G. Siviller, anti-darbeci İspanyol Pradera'dan ilham aldı

Devşirilmiş gençler

G. Siviller, anti-darbeci İspanyol Pradera'dan ilham aldı

İletigönderen Ram » Cum Eki 10, 2008 2:31

Yaptığı Haberler ile İspanya darbesinin engellenmesinde önemli rol oynayan El Pais gazetesi'nin ünlü yazarı Javıer Pradera Genç Sivillerin davetlisi olarak istanbuldaydı.

Demokrasinin oluşması ve korunmasında medyanın büyük bir önemi bulunduğunu ifade eden Pradera, darbelere üstü açık veya kapalı destek veren gazeteleri eleştirdi. İspanya'nın en yüksek tirajlı günlük gazetesi El Pais'in yazarı Javier Pradera, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleşen 'Bir Gazete Darbeyi Nasıl Durdurur?' isimli panele katıldı. Genç Siviller'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen yazar, 27 yıl önce silahların gölgesi altında hazırladıkları gazetenin ülkenin demokratikleşmesinde oynadığı rolü anlattı. İspanya meclisini basan askerlerin milletvekilleri ve bakanları rehin aldığını söyleyen Pradera, o gece yaptıkları çalışmayı şöyle aktardı: "Meclisi basan askerler savunma bakanını yere yatırmışlar ve milletvekillerine kurşun yağdırmışlardı. Çok korkmamıza rağmen bütün gece çalışarak demokrasinin önemini anlatan bir özel sayı çıkardık. Ve 20 bin gazeteyi elden dağıttık."

İspanya'da 27 yıl önce gerçekleşen darbe teşebbüsünü yayınlarıyla engelleyen gazete, dünya basınında simge olmuştu. O yıllarda gazetenin yazar direktörü olan Javier Pradera, darbe teşebbüsünün kendilerini nasıl etkilediğini aktardı. Meclisi basan askerlerin milletvekillerini rehin aldığını vurgulayan yazar, şunları anlattı: "İspanya halkı olarak kesinlikle böyle bir darbe girişimi beklemiyorduk. Bu girişim beklenmedik olmanın yanı sıra çok da sert bir biçimde yapıldı. Milletvekillerinin üzerine kurşun yağdırıldı. Hatta savunma bakanı yere yatırılıp gülünç duruma düşürüldükten sonra görüntüleri televizyonda yayınlandı. İnsanlar çok müthiş şekilde korkmuşlardı. Biz de çok endişeliydik ama bütün gece çalışarak bir gazete çıkardık. Yollar kapanmıştı ve her yerde güvenlik güçleri vardı. Buna rağmen 20 bin gazeteyi elden dağıtarak darbenin ne kadar kötü bir durum olduğunu anlatmaya çalıştık."


Resim

Yeni Şafak, Ali Bayramoğlu, 10 Haziran 2008
İm (Kod): Tümünü seç
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=10.06.2008&y=AliBayramoglu


Aktüel, 12 Haziran 2008
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.yeniaktuel.com.tr/dun105-1,153@2100.html



Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gencsiviller.net/haber.php?haber_id=63
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Şu dizine dön: Genç Siviller

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x