Global İlişkiler Forumu (GİF)

Ubi solitudinem faciunt, pacem appelant

Global İlişkiler Forumu (GİF)

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Ara 26, 2009 4:35

Başbakan ERDOĞAN ve Cumhurbaşkanı GÜL, Global İlişkiler Forumu Kurucularını Kabul Etti

Rahmi Koç, İlter Türkmen, Ali Doğramacı ve Memduh Karakullukçu, Cumhurbaşkanı Gül'le öğle yemeğinde bir araya geldi.

ANKARA - ‘Global İlişkiler Forumu’ adında bir dernek kurmak için çalışmalarını sürdüren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, emekli büyükelçi İlter Türkmen, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı ve Memduh Karakullukçu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. Rahmi Koç, Erdoğan’ı ziyaretinin ardından Köşk’ün aşçısını överken, “Sayın Cumhurbaşkanımızın aşçısının elinde gerçekten dehşet bir lezzet var” dedi.

Koç, Türkmen, Doğramacı ve Karakullukçu dün Gül ve Erdoğan’ı ziyaret etti. Basına kapalı kabulün ardından Başbakanlık’tan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rahmi Koç, ‘Global İlişkiler Forumu’ adı altında bir dernek kurduklarını hatırlattı. Bu konuyla ilgili olarak Erdoğan’a bilgi verdiklerini söyleyen Koç, “Kurucularımız hakkında izahat verdik, ne yapacağımızı söyledik, kendisinden yardım rica ettik. O da her türlü yardımı yapacağını söyledi. Başbakan’ın yaklaşımı gayet müspet. Daha önce bilgi göndermiştik, hepsini okumuş” dedi.

Derneğin amacının Türkiye’nin dünya ile politik, ekonomik, sosyal ilişkileri hakkında çalışmalar yapmak, raporlar yazmak olduğunu anlatan Koç, yurtdışından gelecek yabancı konuklara konferanslar vereceklerini de söyledi. Kabulde ekonomik konuların gündeme gelmediğini söyleyen Koç, Gül’le de aynı konuyu konuştuklarını söyledi. Koç bir gazeteci, “Gül ile görüşmeniz ‘Çankaya Sofrası’ gibi oldu” deyince şu karşılığı verdi: “Onu bilmiyorum ama güzel bir yemek yedik. Sayın Cumhurbaşkanımızın aşçısının elinde gerçekten dehşet bir lezzet var. Güzel bir yemek yedik.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
05.05.2009, http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=934580&Date=06.05.2009&CategoryID=98




Türk düşünce hayatında bir ilk

Koç önderliğinde 40 etkin isim gelecek için çalışacak

Uluslararası platformda öncü ve etkin çalışmaları bulunan, kariyer sahibi 40 önemli isim Türk düşünce hayatında bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un çabalarıyla biraraya gelen grup, önümüzdeki 20 yıllık perspektifte Türkiye’nin uluslararası konumu ve ilişkilerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Global İlişkiler Forumu (GİF), Türkiye’nin geleceğine ışık tutmak amacıyla yola çıktı. İlk genel kuruluna kadar GİF’in Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Rahmi M. Koç (Başkan), Hanzade Doğan Boyner, Hasan Çolakoğlu, Metin Fadıllıoğlu, Memduh Karakullukçu, Sönmez Köksal, Gülsün Sağlamer ve Özdem Sanberk.

Dün, Rahmi M. Koç Müzesi’ndeki öğle yemeği davetinde gazete yöneticileriyle biraraya gelen GİF kurucuları, derneğin strateji ve hedeflerini anlattı. Dernek Yönetim Kurulu üyesi olan ve Rahmi Koç’un deyimiyle “derneğin faaliyetlerini yürütmeyi üstlenen” genç hukukçu ve iktisatçı Memduh Karakullukçu, GİF’in varoluş nedeni ve planlarını şöyle özetledi:

    - Dünyada ekonomik, kültürel, teknolojik ve sosyal gelişmeler uluslararası kuralların yeniden yazılmasını, kurumların da yeniden yapılanmasını zorunlu kılıyor. Ülkeler yeni kurum ve kuralların kendi lehlerine olması için çaba gösteriyor. Öncü ülkelerde, resmi insiyatiflere destek veren bu tür kurumlar mevcut.

    - Örneğin Londra’daki son G-20 Toplantısı’nda, düşünce kuruluşu Chatham House, ülkenin önde gelen uluslararası ekonomi gazetesi The Financial Times ve hükümet arasında sıkı ve “işe yarar” bir işbirliği yapıldı. (Nitekim bu işbirliği de sayesinde İngiltere Başbakanı Gordon Brown, küresel krizle mücadelede neredeyse “kahraman” ilan edilmişti.)

    - GİF’in amacı farklı düşünceleri savunan öncü kişilerin aynı platformda tartışmasını sağlamak. Farklı kesimlerin analizlerinden ortaya bir sentez, yani çözüm önerileri çıkmasını sağlamak. Akademisyenlerin, düşünen insanların makaleler üretmesini teşvik etmek.

