EPDK'nin Vurgunculari

Genel & Güncel Konular

EPDK'nin Vurgunculari

İletigönderen bezgin » Prş Eyl 17, 2009 0:51

EPDK'da kira vurgunu iddiası

CHP'li Sevigen 232 bin liralık kiraya ilişkin iddiaları Başbakan Erdoğan'a sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Enerji Piyasası Denetleme Kurumunun (EPDK), 232 bin lira kira vereceği binaya taşınacağının doğru olup olmadığını sordu.

Sevigen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, ''Kurumun 6 yıldır aylık 100 bin kira bedeli olan bir binada bulunmasının'' tartışmalara neden olduğunu belirtti.

Sevigen, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

''EPDK'nın daha yüksek fiyatlı bir binaya yani 232 bin liralık binaya taşınacağı, mal sahibine 10 yıllık garanti verdiği, 2 yıllık da peşin para ödediği doğru mudur?

Kurumun bu kadar yüksek miktarlı kira bedeli olan bir binaya geçme sebebi hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır?

EPDK'nın binayı satın alacak miktardaki bir parayı kira bedeli olarak ödemesinin sebebi nedir? Bu binanın gerçek sahipleri kimlerdir?

Ödenen bu kira bedelleri Hükümetiniz tarafından yayınlanan tasarruf genelgeleriyle örtüşüyor mu?

Devletin elinde atıl durumda bulunan binalara ilişkin envanteriniz var mı?''

DSP Denizli Milletvekili ve Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ise yine Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Doğan Medya Grubuna yönelik vergi denetlemesinin tüm ''sektöre'' yönelik olup olmadığını sordu.

A.A.

Resim

Persembenin gelisi carsambadan bellidir.

EPDK'nın başına ‘kömür' yolsuzluğu sanığı Köktaş atandı
5 Ocak 2008, Cumartesi

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş, EPDK Başkanı oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Belko'nun Genel Müdürü olduğu dönemde kömür alımında yolsuzluk yapmaktan, vergi kaçırmaktan yargılanan Köktaş hakkında Tüpraş başta olmak üzere özelleştirme uygulamalarından ötürü açılmış davalar ve soruşturmalar bulunuyor.

Kurulda boş bulunan başkanlık ve üyeliklere atama kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kurul başkanlığına, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş, kurul üyeliklerine de Fatih Dönmez ile Zekeriya Gökşenli getirildi.

Kamuoyu EPDK Başkanlığı görevine getirilen Hasan Köktaş'ı Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Belko Genel Müdürü olduğu dönemde tanıdı. Hasan Köktaş, Ankara Büyükşehir sınırları içinde kömür satışına tek yetkili kuruluş Belko ve Vakıfbank'ın ortak kurduğu VakBel şirketinin Melih Gökçek yandaşı şirketlere peşkeş çekilmesi, iştiraklerinin vergi kaçırmasıyla ilgili yürütülen soruşturmalar ve Belko davalarının kilit ismi oldu. Refah Partisi iktidarı döneminde Hasan Köktaş, Belko'nun Genel Müdürlüğü, Vakıfbank'ın yönetim kurulu üyeliği ve Belko ile Vakıfbank'ın ortak şirketi VakBel'in de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini aynı anda yürütüyordu. Köktaş'ın tasarımı olduğu söylenen ve uzun yıllar yargılanmasına neden olan kömür operasyonunda kömürü Güney Afrikada'daki Sumo şirketi çıkarıyor, vergi cenneti Cayman Adası'ndaki kurulu Black Diamond şirketi 'komisyonlu' fatura kestikten sonra, bu iki şirketin sahibi olan Ankara'daki VakBel satın alıyor, Belko da teslim alıyordu. Hasan Köktaş da Ankaralının kömürünü üretip, satan, aynı kömürü satın alan ve kömür operasyonuna kredi sağlayan üç ayağın da yetkilisiydi.

Köktaş, 32 yaşında bir genel müdür olarak bu kömür operasyonu ile tanınmakla kalmadı ardından AKP iktidarı döneminde Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı'na getirildi ve son yıllarda gerçekleşen büyük ve kritik özelleştirmelerin de kilit isimlerinden biri oldu. Erdemir özelleştirmesi sırasında aynı zamanda işletmenin yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı. Tüpraş'ın bir tabela şirketine satılması girişiminde de Global'e peşkeş çekilen hisselerde de doğrudan sorumlulardan biri Köktaş oldu.

Köktaş hakkında Erdemir, Tüpraş, Telekom gibi kurumlar başta olmak üzere pek çok işletmenin özelleştirme süreciyle ilgili soruşturma açılmış durumda. Hükümetin elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesi hedefleriyle enerji sektöründe büyük bir operasyona hazırlandığı bir dönemde EPDK gibi önemli bir görevin başına da Köktaş gibi şaibeli bir ismin getirilmesi kaygıyla karşılandı.

[img]http://digg.com/users/solhaber/h.png[/img]
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 1394

Re: EPDK'nin Vurgunculari

İletigönderen bezgin » Prş Eyl 17, 2009 16:30

Elektriğe zam

1 Ekim 2009 tarihinden geçerli olmak üzere sanayi elektriğinin fiyatı kilovat saatte yüzde 9,85, konut elektriğinin fiyatı ise yüzde 9,68 oranında artırıldı.

AA

Ankara- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), 3 Eylül tarihinde TETAŞ'ın toptan elektrik kilovatsaat fiyatının yüzde 21,08 oranında artırılarak, 12,62 kuruştan 15,28 kuruşa çıkarılmasına dönük başvurusunu onaylamasının ardından, 20 elektrik dağıtım şirketi, toptan satış, EÜAŞ'ın üretim maliyeti ve Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezindeki (PMUM) maliyet artışlarını dikkate alarak yeni tarife tekliflerini hazırladı.

Kurul, bugünkü toplantısında 20 elektrik dağıtım şirketinin perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı ve bu kapsamda 1 Ekim'den itibaren nihai tüketiciye yansıyacak tarifeleri belirledi.

Buna göre, 1 Ekim 2009 tarihinden geçerli olmak üzere vergi, fon ve paylar hariç alçak gerilim sanayi elektrik fiyatı yüzde 9,85 oranında artarak, 17,555 kuruştan, 19,284 kuruşa; orta gerilim sanayi elektrik kilovatsaat fiyatı yüzde 10,11 oranında artarak 16,852 kuruştan 18,556 kuruşa, konut elektrik fiyatı da yüzde 9,68 oranında artarak 19,489 kuruştan 21,376 kuruşa çıktı.
Ticarethane elektrik fiyatı da yüzde 9,97 oranında artarak 22,755 kuruştan 25,023 kuruşa yükseldi.

2009'da yapılan tarife düzenlemeleri

Dağıtım şirketlerinin elektrik satış fiyatları Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında dörder aylık periyotlar halinde EÜAŞ, portföy üretim grupları, TETAŞ ve PMUM maliyetleri dikkate alınarak belirleniyor.

Buna göre 1 Ocak 2009 tarihinde perakende elektrik tarifelerinde elektriğin kilovat saat ücreti konutlarda yüzde 1,18 oranında artarken, sanayide yüzde 0,45 oranında düşmüştü.

1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere orta gerilim sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 1,66, alçak gerilim sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 1,62, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatında ise yüzde 1,58 oranında indirime gidilmişti. Kurul, 1 Temmuz'dan geçerli tarifelerde ise bir değişiklik yapmamıştı.

Cumhuriyet
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 1394

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x