Ekonomi hatalı politikalarla ısınırken son olarak trafik sigortasında da ‘yol bitti’

Genel & Güncel Konular

Ekonomi hatalı politikalarla ısınırken son olarak trafik sigortasında da ‘yol bitti’

İletigönderen İlteriş Kağan » Pzt Kas 28, 2022 3:40

Ekonomi hatalı politikalarla ısınırken son olarak trafik sigortasında da ‘yol bitti’. Tavan fiyat nedeniyle istediği gibi zam yapamayan şirketler ‘Zarar edeceğime poliçe yapmam daha iyi’ diyerek linkleri kapatmaya başladı. Acenteler müşterilere fiyat veremez hale geldi. Ortaya çıkan tablo sistemdeki tıkanmanın asgari noktalara kadar sirayet ettiğini gösterdi.

KASKO ALTI KAT ARTTIĞI İÇİN KAPILAR AÇIK AMA SİGORTADA KAPALI
Enflasyon nedeniyle iğneden ipliğe her kalemde gelen zamlar milyonları geçim sınavıyla karşı karşıya bıraktı. Israrla izlenen politikalar bazı başlıklarda ise sistemi çıkmaza soktu. Araç kaskosunda poliçe bedelleri 5-6 kat artarken zorunlu trafik sigortasında fiyatı devlet belirlediği için artış sınırlı düzeyde kaldı. Tavan fiyat uygulamasına rağmen araç sahipleri '500 lira ödediğimiz sigorta 2 bin lirayı aştı' tepkisini gösterdi.

VATANDAŞ ARTIK ZORUNLU POLİÇEYİ YAPTIRACAK FİRMA BULAMIYOR
Ancak trafik sigortası yapan şirketler kâr oranlarını yeterli görmeyince çözümü linkleri kapatmakta buldu. Firmaların yasal zorunluluğu yerine getirmek için linkleri kör saatlerde kısa süreli açıp yine kapattığı, bu nedenle acentelerin işlem yapamadığı ileri sürülüyor. CHP'li Özkan Yalım da milyonların mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Yalım "Vatandaş trafik sigortası yaptırmak için artık firma bulamıyor" dedi.

HEM ŞİRKET HEM DE VATANDAŞ ‘ZARAR’ EDİYOR
Otomobil fiyatlarında çip kriziyle başlayan yüksek artışlar sonrası enflasyon ve kur krizinin etkisiyle sigorta fiyatlarında da yüzde 200’ün üstünde artışlar oldu. Araç değerlerindeki hasar maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle kasko fiyatlarında fahiş artışlar rekor kırarken, çoğu kişi kasko yaptırmaktan kaçınıyor. Bazı şirketlerin ise zorunlu trafik sigorta poliçesi düzenlemediği veya yüksek teklif verdiği yolundaki şikâyetler son günlerde arttı.

Araç sahibi olmanın maliyeti her geçen gün artıyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle beraber kur ve enflasyondaki yükseliş yakıtı, bakımı,vergisi, trafik sigortası ve kaskosu ile araç sahibi olmayı külfet haline getirdi. Otomobil ve yedek parça fiyatlarındaki artış kasko ve zorunlu trafik sigorstası fiyatlarını son bir yılda neredeyse 2 katına çıkardı. Hal böyle olunca araç sahiplerinin bir kısmı kasko teminatını değiştirme yöntemine giderken bir kısmı da kasko yaptırmaktan vazgeçmeye başladı. Geçen sene 2 bin 600 TL’ye yaptırdığı trafik sigortası ve kaskonın bu sene en ucuzunın 6 bin 800 TL’ye çıktığını belirten bir vatandaş daha sene dolmadan yüzde 125 yeni değerleme fiyatını konulduğunu belirterek sigorta şirketlerinin zincir marketler gibi hareket ettiğinin altını çizerek duruma isyan etti. Araç değerlerindeki hasar maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle bazı şirketlerin ise zorunlu trafik sigorta poliçesi düzenlemediği veya yüksek teklif verdiği yolundaki şikâyetler son günlerde arttı. Zorunlu trafşk sigortası için teklif şirketlerden teklif alamadıklarını belirten vatandaşlar mağduriyetlerini dile getirdi. Bir vatandaş ‘’Aracımın sigortası bitmek üzere teklif almak için aracımın bilgilerini doğru girdiğim halde alışılmadık bir hata oluştu bilgisi gelmektedir. Teklif alamamaktayım üç dört gündür uğraşmaktayım ama site düzelmemektedir’’ dedi. Sigorta şirketlerine yönelik artan bu şikayetler üstüne, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) konuya dair gerekli incelemelerin yapıldığını duyurarak “tespit edilen sorumlular hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır” açıklamasını yapmıştı.