    - GİF’in, belirli bir sonuç ya da karar için baskı veya etki yapma işlevi olmayacak. Hiçbir konunun avukatlığı yapılmayacak. Tek amaç, ağırlıklı olarak Türkiye’nin uluslararası konumunu ilgilendiren konularda senteze ulaşabilen, tartışan insanların hepsinin altına imza atacağı çözümleri, ilgililerinin dikkatine sunabilmek. (Rahmi Koç, buradaki anlayışı şu örnekle somutlaştırıyor: Deniztemiz Derneği’ne (TURMEPA bazen telefon gelir, “Şurada denizde çöp var” diye... Onlara şu cevabı veririz: “Bizim çöp toplama gibi bir işimiz yok. İşimiz denize çöp atılmaması konusunda eğitim vermek.)

    - GİF, uluslararası alanda Türkiye’nin lehine çevrilmesi gereken süreçlerde task-force’lar oluşturacak. Bu konudaki yelpaze Ortadoğu politikasından, Uluslararası Deniz Ticaret Hukuku’ndaki gelişmelere kadar uzanıyor.


Yeni üyelere açık

GİF’in 40 kurucusunun ‘benzer eğilimlere sahip’ kişiler izlenimi uyandırdığına dikkat çeken Rahmi Koç ise, ”Benzer fikre sahip kişilerin kurduğu bir dernek farklı görüşleri nasıl biraraya getirecek?” sorusuna şu cevabı verdi: “Otomobil fabrikaları, parçaları yan sanayiiden temin ederek, geliştirdiği dizaynın montajını yapar. Biz otomobilin şasisini, yani derneğin omurgasını oluşturduk. Şimdi yeni üyelerle derneğimizin düşünce platformunu geliştireceğiz.”

Geçen hafta gerçekleştirilen ziyarette Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün GİF’e verdiği destekten de hayli memnun olduklarını vurgulayan Koç,“Sayın Cumhurbaşkanı girişimimizi büyük memnuniyetle karşıladı. Her bakanlıktan bize bir muhatap sağlanması konusunda yardımcı olacağını söyledi. Bu bize faydalı olacak. Bakanlarımızı sık sık rahatsız etmek istemeyiz” diye konuştu.

Koç, Çankaya Köşkü’ndeki öğle yemeği servisinin kalitesini de övgü dolu sözlerle anlattı.


Harcama yok çark dönmüyor

Konunun dağılmaması için, GİF dışındaki sorulara kısa cevaplar veren Koç, “Piyasalarda kıpırdanma var mı?” sorusuna “Daha henüz güven ortamı sağlanmadı. Pek çok kişi işini kaybetti. Dolayısıyla bu kesimin harcaması kesildi. İşi olan insanlar da ”işsiz kalabilirim“ korkusuyla harcamasını asgaride tutuyor. Harcama olmayınca çarklar dönmüyor” cevabını verdi. Koç’un kendi isteğiyle GİF dışına çıktığı tek konu ise birkaç saat sonra oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe Fortis Kupası finaliydi. Heyecanlı olduğu gözlenen Koç, gazete yöneticilerine tahminlerini sordu. Beşiktaşlılar’ın ağırlıkta olduğu masadan “ağır basan” bir tahmin çıkmadı. Koç ise “Bu kez kazanmalıyız” diyerek tahmin yerine temennide bulundu.


GİF Kurucu Üyeleri

- Vural Akışık

- Piraye Antika

- Pekin Baran

- Süher Pekinel Baran

- Fatih Birol

- Edip Başer

- Aslı Başgöz

- Feyyaz Berker

- Gülsün Bilgehan

- Hanzade Doğan Boyner

- Yılmaz Büyükerşen

- Yavuz Canevi

- Hikmet Çetin

- Hasan Çolakoğlu

- Salim Dervişoğlu

- Ömer Dinçkök

- Ali Doğramacı

- Turgay Durak

- Bülent Eczacıbaşı

- Tarhan Erdem

- Metin Fadıllıoğlu

- Cemal Kafadar

- Vili Kamhi

- Memduh Karakullukçu

- Üner Kırdar

- Rahmi M. Koç

- Cem Kozlu

- Sönmez Köksal

- Muhsin Mengütürk

- Gülru Necipoğlu

- Altan Öymen

- Ersin Özince

- Gülsün Sağlamer

- Özdem Sanberk

- İlter Türkmen

- Rıza Türmen

- Tomris Türmen

- Solmaz Ünaydın

- Rona Yırcalı

- Volkan Vural


Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
13.05.2009, http://w9.gazetevatan.com/Turk_dusunce_hayatinda_bir_ilk/238216/1/Manset




Türkiye'nin 'beyin gücü'nü artıracak merkez:
Global İlişkiler Forumu


14/05/2009

Türkiye'nin bilim, sanat, politika ve iş alanındaki 40 önemli isminin kurduğu Global İlişkiler Forumu'nun kurucu başkanlığını Rahmi Koç yapacak.

İSTANBUL - Türkiye’nin farklı alanlarda yetiştirdiği, uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etmiş 40 akademisyen, büyükelçi, sanatçı, emekli orgenaral, siyasetçi, hukuk insanı, basın mensubu, iş insanı ve bürokrat, Global İlişkiler Forumu (GIF) adıyla bir dernek kurdu. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, GİF’in, dünyada hızla değişen dinamiklerin Türkiye’ye ve insanlığa azami fayda sağlamasına ve bu gelişmelerin oluşturacağı tehditlerin asgariye indirilmesine destek olmak amacıyla kurulduğu belirtildi. Açıklamada, dünyada ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmelerin uluslararası kuralların yeniden yazılmasını, kural ve kurumların yeniden yapılanmasını zorunlu kıldığına işaret edilirken, ülkelerin, yeni kural ve kurumların kendi lehlerinde oluşması için çaba gösterdiği hatırlatıldı.


