Merkezi ABD California’da bulunan think thank kuruluşu Rand Corporation ABD’nin çekilmesine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda Türkiye’nin Kuzey Irak’ı kendisine dahil etme ihtimalinden söz ediliyor.
ABD’nin Irak’tan çekilmesinin ardından Türkiye’nin Kuzey Irak’a girebileceğini iddia eden kuruluş, bu ihtimalin resmi makamlar tarafından da kabul gördüğünü belirtti. Rapora göre Kuzey Irak’ta Kürtlere ait bölgeleri ‘işgal edecek’ Türkiye bu süreçte PKK’nın tasfiye edilmesi amacıyla Bölgesel Kürt Yönetimine de baskı uygulayacak.
Rapor, Türkiye’nin muhtemel bir saldırısının önünün alınması için ABD hükümetine öneri olarak şunu dile getiriyor: “Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’ye de baskı yapılarak PKK’ya karşı baskılarını arttırması ve tasfiye edilmesine yönelik çalışmalara destek sunmasının sağlanmalıdır.”
Rand Corporation soğuk savaş döneminde ABD Dışişleri’ne ürettiği stratejiler ile tanınıyordu.http://haber.gazetevatan.com/Turkiye_Ku ... 0/1/Gundem

Hatırlatma-1
Bölünmüş Türkiye!
Paul Henze CIA raporu doğrultusunda Türkiye'ye Sevr'de olduğu gibi federasyon adı altında bölünmeyi öneriyordu.
28 Şubat 2007'de AKP iktidarının müttefiki ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, geçen yıl ağzındaki baklayı çıkarmış ve değişik tarihlerde, Irak toprakları içindeki Kürt bölgesinden “Kürdistan” diye bahsetmişti.
Cheney ise şöyle konuşmuştu: “Kürdistan`a da gitme fırsatını buldum. Bu, benim Kürdistan`a ilk ziyaretim oldu. Orada Başkan Mesud Barzani ile zaman geçirdim.
Hatırlatma-2
Başbakan Erdoğan (29 Ekim 2007):
Barzani bizim muhatabımız olamaz. Bağdat yönetimi bu konuda Türkiye’ye geniş katılımlı bir heyet gönderdi. Ama Barzani, terör konusunda tavrını çok açık ve net ortaya koymak durumundadır. Şu an kendisi terör örgütüne yataklık yapar durumdadır.
Bana o kişiyi sormayın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül (21 Ekim 2007): (Barzani’nin “Türkiye operasyon yaparsa kendimizi savunma hakkımızı kullanırız” açıklamasının hatırlatılması üzerine) Bana bu tür kişilerle ilgili sorular asla sormayın. Benim muhataplarım bellidir.
Tanımayız
Dışişleri Bakanı Ali Babacan (26 Kasım 2007): Talabani ve Barzani ismi yan yana gelmez. Barzani tanımadığımız yönetimin önde gelen ismi.
Postal öpücü
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek (28 Eylül 2006): “Talabani’nin açıklamaları rahatsız edici olsa bile sürpriz teşkil etmiyor. Bu nedenle, bu tip açıklamalar, temaslar bizim anlayışımıza çok uygun olan temaslar değildir ancak çok yadırgatıcı bir husus da değildir. Terörle ilgili şu ülkenin yöneticisi, filanca aşiret şeyhi, ’dünün postal öpücüleri’ şöyle demiş, böyle demiş...Şuan ki terör algılamamızda bir değişikliğe neden olmaz. Biz inanıyoruz ki hâlâ terörün destekçileri dışardadır.”
Hatırlatma-3
Barzani Türkiye’yi tehdit etmişti
Türkiye tarafından muhatap alınma başarısını kutlayan peşmergelerde daha önce Ankara’ya karşı küstah açıklamalarda bulunmuşlardı. İşte o ifadeler
Mesut Barzani: Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonları durdurulmalı. Bombardımanlar sonucunda siviller öldü
* Kerkük’ün tarihi ve coğrafi olarak Kürt kimliğini temsil eden bir Irak kent. Türkiye Kerkük’e müdahalesi ederse Iraklı Kürtler de Diyarbakır ve Türkiye’nin diğer kentlerine karışacaklar.
Celal Talabani: Operasyonlara razı değiliz. Aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerimizin zarar görmesini istemiyoruz. Diplomatik yollarla sorunların çözülmesinden yanayız.
* (PKK liderlerinin teslim edilmesi istemini yanıtlıyor.) PKK ile mücadele konusunda bir siyasal çözüm Türkiye ile ilgili bir husus. Ama Türkiye’ye bir Kürt kedisi bile teslim etmem.