En Kötü Senaryo: Referandum Olmayabilir
Hukukçulara göre yeni Meclis oluştuktan 30 gün sonra cumhurbaşkanını seçmek zorunda. Anayasa değişikliği ise geçen yasama döneminde sonuçlanmadığı için kadük, yani geçersiz kalabilir.
Hukukçuların değerlendirmesine göre, Anayasa uyarınca değişiklik paketinin Resmi Gazetede yayınlandığı 16 Haziran tarihini takip eden 120 günden sonraki ilk pazar günü, referandum yapılacak.
Referandumda Anayasa değişikliği kararı kabul edilirse, 40 gün sonraki ilk pazar günü, halkın önüne bu kez cumhurbaşkanı seçimi için sandık konacak.
Ancak Anayasanın 102. maddesi, yeni Meclis oluşturulduktan sonra 30 gün içinde, yani en geç Eylül ayının ortasında cumhurbaşkanının seçilmesini öngörüyor.
11. cumhurbaşkanı Meclis tarafından seçilecekse, Anayasa paketi için işleyen referandum sürecinin durdurulması gerekiyor.
Bir başka görüşe göre, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği referandumda kabul edilse bile, ancak 12. cumhurbaşkanı için uygulanabilecek.
Anayasa hukukçuları, bir yasama döneminde sonuçlandırılmamış işlemlerin hükümsüz/kadük sayılacağı ilkesinden hareketle yeni Meclisin söz konusu Anayasa değişikliğini kadük sayabileceği yorumu yapıyor.
Kaynak