Entelektüel katkı

Öncü ülkelerde resmi inisiyatiflere entelektüel katkıda bulunan ve diğer ülkelerdeki muadil kurumları ikna ederek, destek veren yapıların mevcut olduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

    Global İlişkiler Forumu bu süreçte, dünyadaki değişimin gerektirdiği uluslararası inisiyatiflerin alınmasında Türkiye’nin, etkin, saygın ve öncü uluslardan biri olmaya devam etmesi için gerekli bilgi, analiz, ulusal veya uluslararası tartışma platformlarını sağlamayı ve uluslararası temaslara katkıda bulunmayı amaçlıyor. GİF, yerel ve uluslararası kamuoyunda Türkiye’nin, diğer ülkelerin ve uluslararası kurumların karşılıklı öncelik ve seçeneklerinin anlaşılmasına yardımcı olmayı ve derneğin amaçlarını paylaşan kurumlarla ortak çalışmalar yaparak Türkiye’nin ve insanlığın barış ve refahına hizmet etmeyi amaçlıyor.


Global İlişkiler Forumu’nun öncelikli faaliyet alanları, uluslararası alanda araştırma, tartışma ve çalışmalar yürütmek, Türkiye’de ve dünyada toplum için önemli hizmetlerde bulunmuş liderleri davet ederek tartışma platformları yaratmak ve çalışma grupları oluşturarak, tespit ve politika analiz raporları üretmek olarak belirlendi.


Emekli asker de var akademisyen de

GİF’in ilk Genel Kurulu’na kadar geçici olarak görev yapacak Yönetim Kurulu, Rahmi M. Koç’un başkanlığında, Hanzade Doğan Boyner, Hasan Çolakoğlu, Metin Fadıllıoğlu, Memduh Karakullukçu, Sönmez Köksal, Gülsün Sağlamer ve Özdem Sanberk’ten oluşturuldu.


Global İlişkiler Forumu Kurucu Üyeleri ise şöyle:

Vural Akışık (Profesyonel yönetici), Piraye Antika (HSBC Genel Müdürü), Pekin Baran (Armatör), Süher Pekinel Baran (Piyanist), Fatih Birol (Uluslarası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti), Edip Başer (Emekli Orgeneral), Aslı Başgöz (White & Case hukuk şirketi Türkiye sorumlusu), Feyyaz Berker (Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Gülsün Bilgehan (eski CHP milletvekili), Hanzade Doğan Boyner (Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanvekili), Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı), Yavuz Canevi (TEB Yönetim Kurulu Başkanı), Hikmet Çetin (eski Dışişleri Bakanı ve eski NATO Afganistan Sivil Temsilcisi), Hasan Çolakoğlu (TEB ortağı ve Çolakoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Salim Dervişoğlu (Emekli oramiral- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı), Ömer Dinçkök (Akkök Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Doğramacı (Bilkent Üniversitesi Rektörü), Turgay Durak (Koç Holding CEO Vekili), Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Tarhan Erdem (Konda Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı), Metin Fadıllıoğlu (Ulus 29’un sahibi), Cemal Kafadar (Harvard Üniversitesi Bölüm Başkanı), Vili Kamhi (Profilo Holding ortağı), Memduh Karakullukçu (TÜSİAD Başkan Danışmanı), Üner Kırdar (Emekli büyükelçi), Rahmi M. Koç (Koç Holding Şeref Başkanı), Cem Kozlu (Profesyonel yönetici), Sönmez Köksal (Emekli büyükelçi ve eski MİT Müsteşarı), Muhsin Mengütürk (Eski SPK Başkanı), Gülru Necipoğlu (Öğretim üyesi) , Altan Öymen (Eski Turizm Bakanı ve gazeteci yazar), Ersin Özince (Türkiye İş Bankası Genel Müdürü), Gülsün Sağlamer (eski İTÜ Rektörü), Özdem Sanberk (Emekli Büyükelçi), İlter Türkmen (Eski Dışişişleri Bakanı), Rıza Türmen (Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı), Tomris Türmen (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi), Solmaz Ünaydın (Emekli Büyükelçi), Rona Yırcalı (DEİK Başkanı) ve Volkan Vural (Emekli Büyükelçi).”

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=935746&Date=14.05.2009&CategoryID=98




Global İlişkiler Forumu kuruldu, ilk başkan Rahmi Koç oldu

14 Mayıs 2009

Türkiye’nin farklı alanlarda yetiştirdiği, uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etmiş kırk akademisyen, büyükelçi, sanatçı, silahlı kuvvetler mensubu, siyasetçi, hukuk insanı, basın mensubu, iş insanı ve bürokrat, Global İlişkiler Forumu (GIF) adıyla bir dernek kurdu.

GİF’in, dünyada hızla değişen dinamiklerin Türkiye’ye ve insanlığa azami fayda sağlamasına ve bu gelişmelerin oluşturacağı tehditlerin asgariye indirilmesine destek olmak amacıyla kurulduğu belirtildi. GİF’in ilk Genel Kurulu’na kadar geçici olarak görev yapacak Yönetim Kurulu, Rahmi M. Koç’un başkanlığında, Hanzade Doğan Boyner, Hasan Çolakoğlu, Metin Fadıllıoğlu, Memduh Karakullukçu, Sönmez Köksal, Gülsün Sağlamer ve Özdem Sanberk’den oluşturuldu. Dernekten yapılan açıklamada, dünyada ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmelerin uluslararası kuralların yeniden yazılmasını, kural ve kurumların yeniden yapılanmasını zorunlu kıldığına işaret edilirken, ülkelerin, yeni kural ve kurumların kendi lehlerinde oluşması için çaba gösterdiği hatırlatıldı.


