https://www.youtube.com/watch?v=d3J5E3mRIkc
Şöyle diyor konuşmasında Fethullah Gülen:
“O dönem maalesef böyle, ben sizden bir biyoloğa verdim, benim... Süleyman’da. İşte zooloji, botanik, tıp falan hepsi bir kitap içinde. ... İşte bir onu, bir şey Tıbbiye-i Şahane’den bir subay yazıyor. Evet... Orada adama bakıyorsunuz, çizmişimdir onu. Darwin’den daha çok Darwinci yani. Daha katı evet. Adamlar çok baskı altına almışlar şeyi, Tıbbiye-i Şahane’yi, çok baskı altına almışlar. ÜRPERİYOR İNSAN. Ben belki de o zaman, o kitabı buldum sahaflarda aldım. ...DARWİNİZMDEN, EVALÜSYONDAN (EVRİMDEN) YANMIŞTI AĞZIM. Acaba bu eskiden mi Abdülhamid dönemi, tıp fakültesinde okunan bir kitap...
Acaba bunun içinde derdime derman bulabilir miyim yani birşey bulsam da malzeme kullansam. İşte onu okuyunca İYİCE ŞİRAZEDEN ÇIKIYOR. Ama şurası bir gerçek işte günümüzde, Avrupa’dan bile gelip burada Duane Gish gibi insanlar konferans veriyorlar, sizler her yerde anlatıyorsunuz. Allah razı olsun bu sahada dünya kadar insan yetişti. Şimdi o dönem öyle bir talihsiz, yani benim yaşımda olan insanlar, ADAMLAR VURUYORLARDI YANLARINA KALIYORDU. Şüphe atıyorlardı CEVAP BULAMIYORDUM ONA. Senelerce böyle İÇİMDE YARA YAŞADIĞIMI BİLİRİM. YARA BAYAĞI...E kimbilir nice gençler gittiler böyle o dönemde yani. E tabii İÇİNİZDE BİR YARA HİSSEDİYORSUNUZ AĞIRLIĞIYLA DOLAŞIP DURUYORSUNUZ, KEŞKE BİR İNSAN OLSA DA BUNU ÇÖZSEK DİYORSUNUZ. Bugün Allah’a binlerce hamd olsun ve sena olsun YÜZLERCE ESER YAZILDI. Ve ben ne kadar seviniyorum bilemezsiniz.
Gördüğünüz gibi “vuruyorlardı, yanlarına kalıyordu, ortalık çok boştu” diyor Fethullah hoca. Birisi çıkmış, yüzlerce evrim aleyhine kitap yazmış ve Fethullah Gülen’de bu sayede imanının kurtulduğunu işte böyle anlatıyor. Darwinizm tehlikesi Fethullah Gülen gibi bir hocayı bile sarsmış. Kendisi de “kimbilir nice gençler evrim yüzünden imanlarını kaybettiler” diye anlatıyor.