Ethem Sancak 2015’te TÜSİAD Başkanı Olacak / Erol BİLBİLİK

Ethem Sancak 2015’te TÜSİAD Başkanı Olacak / Erol BİLBİLİK

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Pzr Mar 10, 2013 20:52

Ethem Sancak 2015’te TÜSİAD Başkanı Olacak

Erol BİLBİLİK, Araştırmacı-Yazar

ABD yönetimleri için, ulusal çıkarlarıyla ilgili önemli projeler üreten Brookings Enstitüsü başkanı Strobe Talbot, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı 2007 yılının Türkiye için çok kritik bir yıl olacağını; bu seçimlerin siyasal ve hukuksal sisteminin yakın geleceğini şekillendireceğini, seçim sürecine parelel olarak Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin de Türkiye’nin, ABD, İslam Dünyası ve İsrail ilişkilerine yön vereceğini öngörmüştür. Bu sorunları çözümlemek üzere “Türkiye 2007 Projesi” adlı bir yapılanmayı oluşturmak ve yapılandırmak üzere bir çekirdek ekip oluşturmuş ve ekip içinden ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Parris’i proje direktörlüğüne getirmiştir.

Başbakan Erdoğan’la mutabakata varılan projeye göre ABD; BOP’u uygulamak üzere iktidara getirdiği Ilımlı İslamcı AKP İktidarı’nın, 2007 Genel ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nden çok daha güçlü olarak çıkması için mutlak bir medya desteğine ihtiyaç olduğunu değerlendirmiş ve Brooking Enstitüsü ile TÜSİAD arasında bir anlaşma imzalayarak hızla uygulamaya sokmuştur.

Anlaşmanın ilk aşamasında Ömer Sabancı görev süresi dolmadan TÜSİAD Başkanlığı’ndan alınmış, yerine Doğan Medya Grubu Temsilcisi Arzuhan Doğan Yalçındağ getirilmiştir. İkinci aşamada Yalçındağ’da görev süresi dolmadan TÜSİAD Başkanlığı’ndan alınarak Ümit Boyner TÜSİAD Başkanlığı’na getirilmiş ve görev süresi tamamlattırılmıştır. TÜSİAD Başkanlar Konseyi’nin TÜSİAD için başkanlığa yeni aday göstermemesi ve Boyner’in de görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını kabul etmesi üzerine TÜSİAD Başkanlar Konseyi tarafından TÜSİAD Başkanlığına aday gösterilmiş ve seçimi kazanmıştır.

Anlaşmanın üçüncü aşamasında SÜTAŞ’ın patronu Muharrem Yılmaz, 600 civarındaki üyeden 215’inin katılımıyla TÜSİAD Başkanlığına getirilmiştir.

Yılmaz, seçimden sonra yaptığı basın toplantısından önce Başbakan Erdoğan’dan bir tebrik faksı almıştır. Basın toplantısında “İmralı Süreci’nin barış ve huzuru tesis edeceğine inanıyorum.” demiştir.

ABD; Ömer Sabancı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ümit Boyner operasyonlarından sonra Muharrem Yılmaz’ı TÜSİAD Başkanlığı’na getirerek TESEV’ci TÜSİAD’ı, İslamcı TÜSİAD’a dönüştürmüştür.

Şimdi sıra dördüncü aşamayla Hedef Alliance’nin sahibi Ethem Sancak’ın 2015 yılında TÜSİAD Başkanlığı’na getirilerek İslamcı TÜSİAD’ın, Radikal İslamcı TÜSİAD’a dönüştürülmesine gelmiştir.

Kendi Ağzından Ethem Sancak Portresi

Binbeşyüz kişilik Siirtli Sancak Aşireti’nin Reisi’yim. Daimi Seyyid yani Hz. Muhammed soyundan gelmeyim, aile olarak Sünni ve Şafi’yim.

Siirt’in Çatılı Köyü’nde, 1953 yılında, 9 kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya geldim. Emine Erdoğan’ın hemşehrisiyim. 1972’de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne başladım, bitiremedim.

Ben boşadım hanımı ve yeni hanım ile dini nikah kıydım. Eski ve yeni hanımdanda çocuklarım var. Yeni hanıma 25 yıldır aşığım.

Asgari üç çocuk düsturuna uyuyoruz. Bunun da çok doğru olduğuna inanıyoruz. Biyolojik büyüme şart. Aile içinde en az çocuk bende. 13 amcam var, her amcamın 13 çocuğu var. Hep bir arada yaşıyoruz.

Ben hiçbir zaman kafamı omuzlarımın dışında bir yere kiraya vermedim. Hep kafamı omuzlarımda tuttum. Hep gerçeği aradım. Hala da öyleyim. Doğru bildiğim yolda yürürüm. Ve o doğruyu paylaşanlarla kader birliği yapar, sonuna kadar giderim.

Şu anda en önemli idolüm Tayyip Erdoğan. Çünkü ideallerime uygun davranıyor. Kendimi çok yakın görüyorum ona. Ben AKP’li değilim. Ama onunla çok iyi bir dostluk oluşturduk. Adamın sevdalısıyım. Yalan söylemiyor. Halkla muazzam bir yeknesaklık içinde.

2003 yılının Ocak ayında iktidara geldikten sonra Davos Ekonomik Forumu’nda Lula’yı dinledim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da aynen Lula gibi halkın içinden geliyor. Halkı tanıyor.