Entellektüel katkı

Öncü ülkelerde resmi inisiyatiflere entelektüel katkıda bulunan ve diğer ülkelerdeki muadil kurumları ikna ederek, destek veren yapıların mevcut olduğu ifade edilen açıklamada şunlar dile getirildi: "Global İlişkiler Forumu bu süreçte, dünyadaki değişimin gerektirdiği uluslararası inisiyatiflerin alınmasında Türkiye’nin, etkin, saygın ve öncü uluslardan biri olmaya devam etmesi için gerekli bilgi, analiz, ulusal veya uluslararası tartışma platformlarını sağlamayı ve uluslararası temaslara katkıda bulunmayı amaçlıyor. GİF, yerel ve uluslararası kamuoyunda Türkiye’nin, diğer ülkelerin ve uluslararası kurumların karşılıklı öncelik ve seçeneklerinin anlaşılmasına yardımcı olmayı ve derneğin amaçlarını paylaşan kurumlarla ortak çalışmalar yaparak Türkiye’nin ve insanlığın barış ve refahına hizmet etmeyi amaçlıyor."


Global İlişkiler Forumu’nun kurucuları

Vural Akışık, Piraye Antika, Pekin Baran, Süher Pekinel Baran, Fatih Birol, Edip Başer, Aslı Başgöz, Feyyaz Berker, Gülsün Bilgehan, Hanzade Doğan Boyner, Yılmaz Büyükerşen, Yavuz Canevi, Hikmet Çetin, Hasan Çolakoğlu, Salim Dervişoğlu, Ömer Dinçkök, Ali Doğramacı, Turgay Durak, Bülent Eczacıbaşı, Tarhan Erdem, Metin Fadıllıoğlu, Cemal Kafadar, Vili Kamhi, Memduh Karakullukçu, Üner Kırdar, Rahmi M. Koç, Cem Kozlu, Sönmez Köksal, Muhsin Mengütürk, Gülru Necipoğlu, Altan Öymen, Ersin Özince, Gülsün Sağlamer, Özdem Sanberk, İlter Türkmen, Rıza Türmen, Tomris Türmen, Solmaz Ünaydın, Rona Yırcalı ve Volkan Vural.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
14.05.2009, http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11645375.asp





Akil adamlar Türkiye için dışarıda lobi yapacak

Türkiye`yi uluslararası platformlarda temsil eden kırk tanınmış isim, Global İlişkiler Forumu (GİF) adıyla bir dernek kurdu. Başkanlığını, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç`un yürüttüğü dernek, dünyada önemli kararların alınmasında Türkiye`nin etkin rol alması

Bu amaçla platforma üye, akademisyen, büyükelçi, sanatçı, Silahlı Kuvvetler mensubu, siyasetçi, hukukçu, basın danışmanı, bürokrat ve işadamları analiz ve tartışma ortamları oluşturarak, sunumlar gerçekleştirecek. Gelen yabancı konuklara konferans verecek.

Derneğin kuruluşu geçtiğimiz gün Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmesiyle gündeme gelmişti. Koç, Erdoğan'a GİF hakkında bilgi vermişti. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a yapılan tanıtımın ardından bu kez aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın da olduğu bazı gazete genel yayın yönetmenlerine GİF`i anlatan Koç, yerel ve uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin, diğer ülkelerin ve uluslararası kurumların karşılıklı öncelik ve seçeneklerinin anlaşılmasına yardımcı olmayı ve derneğin amaçlarını paylaşan kurumlarla ortak çalışmalar yaparak Türkiye'nin ve insanlığın barış ve refahına hizmet etmeyi amaçladıklarını belirtti. Açıklamada, dünyada ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmelerin uluslararası kuralların yeniden yazılmasını, kural ve kurumların yeniden yapılanmasını zorunlu kıldığına işaret edilirken, ülkelerin, yeni kural ve kurumların kendi lehlerinde oluşması için çaba gösterdiği hatırlatıldı. Öncü ülkelerde resmî inisiyatiflere entelektüel katkıda bulunan ve diğer ülkelerdeki muadil kurumları ikna ederek, destek veren yapıların mevcut olduğu ifade edildi.


14 Mayıs 2009,
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.tumgazeteler.com/?a=5075115





Erdal ŞAFAK'ın 14.05.2009 tarihli "Think tank" yazısı için:
Think tank

Rahmi Koç ve 39 arkadaşının kurduğu "Global İlişkiler Forumu" (GİF), Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'dan sonra dün de basının üst düzey yöneticilerine tanıtıldı.
Kurucuları arasında İlter Türkmen, Prof. Dr. Ali Doğramacı, Sönmez Köksal, Özdem Sanberk, Piraye Antika, Vural Akışık, Edip Başer, Bülent Eczacıbaşı, Cem Kozlu Rıza Türkmen, Rona Yırcalı, Hikmet Çetin, Yılmaz Büyükerşen gibi önemli şahsiyetlerin yer aldığı GİF'in amacı, misyonu ve ülkeye faydası ne olacak?

