Benim bir kizkardesim var. Ismi Sündüs.
Kendisi Down Syndromu denilen bir engele sahip.
21 uncu kromozon herkeste 2 tane iken onlarda 3 tane olur.dolayi olur. yani toplam 46 kromozon olacakken 47 olur.
DS yani Down Syndrom lu deniyor..
DS nedir?
Down Syndromu denilen engellilik konusu, 1985 lere kadar yanlis tanimlaniyordu.
"Geri zekalilik" olarak adlandiriliyor ve suratlarinin görünüsündeki degisiklikten dolayi "mongolit" olarak adlandiriliyorlardi.
fakat, tip ilmi, bu konuda arastirmalari sonucunda, aslinda , DS lularin, bizlerden eksikligi degil, aksine fazlaligi oldugunu tespit etti..yani, onlarda, herkeste bulunan kromozon sayisi bir adet daha fazlaydi..iste bu genetik durum, onlari, bambaska bir dünyanin insani yapiyordu.
neydi bu degisiklik?
DS lular, kendi dünyalarinda kendileri ile barisik ve mutludurlar.kendi kurduklari dünyada, kendi tespit ettikleri seylerle ilgilenirler ama ayni zamanda kendi cevrelerindeki insanlarla da ilgilenirler.
bizden tek bekledikleri sey vardir..sadece sevgi.ve onlara, normal insan olarak bakmamizi beklerler.kendilerinin, bizden ayri oldugunu bilirler ama bunu onlara hissettirmenizi istemezler...
ayricalik istemezler.bizimle ayni normal hayati yasamaktir tüm istedikleri.
Bizim duygularimizi en iyi onlar tespit eder..aramizda uzun mesafeler de olsa, eger bir derdimiz varsa, onlar bunu hisseder...ve muhakkak bizi ararlar, sorarlar.
Benim Sündüsüm, ne zaman bir derdim olsa, sanki karsimdadir ve bunu tespit etmistir. Hemen telefona sarilir. Benim telefonumun ekraninda "Sündüsüm" yazisini okuyunca, anlarim gene beni aradigini. hemen geri ararim. ve hep benzer laflari duyarim, "abi biseymi oldu. ben seni coook seviyo."
DS li bir insanin oldugu evde mutluluk vardir..aile birbirine daha cok baglanir..kavgalar olmaz o evde..o evde münakasa ciktiginda, DS li kizimiz/oglumuz hemen sevgisini gösterir..münakasa edenler arasinda baris elcisidir o..
DS li bir evlada sahip olanlar, etraflarindakilerin onlari anlamiyacagindan endise ederler. Zamanla bunun ne kadar yanlis oldugunu anlarlar. O ailelerin etráfinda bir sevgi cemberi kurulmustur cünkü.
Benim kardesimin yasgünü kutlamalari baskalarini kiskandiracak derecededir. hemen herkes muhakkak katilir. uzakta olanlar telefon acar. kendi cocuklarinin veya bizzat ekndilerinin yas gününü unutan insanlar bile, Sündüsümün yas gününü unutmaz.
Zaten 30 Agustos zafer bayramindadir dogum günü. Bu durum, Sündüsüme daha bir mutluluk verir.
DS li insanin oldugu mahallede, sevgi duygulari güclenir.tüm komsular, akrabalar onunla beraber zaman gecirmenin mutlulugunu yasarlar.
DS li insanlarin kiskandigi tek durum vardir..cevrelerinde kendileri gibi oldugunu tespit ettikleri diger DS liyi kiskanirlar..cünkü korkarlar..ya, diger DS li daha cok sevilirse..ya kendisine eskisi gibi ilgi göstermezlerse..tek korkulari budur..
evet arkadaslar..yolda karsilastiginiz veya cevrenizde yasayan DS li gördügünüzde, ona gülümseyin..nasilsin deyin..bugün ne yaptin diye sorun..ne yapacagini sorun..
ve bu yazdiklarimi, bu mutlulugu sizde yasayin.
DS li bir evlada yada kardese sahip olmak bir ayricaliktir..
selamlar