Gençliğe Hitabe’ye Gençliğin Yanıtı

İletigönderen Feza Tiryaki » Cum May 18, 2012 23:25

(Türk gençliği, Atatürk’ün tarihsel öğüdüne (Gençliğe Hitabe) şu karşılığı vermiştir:)

ANDIMIZ

Birinci vazifem, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini dünya durdukça korumak ve savunmaktır.

Varlığımın ve geleceğimin yegâne temeli budur. Bu temel, benim en kıymetli hazinemdir. İlerde de beni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek iç ve dış düşmanlarım olacaktır. Bir gün, bağımsızlığımı ve cumhuriyetimi savunmak zorunda kalırsam, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağım durumun imkân ve şartlarını düşünmeyeceğim! Bu imkân ve şartlar hiç elverişli olmayan bir durumda karşıma çıkabilir. Bağımsızlığıma ve cumhuriyetime kastedecek düşmanlar, bütün dünyada benzeri görülmemiş bir galibiyetin temsilcisi olabilirler.

Zorla veya hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi doğrudan doğruya işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şartlardan daha acıklı ve korkunç olanı ise, ülkede iktidara sahip olanlar gaflet, sapkınlık ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri kişisel çıkarlarını, işgalcilerin siyasi emelleriyle birleştirebilirler. Millet, yoksulluk ve sıkıntı içinde harap ve bitkin düşmüş olabilir.

İşte; bu durum ve şartlar içinde bile vazifem, Türk bağımsızlığını ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğum güç, damarlarımdaki asil kanda mevcuttur!

Ek açıklama: Biz derslerimizde bu cevabı okur ve okuturduk öğrencilerimize. Şimdi her yerde, "Türk Gençliği olarak" diye başlayan başka bir metin okutuluyor.
Cevabı, günümüz Türkçesine göre hazırlarken hiç kullanılmayan bazı eski kelimeleri değiştirdim, günümüzde az kullanılsa da kalıp olarak ezbere bilinen kısımları ise aynı şekilde bıraktım.

Feza TİRYAKİ, 18 Mayıs 2012
Kullanıcı küçük betizi
Feza Tiryaki
GM Yazarları
GM Yazarları

İletiler: 1012

Şu dizine dön: Feza TİRYAKİ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x