Bizim de katıldığımız Hasköy'deki Rahmi Koç Müzesi'ndeki sohbet toplantısında kurucular adına konuşan New York Barosu'na kayıtlı avukat Memduh Karakullukçu bu soruları şöyle yanıtladı:

Amaç: Analiz ve tartışma ortamlarında farklı düşünce sahiplerini bir araya getirmek, o farklı görüşlerden bir sentez yaratmak ve uzun vadeli ulusal stratejiler oluşturulurken bu sentezden de yararlanılması için kamuoyunun bilgisine sunmak.

Misyon: Türkiye'nin uluslararası platformlarda etkin ülkeler arasına katılmasına yardım etmek.

Fayda: Çeşitli konularda kamuoyunun objektif bilgilenmesini sağlamak, böylece özellikle gençlerin daha sağlıklı düşünmelerinin yolunu açmak.

GİF bu misyonunu öncelikle "Task Force", yani çalışma grupları kurarak yerine getirmeyi planlıyor. Bu çalışma grupları üstlendikleri konuda önce bir durum tespiti yapacaklar, daha sonra da önerilerde bulunacaklar.

Diğer araçlar arasında Türkiye'ye gelen dünya liderlerinin konuşmacı olarak çağırılması, objektif makaleler hazırlanması, iki dilde (Türkçe ve İngilizce) internet sitesi oluşturulması, benzer uluslararası kuruluşlarla diyalog kurulması ve nihayet üniversitelerle sıkı bir işbirliğine gidilmesi de bulunuyor.

Peki, GİF ne? Verdikleri bilgiye göre, örneğin TÜSİAD benzeri bir meslek kuruluşu değil. Etki ve baskı grubu olmayı da kesinlikle reddediyor, hiçbir konuda asla kurumsal bir tutum almayacaklarını söylüyorlar. Geriye kala kala, "Think tank", yani "Düşünce kuruluşu" olarak nitelemek kalıyor. Ama onu da tam kabul etmiyorlar.


Önemli rol oynayabilir

Seslendirmedikleri kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Çünkü "Düşünce kuruluşları" genellikle bir siyasal veya ideolojik görüşün fikri laboratuvarı olarak algılanıyor. Ayrıca o siyasal görüşün temsilcisi olan parti iktidara geldiğinde, yönetim kadrolarına çoğu kez kendisine yakın düşünce kuruluşlarından beyinler de alıyor. Örneğin ABD'de Neo-Con'ların "Think tank"i olan "American Enterprise Institute", George Bush yönetimine hem epey eleman verdi, hem de politikalarında son derece etkili oldu. Irak'ın işgali fikri de onlardan çıktı zaten. Şimdi Obama ile Demokratlar'a yakın olan "Brookings Institution"ın dönemi başladı. Hatırlayacaksınız; Başbakan Erdoğan da, geçen Kasım'da Obama'nın seçilmesinden üç hafta kadar sonra ABD'ye yaptığı ziyarette "Brookings Institution"da konuşmuş, AB üyelik sürecinden Ortadoğu'da arabuluculuk rolüne, Kafkaslar'daki gelişmelere kadar birçok konuda Türkiye'nin politikalarını anlatmıştı.

GİF yöneticileri konumlarını ve hedeflerini somutlaştırmak için sohbet sırasında bir ara geçen ay Londra'daki G-20 zirvesi sırasında İngiliz hükümetinin tutumunun ve önerilerinin belirlenmesinde 90 yıllık (1920'de kuruldu) "Chatham House"ın oynadığı rolü örnek gösterdiler. Ancak asıl adı "Kraliyet Uluslararası İşler Enstitüsü" olan "Chatham House" aslında bünyesinde topladığı siyasilerden bankacılara, aydınlardan sanayicilere kadar her alanda dünyanın en güçlü isimleriyle sözcüğün tam anlamıyla bir "Baskı grubu" işlevini görüyor.

Bize göre, GİF, "Muadil uluslararası kuruluşlar ile iletişim kurmayı" öngördüğüne göre, pekala bir "Think tank" olarak kabul edilebilir.

İlk etkinliğini önümüzdeki Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek IMF-Dünya Bankası zirvesi sırasında yapmaya hazırlanan GİF'i bir kenara not edin. Çünkü kısa sürede özellikle uluslararası ilişkiler alanında önerilerinin dikkate alınmasını gerektirecek bir ağırlığa sahip olacak.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
Erdal ŞAFAK, 14.05.2009,   http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/safak/2009/05/14/think_tank




Hakkı DEVRİM''in 17.05.2009 tarihli "Rahmi Koç'lu 40'ların GİF girişimini işitince, bir kere daha «Niye Olmasın?» dedim" yazısı için:
Rahmi Koç'lu 40'ların GİF girişimini işitince, bir kere daha «Niye Olmasın?» dedim

Parayı sevenden vatansever çıkmaz, peşin hükmüne ömrüm boyunca katılmadım. Vehbi Koç mesela, anlamlı ve tutarlı bir vatanseverdi; onun, parayı hor gördüğünü söyleyene de hiç rastlamadım.

Bir gün Nihat Gökyiğit dostuma gitmiş, Vehbi Bey.

– Hele sen iki ortağını da çağır, bir şey konuşacağım sizlerle, demiş.