‘YEDEK PARÇA FİYATI ÇOK ARTTI DEDİLER’
Bir şikayet platformunda mağduriyetini belirten bir vatandaş geçen sene bin 600 liraya yaptırdığı kaskonun bu yıl 13 bin çıktığını belirterek, ‘’Zar zor başka firmaya 6 bin 750 liraya yaptırdım. Arkadaşım ana merkezi aradı yedek parça fiyatları çok arttı diyorlar’’ ifadelerini kullandı. Başka bir vatanşa ise sigorta şirketlerinn artık trafik sigortası bile yapmamaya başladıklarını ifade ederek ‘’2017 model Opel Astra otomobilime geçen yol 2 bin 500 tl ödediğim kasko için min 35 bin 000 teklif geldi’’ dedi.

KASKO YAPTIRMAYACAĞINI SÖYLEYENLERİN ORANI YÜZDE 52’Yİ AŞTI
2. el araç ilan platformu arabam.com, otomobil sahiplerinin araç kaskoları ile ilgili düşüncelerini ve davranışlarını ortaya koyan bir çalışma yaptı. Kasım ayında 907 kişinin dahil olmasıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 52,5’i kasko yaptırmayacağını söylerken, yüzde 47,5’i kasko yaptıracağını söylüyor. Öte yandan Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen trafik sigortası yapanların oranı yaklaşık yüzde 75 civarında. Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerinden yararlanarak hazırladığı bir analize göre sigorta ve kasko primlerinde geçen yıla göre büyük artış yaşandı. 25 milyon 920 bin motorlu kara taşıtından 5 milyon 277 bin tanesinin zorunlu trafik sigortası yok. Kabaca hesaplanırsa bu tüm araçların beşte birine denk geliyor. 2022 yılının ilk 7 ayında trafiğe kayıtlı araç sayısı 671 adet artarken zorunlu trafik sigortasında 425 bin ve kaskoda ise sadece 290 bin adet artış yaşanmış.

TESK: ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA TEŞVİK ARTIRILSIN
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafik sigortasında fiyat kademelerine 2 basamak daha eklenmesinin sevindirici olduğunu belirterek, “Trafik sigorta basamakları daha da genişletilerek hiç cezası olmayan sürücüler için verilecek yüzde 50 teşvik oranı artırılmalı.” ifadesini kullandı.1 Ocak 2023’ten itibaren zorunlu trafik sigortasında dinamik basamak sistemiyle fiyat kademelerine 2 basamak daha eklenmesinin sevindirici olduğuna işaret eden Palandöken, “Trafik sigorta basamakları daha da genişletilerek hiç cezası olmayan sürücüler için verilecek yüzde 50 teşvik oranı artırılmalı. 5-10 yıl boyunca kaza yapmayan, sürücülerin zorunlu trafik sigortasında hatırı sayılır indirim yapılmalı ki trafik kazaları azalsın.” değerlendirmesinde bulundu. Palandöken, trafik sigorta primleri hesaplanırken ceza puanına göre fiyat artışı yapıldığı gibi cezası olmayanlar için de indirim yapılmasının adaletli bir uygulama olduğunu bildirdi.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Re: Ekonomi hatalı politikalarla ısınırken son olarak trafik sigortasında da ‘yol bitti’

İletigönderen İlteriş Kağan » Pzt Kas 28, 2022 12:52

Trafik sigortası üçbin kusur ve hükumet peşin istiyor taksit yok resmen soygun %200 zam
Normal bir ülkede o çalıştığın parayla evini geçindirir, kendine güzel bir gelecek hazırlar ve kafelerde takılırsın. Ülken Afrika seviyesinde olduğu için liderin rahat etsin, hırsızlar saraylarda lüks içerisinde yaşasın diye sadece o ay geçinmek için çalışıyorsun, Elin oglu kızı bir Naaşının 100-200 Birimine Aldığı 1 Telefonu bile 36 Taksit ile alırsın.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x