Eurostat verilerine göre Türkiye’de halkın yüzde 57’si bir haftalık tatil yapacak gelire sahip değil. En çok etkilenenler ise çocuklu aileler ve yalnız kadınlar.
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat, 2024 yılına dair bir haftalık tatile gitme imkanı üzerine hazırladığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Türkiye tatile çıkamama oranıyla Avrupa ülkeleri arasında en üst sıralarda yer aldı.
Türkiye’de 16 yaş üstü nüfusun yüzde 57,4’ü bir haftalık tatilin masraflarını karşılayamıyor. Bu oranla Türkiye, Romanya’nın ardından Avrupa'da ikinci sırada yer aldı. Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan da Türkiye’nin ardından listede üst sıralarda bulunuyor.
Araştırma verileri halkın büyük çoğunluğu için tatilin bir ihtiyaç değil, lüks haline geldiğini gösteriyor. 2014 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 68,7’si tatil yapamıyordu; aradan geçen 10 yılda bu oran yüzde 57,4’e gerilese de halkın yarısından fazlası hâlâ bir haftalık tatil yapabilecek maddi güce sahip değil.
Kadınlar ve çocuklular daha yoksul
Eurostat’ın araştırması, özellikle çocuk sahibi ailelerin ve yalnız kadınların tatile çıkma konusunda daha da dezavantajlı olduğunu ortaya koydu. Türkiye’de iki yetişkinin tek çocukla tatile çıkamama oranı yüzde 46,1 iken, bu oran iki çocukta yüzde 52,7’ye, üç çocukta ise yüzde 71,9’a çıkıyor.
Yalnız yaşayan kadınlar arasında bu oran daha da yüksek. Tek başına çocuk büyüten kadınların yüzde 73,5’i tatil masrafını karşılayamıyor. Aynı durumda olan erkeklerin oranı ise yüzde 48,5. Çocuksuz yalnız kadınların bile yüzde 58,7’si maddi nedenlerle tatile çıkamıyor.
(Ekonomi Servisi)