Dediği özetle şu: Biz Eğitim Gönüllüleri işinden iyi sonuçlar aldık. Çok sayıda çocuğu seçerek alıyor ve okutuyoruz. Şimdi onunla çocuklarım, arkadaşlarım meşgul. Benim aklım daha çok, Nüfus Fazlası ve Aile Planlaması için neler yapabileceğimizle meşgul. Ama gecikmeden yapılması gereken ve bize düşen bir iş daha var: Taşa toprağa, ağaçlara, hayvanlara, sulara... Yani tabiata sahip çıkmak! Benim aklım diyor ki bunu da Nihat Bey ve ortakları takımı yapsın. Çünkü bunu ancak onlar yapabilirler.

Karşısındaki, iş hayatında çok başarılı üç dostunun (Nihat Bey’in ve eski mektep arkadaşı ve TEKFEN’deki ortakları Feyyaz Berker ile Necati Akçağlılar’ın) bu teklifi hemen sahipleneceklerini doğru tahmin ettiğinden olmalı, ayrılmadan önce onlara bir de tavsiyede bulunuyor:

– İsterseniz Hayrettin Karaca’yı da alın aranıza, demiş. Onun babasının Yalova’da büyük bir arboretum’u (Botanik bahçesinin ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış bölümü) var. Anlar bu işlerden yani...

Bu buluşmadan sonra ilk adımları atılan TEMA’nın neylesine etkili bir tabiatı koruma STK’sı haline geldiğini biliyorsunuz.

Perşembe günü benzer bir kuruluş hareketinin başladığı haberi vardı gazetelerde. Adı Global İlişkiler Forumu (GİF). Kuruculardan olan, ilk genel kurulda yenilenecek yönetim kurulu Rahmi M. Koç’un başkanlığında Hanzade Doğan Boyner, Gülsün Sağlamer, Hasan Çolakoğlu, Metin Fadıllıoğlu, Memduh Karakullukçu, Sönmez Köksal ve Özdem Sanberk’ten oluşmuş.

Diğer kurucu üyeler arasında Pekin ve Süher Pekinel Baran, Feyyaz Berker, Yılmaz Büyükerşen, Hikmet Çetin, Ömer Dinçkök, Prof. Ali Doğramacı, Bülent Eczacıbaşı, Tarhan Erdem, Üner Kırdar, Cem Kozlu, Altan Öymen, Ersin Özince, Rıza Türmen, Rona Yırcalı, Volkan Vural... gibi adlar görüyorum. Hepsini buraya sığdıramam.

Başkaca akademisyenler, hariciyeciler, emekli orgeneraller... Var oğlu var! 40 kişi diye bir not da vardı Radikal’deki haberde, ki beni ayrıca ilgilendirdi. Fransız Akademisi’nin üye sayısı da budur ve Kırklar Fransa toplumunun belli başlı kurumlarından birini oluşturur.
GİF’in amacı... uzun uzun anlatılacak gibi anlamlı ve önemli. Ama lafı daha da uzatırsam sayfayı çevirirsiniz diye, anladığımı özetle söylemeye çalışayım.

Dünya ülkelerinin benzer kuruluşlarıyla kol kola girerek ve kendi aramızda da kafa kafaya vererek, dünyamızın ve insanlığın meselelerini birlikte düşünmek; nelerin yapılması gerektiğini belirleyip, dünya halklarına ve kendi insanımıza da akıl fikir vermek.

Başta ABD, gelişmiş dünyada akıl-fikir-araştırma kurumları var ya, toplumu bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarına merkez oluşturan, bu geleneği Türkiye’de de başlatmak.

Evet global bir proje bu; ben olsam küresel derdim.
*
Radikal’in haberinden sonra aynı gün Sabah’ta yer alan, Erdal Şafak’ın «Think tank» başlıklı köşe yazısını okudum.

Kurucu heyetten üyelerin Çankaya’da kabulüne dair bir fotoğrafı Radikal’de görmüştüm. Sabah’ın Genel Yayın Yönetmeni (O işi yüzünden inşallah yazmaktan vazgeçmez! Benim gözümde tanıdık ve çok faydalı köşekadılarından biridir.) Başbakan’ı da ziyaret ettiklerini yazıyor. Hatta girişim «basının üst düzey yöneticileri»ne de tanıtılmış.

Amaçlarını, misyonlarını ve sağlayacakları faydaları da izahtan sonra, Erdal Şafak girişimin «Düşünçe kuruluşu» diye nitelenmeyi de istemediğini söylüyor. «Çünkü düşünce kuruluşları genellikle bir siyasal veya ideolojik görüşün fikir laboratuvarı olarak algılanıyor», ki GİF’çilerin istediği kesinlikle bu değil.

Şafak’tan son öğrendiğimiz de şu: Önümüzdeki ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek İMF-Dünya Bankası zirvesi sırasında GİF de ilk etkinliğini gerçekleştirecekmiş. Tahmin ve temenni ediyor: «GİF’i bir kenara not edin. Çünkü kısa sürede özellikle uluşlararası ilişkiler alanında GİF, önerilerinin dikkate alınmasını gerektirecek bir ağırlığa sahip olacak.»

Not ettik, bekliyoruz.
*
Yukarıda geçen laflardan rica ederim, yapılan toplantılara bu adamı çağırmamışlar; o yüzden biraz bozuk neticesini çıkarmayın. Benzer toplantılara katılmaktan, çünkü pek az adam tanırım ben ve elde bir kadehle saatlerce dikilmekten Allah bilir ya hiç hoşlanmam. Ama adı geçene benzer girişimleri çok merak ederim.

