Fırat'ın eski şirketine eroin şoku

Genel & Güncel Konular

İletigönderen Pınar » Cmt May 10, 2008 14:46

Fırat'ın bir dönem ortak olduğu şirkete ait TIR, 89 kilo eroinle yakalandı.

Şubat ayında Hollanda’ya narenciye götüren bir TIR’da 89 kilo eroin yakalandı. TIR’ın AKP’li çok tanınmış bir milletvekilinin ortağı olduğu şirkete ait ürünü taşıdığı iddiası Ankara’yı karıştırdı.

Dedikoduların odak noktasındaki Menas adlı şirketten AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın 2007’de ayrıldığı anlaşıldı. Eroinle, tıra iş veren ve malını taşıtan Menas şirketinin bir bağlantısı da çıkmadı.

Şubat ayında Kapıkule sınır kapısında Hollanda’ya narenciye taşıyan bir TIR’da arama yapan Kaçakçılık-İstihbarat ve Narkotik ekipleri TIR’ın soğutucu fanına zulalanmış tam 89 kilogram eroin ele geçirildi. Söz konusu TIR’ın yüklemesini Mersin’den yapması, malın da Menas adlı şirkete ait olması, bu polisiye gelişmeyi bir anda Ankara’nın en çok konuşulan konusu yaptı.

Zira Menas şirketinin AKP’li çok tanınmış bir milletvekiline ait olduğuna dair spekülasyonlar olayı renklendirmişti. Kulaktan kulağa yayılan dedikodularda, yakalanan eroin ile Menas şirketi ve ortağı ünlü milletvekili birlikte anılmaya başlandı.

Oysa Menas şirketinin ortağı olduğu düşünülen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, milletvekili seçildiği 1999 yılında ana şirket Menas A.Ş’de kendisine ve ailesine ait toplam yüzde 40 hissesini, şirketin ana ortağı Abdülkadir Gürüz’e satmıştı. Menas’ın paketleme ve yıkama tesislerini işleten şirketteki ortaklığı ise 2007’de bitmişti. Dengir Mir Mehmet Fırat şirketle ilgili gelişmeleri dün şöyle aktardı:

“1999 yılında milletvekili seçildikten sonra Menas A.Ş ile ilişkimi bitirdim. Hisselerimi ortağıma devrettim. Ancak o firmanın bir paketleme ve yıkama tesisi vardı, oradaki ortaklığım devam etti. Onun karşılığında yılda 20 bin euro kira bedeli alınıyordu. Orada yüzde 30 benim, yüzde 5’er de iki kızımın olmak üzere ailemizin toplam yüzde 40 hissesi vardı. O hisseleri de 2007 yılında sattım ve bunun bedeli olan 400 bin dolar, İş Bankası TBMM şubesindeki hesabıma yattı. 2007’den beri bu şirketle hiçbir ilişkim, hukuki ve ticari bağım yoktur.”

İhracatçının kaderi bu

Menas A.Ş’nin yüzde 60 ile ana ortağı iken, Fırat ailesinin yüzde 40 hissesini de alarak şirketin yüzde 100’üne sahip olan Abdülkadir Gürüz de Dengir Mir Mehmet Fırat ile olan iş ilişkisinin 1999 yılında bittiğini söyledi. Fırat’ın milletvekili seçildikten sonra kendisine gelerek “Bu işte sermayeyi sen koyuyordun, ben çalışıyordum. Ancak şu andan sonra çalışmam mümkün değil. Fiyatını sen belirle, hisselerimi devral” dediğini aktardı ve “Benim oğlum da okulu bitirmişti. Hisse devrini 30 Eylül 1999’da yaptık ve bu tarihten sonra da işlerin başında hep oğlum oldu” diye konuştu.

Gürüz, kendi firmalarına ait portakal ve greyfurtu taşıyan tırda eroin bulunması ile ilgili olarak da “Bu hemen hemen tüm ihracatçıların kaderi” diye konuştu. Avrupa’ya ihracatta zaman zaman 20 değişik lojistik firması ile çalıştıklarını söyleyen Gürüz, 89 kilogram eroinin kendi mallarını taşıyan TIR’da yakalanmasından sonraki gelişmeleri de şöyle aktardı:

“Mevsimsel olarak ihracatın arttığı dönemlerde Avrupa’ya gidecek TIR ya da kamyon bulmak zorlaşıyor. Seçici olmaya çalışıyoruz ancak taahhütlerimizi yerine getirebilmek için bazen farklı nakliye şirketlerini de devreye sokuyoruz. Böyle bir olay olduğunu Kapıkule’deki yetkililer arayarak bize bildirdiler. TIR’daki ürünle ilgili olarak da bize ’Bu milli servettir, haram olmasın, gelin malınızı alın’ dediler. Bizi olayla hiçbir şekilde ilişkilendirmediler. Zaten kendileri ile sadece bu görüşmeyi yaptık.”

Abdülkadir Gürüz bu tip olayların ihracat yapan her firmanın başına gelebilecek olağan bir durum olduğunu da iddia etti. Gürüz ,“Eroinler TIR’ın zulasında değil de bizim ürünün içinde de çıkabilirdi.” diye konuştu.

Nakliyeci sabıkalı çıktı

Eroİnİn bulunduğu tırın şoförü Cezayir H. ve nakliye firmasının sahibi Mehmet Şerif T.’nin daha önce de eroin kaçakçılığından sabıkaları olduğu ortaya çıktı. Liceli olduğu öğrenilen nakliye firmasının sahibinin, soyadını değiştirerek kaçakçılık işine devam ettiği belirlendi.

KAYNAK
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye

İletiler: 1380

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x