ayrılan kişi sayısının 225 bin kişi olduğu aynı site haberinde bizzat TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından söylenmiştir.(http://www.tzob.org.tr/tzob_web/basin_b ... 1_2008.htm)*.

Netice olarak gördüğünüz gibi 2000'den 2008'e kadar olan dönemde yaklaşık 12.5 milyon olan tarımda çalışan kişi sayısı yaklaşık 5.75 milyona gerilemiş.Ayrıca asıl para getiren tarımsal ürünlerin üretiminde aşırı düşüşler var.Rakamlar ayrıntılı olarak yukarıda belirtilmiştir.

Dolayısıyla sayın bakanın yaptığı istatistik kabaca şöyle bir hesaba dayanıyorsa;üretim ciddi düşmüş,elde edilen gelirde muhtemelen düşmüştür(birim fiyatlardaki artış durumuna bakmadım)ve bu parayı tarımda çalışan sayısına böldüklerinde elbette ki bakanın söylediği kişi başına gelir artışı mümkündür :r Ama bu tarımın iyiye gittiğinin göstergesi midir?Tartışılır.Ben de tartışmaya açıyorum zaten.

*: http://www.tzob.org.tr/tzob_eng/tzob_eng_region9.htm
http://www.tzob.org.tr/tzob_web/basin_b ... 1_2008.htm
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye
 
İletiler: 2354
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 22:02


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x