Nedenini, daha rahat ve anlaşılır olacağı için şöyle anlatayım.

Bir gün Nihat Gökyiğit’e, sözü aklımdan çıkmayan bir projeye getirmek üzere sordum:

– Bir Türk Dili Akademisi sizi hiç ilgilendirmez mi, diye? Atatürk, Türk Dil Kurumu’yla bunun yolunu açmış, ama arkası getirilememiş. O kurum yıllardır, var ile yok arası bir varlık olarak, fedakâr insanların sabrı sayesinde duruyor. Hayır, böyle «Siyaseti, devlet ideolojisinin dümen suyunda» bir kuruluş değil, diye girmiştim lafa.

Niyetim, Kardinal Richelieu’ nün XVII. yy’ın ilk yarısının sonuna doğru kurduğu anıt-kuruluşun, yani Fransız Akademisi’nin (Enstitüsü’nün diyemiyorum) bir benzerini Türkiye’de de var edebilme hayalimi anlatmaktı.

O bir haber verdi bana: Bahçecilik ve çiçek yetiştirme alanında su sarfiyatını azaltmak üzere bir çalışmaya başlamışlar. Gene bir «sevimli heyecan içinde»ydi. E, bana da çenemi tutmak düştü.
*
Rahmi Koç ve dostlarının GİF girişiminden haberim olunca, içimde gene bir kıpırtı... Zaman zaman olur: «Niye olmasın canım?» diye, kendi kendimi gaza getiririm. Sonu gelmez ama...

Türkçe yanıbaşımda ve sessiz. Gene öyle, bekler durur garibim!

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
Hakkı DEVRİM, 17.05.2009,   http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=936254&Yazar=HAKKI%20DEVR%DDM&Date=17.05.2009&CategoryID=98#





Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel uçak ''GAP'' ile saat 14.20'de İstanbul'a geldi.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'da bugün Irak Yüksek İslam Konseyi Lideri Seyid Ammar Abdülaziz Muhsin El-Hekim ile Tarabya Köşkü'nde görüşecek.

Gül, ayrıca Global İlişkiler Derneğinin Yapı Kredi Korusu'ndaki akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül de İstanbul'a geldi.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=917315&title=cumhurbaskani-gul-istanbulda



17 Kasım 2009 - Güncel Meydan
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Re: Global İlişkiler Forumu (GİF)

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Ara 26, 2009 16:27

GİF'in ilk konuğu Cumhurbaşkanı Gül oldu

Mayıs ayında kurulan Global İlişkiler Forumu'nun (GİF), Kasım ayında gerçekleşen 1. Olağan Genel Kurulu sonrası ilk konuğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.

Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi Korusu'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onur konuğu olarak 18 Kasım'da katıldığı akşam yemeğinde, GİF Yönetim Kurulu ve üyeleri yer aldı.

GİF'in kuruluşu aşamasında verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür edilirken; GİF'in faaliyetleri ve gelecek hedefleri ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Gül bilgilendirildi.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül burada yaptığı konuşmada, Avrupa'nın hızla yeniden şekillenen dünyada kendisine ortak vizyon belirlemesi ihtiyacını vurgulayarak, Türkiye'nin bu vizyonun bir izleyicisi değil, bizzat mimarları arasında olmasının önemini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu süreçte Türkiye'nin yapıcı, yenilikçi ve dinamik katkısını oluşturmada özellikle sivil toplum kuruluşlarının görev üstlenmesine verdiği önemi vurgulayarak, ''Türkiye, Avrupa Birliğini dışarıdan izleyen pasif bir aktör değildir. Avrupa Birliği'nin içindedir. 15 yıllık Gümrük Birliği ilişkilerimiz çerçevesinde Avrupa Birliği'nin içindedir. Dış politika konularındaki ortaklığımız kapsamında Avrupa Birliği'nin içindedir. Askeri -savunma alanlarındaki müşterek faaliyetler ve projeler vasıtasıyla NATO müttefiki olarak Avrupa Birliği'nin içindedir'' dedi.

Türkiye'nin Lizbon Anlaşması'nın öncülü ve büyük ölçüde ilham kaynağı Anayasal Anlaşmanın hazırlık çalışmalarına diğer üye devletlerle birlikte aktif olarak iştirak ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, böylece Türkiye'nin AB'nin kurumsal olarak geleceğini şekillendiren tartışmalara doğrudan katkıda bulunduğunu belirtti.

Gül, şunları kaydetti:

''Bu katkılarımızın takip eden dönemde de sürdürülmesi önemlidir. Söz konusu sorumluluk sadece resmi makamlarımıza ait değildir. Aksine, sivil toplum kuruluşlarımızın da Lizbon Avrupası'nın geleceğine ilişkin stratejik bir vizyon geliştirmeleri, bu stratejik vizyonu paylaşmaları, böylece Türkiye'nin sadece siyasi ve ekonomik olarak değil, yenilikçi fikir ve dinamizm olarak da Avrupa Birliği'ne katkıda bulunabileceğini göstermeleri gerekmektedir.''

GİF Başkanı Rahmi Koç da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tarif ettiği bu hedefin GIF'in orta vadede belirlediği amaçlarla ve öngördüğü çalışmalarla önemli ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle müşahede ettiklerini, GIF'in AB ile ilgili ve AB kurumlarıyla birlikte yapacağı istişare, temas ve araştırmalara yön gösteren çok faydalı bir toplantı olduğunu belirtti.

