Eurovisionu kurtlar kaptı
Ya da Kurtlar Vadisi Pusu, reytinglerde Eurovision Yarı Finallerine fark attı. Üstelik sadece kurtlar da değil... Doktorlar, Yersiz Yurtsuz, Arka Sokaklar, Sağır Oda, Kaybolan Yıllar, Eurovision elemelerini elediler. Ekranları parselleyen diziler, bu önemli ve milli gecede bile Kenana zirve yüzü göstermediler. Allahtan cumartesi ekranların diziler açısından en zayıf gecesi. Yoksa Eurovisionun bu geceki finali de dizilere takılacak ve reytinglerde yine birinci gelemeyecekti. Sertab Erenerin zaferinden sonra Eurovisiona ilgi azaldı diyenler galiba haklı. Bizim millet o eski Eurovision heyecanını Sertabtan sonra belli ki artık bıraktı.
Yine de merak ettim. Geçen yılların yarı finallerinin reytinglerini inceledim. Eurovisionda 2004 yılından itibaren yarı final yapılmaya başlanmış. Çünkü yarışacak ülke sayısı çok artmış. 2003 yılında Sertabla birinci olmuştuk. O yüzden de 2004 yılında Athena doğrudan finalde yarışmıştı. Bizim yarışmadığımız ama ülkemizde yapılan yarı finaller, 12 Mayıs 2004 gecesi naklen yayınlanmıştı. Ve ister inanın ister inanmayın ama Avrupa Yakası, Berivan, Bütün Çocuklarım, En Son Babalar Duyar ve Alacakaranlık, o sene de reytinglerde Eurovisionun yarı finallerini arkalarında bırakmıştı. 2005 yılında Gülserenle yarışmıştık Eurovisionda. Ve belki de Eurovision tarihinin en düşük reytingini almıştı o yarışma. Yarı finaller Tüm Kişilerde 45, AB Grubunda ise ancak 21. çıkmıştı. O senenin finali bile, Show TVnin dizisi Cennet Mahallesinin gerisinde kalmıştı. Hatırlarsınız, ismini kimselerin bilmediği Gülserenin Türkiyeyi temsil etmesi çok tartışılmıştı. Yarışmadan sonra da kızdan ses çıkmamış, hiçbir haber alınamamıştı.
Gelelim geçen yıl Sibel Tüzünün yarıştığı 18 Mayısta yapılan yarı final gecesinin reytinglerine. Yine şaşıracaksınız. Çünkü Şöhret, İkisi Bir Arada, Hırsız Polis, Büyük Buluşma, Azap Yolu ve Hacı, Eurovision Yarı Finallerini geçmişler. Diziler, geçen yıl da yarışmaya hiçbir reyting kategorisinde birincilik yüzü göstermemişler. Yani aslında yarı finaller çok izlenmiyor. Seyirci, reyting patlaması yapmak için yarışmanın final gecesini bekliyor. Şimdilik reyting meselesini burada noktalıyorum. Kenanın şarkısı yarı finalde izlediğimiz bütün şarkılardan daha güzel, hatırlatıyorum. Bu gece can-ı gönülden Kenan Doğuluyu destekliyorum. Şu sıcak yaz gününde ülkemize yeni bir birincilik daha getirmesini diliyorum. Eurovisounu ve reytinglerinin analizini paylaşmak için de hepinizi pazartesi günü Bizim Ekrana bekliyorum.
12 mayıs 2007
memet güler -VATAN