Erbakan'da aynısını savunmuş
Eski Yargıtay cumhuriyet Başsavcısı Sabin Kanadoğlunun Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili ortaya attığı üçte iki çoğunluk görüşünü ilk olarak 1989 yılında Özalın seçimi öncesinde Necmettin Erbakanın savunduğu ortaya çıktı.
Eski Yargıtay cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlunun Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili ortaya attığı ve YÖKün de destek verdiği üçte iki şartını ilk kez tam 18 yıl önce Turgut Özalın Cumhurbaşkanı seçilmesi incesinde Necmettin Erbakanın savunduğu ortaya çıktı. Erbakan, o dönem 450 milletvekilinden oluşan parlamentoda üçte iki çoğunluk olan 300 milletvekili katılmadıkça Cumhurbaşkanı seçiminin yapılamayacağını ilk açıklayan isim oldu.
Erbakan, üçte iki çoğunluk zorunlu görüşünü ilk kez Özalın aday olduğu seçimlerde 1 ve 2. turların yapılmasının ardından 3. tur öncesinde bir basın toplantısıyla açıkladı. Erbakanın açıklamaları, Özalın seçileceği 3. tura 4 gün kala 27 Ekim 1989 tarihinde Milli Gazetede manşetten yayınlandı.
ERBAKAN DA 96 VE 102. MADDELERE DAYANDIRDI
Erbakan, üçte iki çoğunluk görüşünü Kanadoğlu gibi Anayasanın 96 ve 102inci maddelerine dayandırdı. Erbakan, her iki maddeyi de okuduktan sonra 96. maddede Toplantı yeter ve karar sayısı için Anayasada başkaca hüküm yoksa ifadesi bulunduğunu, 102. maddede ise Cumhurbaşkanı TBMM üye sayısının üçte iki çoğunluğuyla ve gizli oyla seçilir hükmü bulunduğunu, bu hükmün toplantı yeter ve karar sayısını açıkça ortaya koyduğunu belirtti. 1989da parlamento 450 milletvekilinden oluştuğu için üçte iki çoğunluğun 300 olduğuna vurgu yapan Erbakan, 1 ve 2. turlara 284er milletvekili katıldığını belirtip Meclisteki partileri uyararak şöyle konuştu:
SEÇİMLER GEÇERSİZ
Anayasanın bu sarih hükümlerine rağmen halen yapılmakta olan Cumhurbaşkanı seçimlerinin birinci ve ikinci turunda Meclis üye sayısının üçte iki çoğunluğu olan 300 milletvekiliyle değil, bundan daha az olan bir üye sayısı toplanmıştır. (Birinci turda 284, ikinci turda 284)
Yukarıda açıklaman sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı seçimi için yapılan birinci ve ikinci tur seçimler hukuken geçersiz kabul edilmek durumundadır. Ve yapılmamış sayılmaları gereklidir. Bundan dolayı 31 Ekimde Meclis 3. tur için değil gerçekte Anayasaya göre hukuken 1. tur için toplanacaktır.
Erbakan, açıklamaları çerçevesinde 3. tur oylama öncesi ülkenin hukukçularının ilk 2 turun geçerli olup olmadığı konusunu tartışıp karar vermeleri çağrısında bulundu.
ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL EDER
Erbakan, Kanadoğlu gibi üçte iki çoğunluk şartının yerine getirilmemesi halinde seçimlerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini de şöyle savundu:
Hukukçular tarafından Cumhurbaşkanı seçiminin 1. ve 2. turlarının geçersizliği ortaya konulduğu halde Özal 'dediğim dedik' diyerek hukuksuz bir şekilde 3. tur adı altında yeni bir tur yaparak Çankayaya oturmaya kalkarsa ne olur. Bu takdirde Cumhurbaşkanı seçiminin Anayasaya aykırı olduğu Anayasa Mahkemesince tespit edilir ve Cumhurbaşkanlığı hukuken iptal olunur.
ANKA