Eskileriyle, yenileriyle işte yeni kabine!

Genel & Güncel Konular

Eskileriyle, yenileriyle işte yeni kabine!

İletigönderen MedceziR » Çrş Ağu 29, 2007 17:27

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 60. Hükümetin Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Gül'e sundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ertesi günü Köşk'e çıkarak eski Cumhurbaşkanı Sezer'in "yeni Cumhurbaşkanı baksın" dediği yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu.

Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümetii kuruldu.

Erdoğan'ın açıkladığı listeye göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. hükümetinde Başbakan Erdoğan'ın dışında 24 bakan yer alıyor.

İşte Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Gül'e sunduğu ve onay alan 60. Hükümet:

Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı, Cemil Çiçek
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı, Hayati Yazıcı
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı, Nazım Ekrem (Koordinatör Bakan)

Devlet Bakanı, Mehmet Aydın
Devlet Bakanı, Murat Başesgioğlu
Devlet Bakanı, Kürşat Tüzmen
Devlet Bakanı, Nimet Çubukçu
Devlet Bakanı, Mehmet Şimşek
Devlet Bakanı, Mustafa Sait Yazıcıoğlu

Adalet Bakanı, Mehmet Ali Şahin
Milli Savunma Bakanı, Vecdi Gönül
İçişleri Bakanı, Beşir Atalay
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci, Ali Babacan
Maliye Bakanı, Kemal Unakıtan
Milli Eğitim Bakanı, Hüseyin Çelik
Bayındırlık ve İskan Bakanı, Faruk Nafiz Özak
Sağlık Bakanı, Recep Akdağ
Ulaştırma Bakanı, Binali Yıldırım
Tarım ve Köyişleri Bakanı, Mehmet Mehdi Eker
Çalışma - Sosyal Güvenlik Bakanı, Faruk Çelik
Sanayi ve Ticaret Bakanı, Mehmet Zafer Çağlayan
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Mehmet Hilmi Güler
Kültür ve Turizm Bakanı, Ertuğrul Günay
Çevre ve Orman Bakanı, Veysel Eroğlu

Yeni kabinede bakanlar arası koordinasyondan ve hükümet ile parlamento arasındaki ilişkilerinden sorumlu 3 koordinatör Başbakan Yardımcılığı ile 2 yeni Devlet Bakanlığı oluşturulması tasarlanıyor.


* * *


Kimseye söylemedi

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine, Bakanlar Kurulu listesini kimseye söylemediğini açıkladı. Erdoğan, sadece listeyi hazırlayan yakın çalışma arkadaşım dediği, özel kaleminin bilgisi olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Herşey Türkiye için" diyerek daha çok çalışacaklarını belirterek, taze bir kan değişikliğine gittiklerini, yapacak çok işleri olduğunu söyledi.


* * *


Kabinede kadın bakan olarak Nimet Çubukçu yerini korudu. Üç Başbakan Yardımcısı'ndan ikisi Hayati Yazıcı ve Nazım Ekren olurken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bu göreve getirildi.

Daha önce Çalışma Bakanı olan Murat Başesgioğlu, Devlet Bakanlığı'na kaydırılırken, Mehmet Şimşek ve Mehmet Sait Yazıcıoğlu yeni devlet bakanları olarak kabinede yeraldılar.

Devlet Bakanı Ali Babacan, beklendiği gibi Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci görevini üstlendi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, adalet Bakanlığı'na getirilirken, Vecdi Gönül, Milli Savunma Bakanlığı görevini sürdürüyor.

Kabinede en önemli sürprizlerden biri, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Milli Eğitim Bakanlığı'nı veto ettiği için Devlet Bakanı olan Beşir Atalay'ı İçişleri Bakanı olmasıydı.

Siyasi kulislerde değşiceği söylenen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yerlerini korudular.

Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olurken, Erdoğan'ın eski ekip arkadaşlarından Eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanı oldu.

Sosyal Demokrat kanattan AKP'ye transfer olana Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirildi.

Yine AKP'nin önemli transferlerinden eski ASO Başkanı Zafer Çağlayan da beklendiği gibi Sanayi ve Ticaret Bakanı oldu.

Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları'nın böleceklerini ve iki bakanlıktan 4 bakanlık çıkacağını, bunun için kanun ve kararnameler hazırlanacağını açıkladı. Böylece kabineye önümüzdeki günlerde iki yeni bakan daha ilave olacak.


KaynaK
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."


Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye
 
İletiler: 1763
Kayıt: Pzr Nis 08, 2007 15:54
Konum: Yiğidin Harman Olduğu Yerden...

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x