Recep Tayyip Erdoğan’la 10 yıl önce tanıştım. Bir “elçilik” için gittim. O gün bu gündür adama kapılandım. Recep Tayyip Erdoğan’ın arkadaşlığı size ne kazandırdı diye sorarsanız; Forbes’ta zenginler sıralamasında ilk 20’deydim, 10 yıldır arkadaşız, son 20’ye düştüm. Tanıştıktan sonra Başbakan “Keşke seninle 20 yıl önce tanışsaydık Ethem.” dedi. Ben de, “İyi ki tanışmamışız. Ben o zaman Maocu siz akıncıydınız”dedim. Gerçeği bu. Ama arkadaşlığı büyük bir onur. Türklerin önüne 100 yılda bir lider koyuyorlar. Ya bunu izliyorlar, insanlığa yön ve şekil veriyorlar, ya da asıyorlar. İnşallah bunun değerini biliriz.” dedim.

Kanal 24 ve Star’ın sahibiyim, medyaya Erdoğan’a destek vermek için girdim ancak “benzeşleri” artınca bu “misyon”a gerek kalmadığı için çekildim.
TİKP’liyim, 1980’den once TİKP Diyarbakir İl Başkanlığı yaptım. Maocuyum, komünistim, eski CHP delegesiyim. Dev-Genç’e katıldım.

Önce Turan Güneş, Mehmet Ali Aybar, Oral Çalışlar ve Gün Zileli ile parti kurmak için çalıştık. Parti hayallerimiz ve umutlarımız gerçekleşmedi.

20 sivil toplum kuruluşuna üyeyim .TÜSİAD, İKSV, TESEV gibi 10 sivil toplum kuruluşunda yönetim kurulu üyesiyim. Brezilya’nın İstanbul Fahri Başkonsolosu’yum.

TÜSİAD üyeliğine 7 yıl önce Ömer Sabancı tarafından davet edildim. Bu süre zarfında üyeliğimiz devam etti. Ümit Boyner döneminde yaklaşık 3 yıl Yedek Yönetim’de yer aldım. Yeni Başkanımız Muharrem Yılmaz ise TÜRKONFED’deki çalışma yapımızı bildiği için Yönetim’de beraber çalışmak istediğini söyledi. İlk defa bir Güneydoğulu’nun TÜSİAD’a girmesi bölgeyi heyecanlandırdı. Bu nedenle teklifi kabul ettim. TÜSİAD Başkanlığı’na Muharrem Yılmaz’ın seçilmesinden memnunum.

En önemli amaçlarımdan biri “Devlet-i Ebed Müddet” anlayışından yola çıkarak; “Şirket-i Ebed Müddet” anlayışı içinde kurumlaşmayı sağlamak. İTO’nun Kandilli’deki Cemile Sultan Korusu’nda toplanmaları nedeniyle “Kandilli Kulübü” üyeleri olarak anılan iş dünyasından arkadaşlarım benim yakın çevremi oluşturuyor.

Hedef Alliance Holding

Ethem Sancak, ilaç dağıtımı sektörünün yüzde 40’ını elinde bulunduran Hedef Alliance Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı’dır.

İngilizler’in yüzde 60’ına sahip olduğu Türkiye’nin en büyük ilaç dağıtım şirketi olan holding, 2009 yılında 5.5 milyar liralık cirosuyla Türkiye’nin en büyük 11’inci şirketidir.

Sancak; “160 yıllık Alliance Boots (İngiltere) şirketinin, altı kişilik icra kuruluna seçilen ilk Türk’tür. 2010 yılından itibaren Alliance Boots’un icra kurulu’nda 3 İtalyan, 2 İngiliz, ve 1 Türk görevdedir.

22.5 milyar poundluk cirosuyla dünya devleri arasında olan Alliance Boots, Hedef Alliance’ın 34 yaşındaki İTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu CEO’su Bülent Denkdemir’i şirketin Operasyonlar Komitesi’ne seçmiştir. Hedef Alliance’in gelecek planları arasında 5 yılda 10 ülkede faaliyette bulunmak var. Sancak; “pazarlık yaptığım altı ülke var. Yerel şirketler satın alacağız. Suriye, Kazakistan, İsrail dahil, faaliyette bulunduğumuz ülkelerin sayısı 10’a çıkacaktır” diyor.

Şirketin tarım ve hayvancılık alanında büyük yatırımları var. Bunlar arasında TİGEM’den 30 yıllığına kiralayarak, 60 milyon dolar yatırım yaptığı Denizli, Acıpayam’da bir çiftliği, ayrıca Kaliforniya’da ve Yeni Zelanda’da da iki çiftliği daha var.

Sancak Aşireti’nden Olan Diğer İşdamları

Kardeşi; Suat Sancak: Sancak Grup ve Sancaklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
Kardeşi; Burhan Sancak: Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Amcası; Şakir Sancak: Sancaklar Vakfı’nda görevli
Oğlu; Özer Sancak

Ethem Sancak Kendini TÜSİAD Başkanı İlan Ediyor

Sancak; konuk olduğu CNBC-e’deki Finans Cafe programında, aşağıdaki açıklamasıyla sadece başkanlığını değil, başkanlığa nasıl seçileceğini de ilan etmiş oluyor:

“TÜSİAD üyeliğim devam ederse; bundan sonraki kongrede Başkanlar Konseyi’nin değil, TÜSİAD üyelerinin özgür iradelerinin adayı olarak başkanlığa aday olacağım. Daha önce iki yıl TÜSİAD’da yöneticilik yaptım. Şu anda TÜSİAD Başkanlığı’na Muharrem Yılmaz’ın seçilmesinden memnunum.”

Sancak böylesi bir açıklamayı, hem de iki yıl öncesinden, “Türkler’in önüne yüzyılda konulan bir lider (!)” ve “İdol’ü ve Sevdalısı”nın emri olmadan yapabilir mi? Hayır yapamaz!

Erol BİLBİLİK, 10 Mart 2013
Güncel Meydan
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Erol BİLBİLİK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x