Yasalara saygı duyulan bir devlet için demokrasi en kötü yönetim şeklidir. Yasaya saygı duyulmuyorsa o zaman da en iyi yönetim şeklidir. (PLATON)
İşte PLATON yüzyıllar öncesinde demokrasiyi bu şekilde tarif etmiş. Peki günümüzde demokrasi Platon’u yalancı çıkarabilmiş durumda mı?
Demokrasi günümüzde siyasi irade tarafından en uç noktada ileri demokrasi olarak anlatılmakta, insanlarımız sevinmekte ileri demokrasi seviyesine ulaştık çok şükür diyerek.
Adeta hep bir ağızdan bağırmakta halk, bana bir demokrasi masalı anlat en ilerisinden diye…
Ülkemizde bazı ileri demokrasi örneklerini inceleyelim kısaca;
Bir bakanımız kendisini karşılayan bir vatandaş sizi seviyorum dediğinde beni inandırmak için takla at diye vatandaşla adeta dalga geçiyor. Unutulmasın ki bu konuma düşürülen vatandaş orada Türk Milletini temsil ediyor. İşin özü bu bakanımız o hareketle aslında kendisini o koltuğa taşıyan millete hakaret ediyor.
Ve…
İşte burada bakanımız için demokrasi devreye giriyor. Babalar gibi bir dokunulmazlık zırhı etrafını sarmış durumda…
Bu duruma karşı bir gurup öğrenci bakanı protesto ediyor. Bir pankart açıyor…
Bakan için işleyen demokrasi işlemeye devam…
Hem de en ilerisinden…
Ve…
O öğrenciler bakan beye hakaretten yargılanıyor hem de 10 yıl ile…
Eh…
Nede olsa ülkede demokrasi var hem de en ilerisinden…
Hakaret bakana olunca işleyen Türk Milletine olunca görmedim, duymadım, bilmiyorum diyen cinsinden…
Oysa…
Lord ACTON demokrasiyi tarif ederken şu ifadeyi kullanmıştır;
“ Gerçek demokratik ilke, hiç kimsenin halkın üzerinde bir güce sahip olmaması demektir.”
Evet…
Demokrasi hiçbir kimsenin halkın üzerinde bir güç olmadığı anlamını taşımaktadır aslında…
Ama…
Demokraside ileri evriminde genetik bozulmalara uğradı muhtemelen ve günümüzde ileri demokrasi denilen aslında evrimleşmiş ve biat demokrasisi oluşmuştur.
İdare makamına oturanlar demokrasiyi kendilerine biat edilmesi için kullanmaktadır.
Ve…
Çıkıp çıkıp anlatmaktadır ileri demokrasiyi ballandıra ballandıra…
Asıl olan şudur ki…
Günümüzde demokrasi hem de ileri cinsinden demokrasi…
Aslında halkın başının üzerinde sallanan biat kılıcı konumundadır. Biat eder her söylenene kafanı eğersen demokrasi kılıcı kafanı teğet geçer. Yok ben dik duracağım diyorsan demokrasi kılıcının darbesine de katlanman gerekiyor.
İşte bu yüzden bugün ben biat etmeyeceğim diye bakanı protesto eden öğrenciler hakaretten 10 yıl ile yargılanırken, tüm ülkenin gözü önünde millete sevgisini göstermesi için takla at diyenler hala bakan koltuğunda oturabilmekte, ananı da al git diye millete söylenebilmekte, başka bir bakan gazeteciye bana sıçrama sana bir sıçrarsam diye tehdit savurabilmekte…
Buna da kısaca demokrasinin nimeti denilmektedir.
Aslında Max LERNER demokrasiyi ve günümüzdeki durumu gayet güzel ifade etmiştir;
“Demokrasinin kötülüklerinden birisi sevsen de sevmesen de seçtiğin insana katlanmak zorunda olmaktır.”
Şimdi şunu sormak farz oldu;
Demokrasi halk için mi, halkı kandırmak için mi?
Yada…
Kimin için demokrasi, kime göre demokrasi?
Burçak YAZICI, 6 Temmuz 2012