Geri Sayım Başladı: Yüce Divan'a Temyiz Yolu!

Tartışma Alanı

Geri Sayım Başladı: Yüce Divan'a Temyiz Yolu!

İletigönderen Deli Haydar » Pzt Mar 22, 2010 1:20

Yüce Divan'a Temyiz Yolu
Turktime / 21 Mart 2010

Anayasa paketinde başbakan ve bakanların yargılandığı Yüce Divan ile ilgili bir düzenleme de bulunuyor. Yüce Divan'ın vereceği kararlar temyiz edilebilecek.

AK Parti, yarın görücüye çıkacak anayasa değişiklik paketinin kapsamını genişletti ve madde sayısı 25'e çıkarıldı. Paketin yeni sürprizi ise Anayasa Mahkemesi'nce yerine getirilen Yüce Divan'a yönelik düzenleme oldu. Buna göre, başbakan ve bakanların yargılandığı Yüce Divan kararlarına temyiz yolu açılıyor. Yeni düzenlemeyle Yüce Divan'ın oluşum şekli de belirlendi. Yüce Divan kararlarına yönelik temyiz başvurusu ise yine Yüksek Mahkeme içinde oluşturulacak bir Kurul tarafından değerlendirilecek. Geçen hafta Anayasa değişiklik paketi üzerinde çalışan AK Parti, taslağı yarın muhalefet partilerine sunacak. 19 Mart'ta yapılan çalışmalarda ise Anayasa Mahkemesi ve Yüce Divan konusu ayrıntılı olarak masaya yatırılmıştı. Yeni düzenleme ile Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılacak, iki daire oluşturulacak, yedek üyelik sistemi kalkacak. Vatandaşlar, insan hakları ihlalleri konusunda mahkemeye kişisel başvuru yapabilecek.

Kurul Yüksek Mahkeme'den

Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısına yönelik çalışmalarda en sürpriz gelişme ise Yüce Divan yapısı ile ilgili oldu. Düzenleme ile başbakan ve bakanların yargılandığı Yüce Divan kararları temyiz edilebilecek. Kararların kaç oyla ve nasıl alınacağına ilişkin detaylar da değişiklik paketinde yer alacak. Yüce Divan yetkisi yine iki daireye ayrılacak olan Yüksek Mahkeme'de olacak. Dairelerden birisi Yüce Divan yetkisini kullanacak. Burada alınan kararlara yönelik temyiz başvurusuna, iki dairenin birleşiminden oluşacak olan Kurul bakacak. Kurul dosyayı inceledikten sonra kararı bozarsa dava tekrar görülecek, onarsa karar kesinleşmiş olacak.

24 Maddelik Değişiklik

ANAYASA değişiklik paketi, yürütme maddesi dahil 25 maddeden oluşacak. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) ve HSYK kararlarına itiraz gibi madde değişikliklerinin nasıl uygulanacağına, yeni üyelerin ne zaman ve nasıl seçileceğine ilişkin 10'a yakın geçeci madde pakette yer aldı. AK Parti kurmaylarının bugün tekrar bir araya gelip pakete son şeklini vermesi bekleniyor.
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Re: Geri Sayım Başladı: Yüce Divan'a Temyiz Yolu!

İletigönderen avrasya » Pzt Mar 22, 2010 9:34

Haydar Bey yazdı:Yüce Divan'a Temyiz Yolu
Turktime / 21 Mart 2010

Anayasa paketinde başbakan ve bakanların yargılandığı Yüce Divan ile ilgili bir düzenleme de bulunuyor. Yüce Divan'ın vereceği kararlar temyiz edilebilecek.

AK Parti, yarın görücüye çıkacak anayasa değişiklik paketinin kapsamını genişletti ve madde sayısı 25'e çıkarıldı. Paketin yeni sürprizi ise Anayasa Mahkemesi'nce yerine getirilen Yüce Divan'a yönelik düzenleme oldu. Buna göre, başbakan ve bakanların yargılandığı Yüce Divan kararlarına temyiz yolu açılıyor. Yeni düzenlemeyle Yüce Divan'ın oluşum şekli de belirlendi. Yüce Divan kararlarına yönelik temyiz başvurusu ise yine Yüksek Mahkeme içinde oluşturulacak bir Kurul tarafından değerlendirilecek.


Demek ki henüz Toptan kaldıramıyorlar.
Düzenlemelerle tedbir almaya kalkmışlar.

Minareyi çalan kılıfını hazırlasa da, Minare kılıfa sığar mı ?

İktidar koltuklarından düştükleri anda Yüce Divan sandalyesinde oturacaklarını çok iyi biliyorlar.

Turgut Özal da , Vatana ihanet yasasını kadırmıştı
Kullanıcı küçük betizi
avrasya
Üye
Üye
 
İletiler: 279
Kayıt: Prş Oca 15, 2009 23:08


Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

cron

x