Açıklamaya göre GİF, dünyadaki değişimin gerektirdiği uluslararası inisiyatiflerin alınmasında; Türkiye'nin etkin, saygın ve öncü konumunu devam ettirmesi için gerekli bilgi, analiz ve tartışma platformlarını sağlayarak, uluslararası temaslara katkıda bulunmayı hedefliyor.


20 Kasım 2009,
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.stargazete.com/ekonomi/gif-in-ilk-konugu-cumhurbaskani-gul-oldu-haber-226818.htm
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Re: Global İlişkiler Forumu (GİF)

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Tem 28, 2010 23:18

Geçmiş Etkinlikler

Resim

Eski Kanada Başbakanı Sayın Brian Mulroney ile Akşam Yemeği

"İktisadi Liberalizmin 80'lerden Günümüze Dönüşümü ve Kriz Sonrası Dönemdeki Geleceği"

Tarih: 25 Haziran Cuma, 19.00
Mekan: Yapı Kredi Yeniköy Korusu





"Akdeniz Bölgesine Transatlantik Bir Yaklaşım" - Yuvarlak Masa Toplantısı

Konuk Konuşmacı: Dr. Ian O. Lesser, The German Marshall Fund of the United States Kıdemli Transatlantik Çalışmaları Uzmanı

Tarih: 9 Haziran Çarşamba 17.00 - 19.00
Mekan: Yapı Kredi Plaza D Blok, 21. Kat, Levent





Resim

"Komşularla Sıfır Sorun Politikası: Cumhuriyet Politikasının Devamı mı, Yeni Bir Stratejik Çerçeve mi?" - Fikir Konseyi Toplantısı

Konuk Konuşmacı: Sayın İlter Türkmen, GIF Yönetim Kurulu Üyesi, E. Dışişleri Bakanı ve E. Büyükelçi; Sayın Semih İdiz, Milliyet Gazetesi Yazarı

Tarih: 27 Mayıs Pazartesi, 16.00-18.00
Mekan: Yapı Kredi Plaza D Blok, 21. Kat, Levent

Toplantıyı dinlemek için tıklayınız:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event_video02.asp






Resim

GIF 1. Yıldönümü Yemeği
Küresel Ticaret Sistemi ve Yönetimi

Konuk Konuşmacı: Sayın Peter Sutherland, Goldman Sachs International Yönetim Kurulu Başkanı

Tarih: 11 Mayıs Pazartesi, 19.00
Mekan: Les Ottomans Oteli, Su Yanı 29, Kuruçeşme





"Türkiye, ABD ve Ortadoğu" - Yuvarlak Masa Toplantısı

Konuk Konuşmacı: Sayın Steven A. Cook, Council on Foreign Relations Hasib J. Sabbagh Ortadoğu Çalışmaları Uzmanı

Tarih: 7 Mayıs Cuma, 10.30-12.00
Mekan: Yapı Kredi Plaza D Blok, 21. Kat, Levent





"İklim Çözümleri 2050" - Yuvarlak Masa Toplantısı
Konuk Konuşmacı: Sayın Akın Öngör, WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

Tarih: 7 Nisan Çarşamba, 17.00 - 19.00
Mekan: Yapı Kredi Plaza D Blok, 21. Kat, Levent





Resim

"Değişen Dünya Düzeni"

Konuk Konuşmacı: Sayın Richard Haass, Council on Foreign Relations Başkanı

Tarih: 1 Nisan Perşembe, 11:00
Mekan: Koç Üniversitesi, Rumelifeneri Yolu, Sarıyer, İstanbul

Resim

Resim

Resim


İzlemek için tıklayınız:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event_video01.asp






Obama Döneminde Türk-Amerikan Ortaklığı: "Olası Fay Hatlarını Öngörmek ve Kaçınmak"

Konuk Konuşmacı: Sayın Aslı Aydıntaşbaş, Milliyet Gazetesi Yazarı

Tarih: 25 Mart Perşembe, 16:30-18:30
Mekan: Yapı Kredi Plaza, D Blok, 21. Kat, Levent





"Çekincesiz, Sağlam ve Apaçık: Yeni Yüzyıl için Özgür bir Basın"

Konuk Konuşmacı: Sayın Lee C. Bollinger; Columbia Üniversitesi Rektörü

Tarih:18 Mart Perşembe, 15:00-16:30
Mekan:Yapı Kredi Plaza, D Blok, 21. Kat, Levent

Resim

Resim






"Nükleer Ülke Olma Yolunda Türkiye?" - Yuvarlak Masa Toplantısı

Konuk Konuşmacı: Sayın Sinan Ülgen, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı

Tarih:18 Mart Perşembe, 17:00 - 19:00
Mekan:Yapı Kredi Plaza, D Blok, 21. Kat, Levent





Resim

GIF Genel Kurulu

"Küreselleşmenin Işığında 21. Yüzyılda Şekillenen Dengeler ve Türkiye"

Konuk Konuşmacı: 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel

Tarih:4 Mart Perşembe 11:00
Mekan:Yapı Kredi Plaza, D Blok, L2 Konferans Salonu Levent, İstanbul

Resim

Resim


Ayrıntılar için tıklayınız:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event01.asp






"Rusya'nın Enerji Politikaları ve Türkiye için İçerdikleri" - Yuvarlak Masa Toplantısı

Konuk Konuşmacı: Robert W. Hand, Emekli Yarbay, ABD Ordusu; NATO Okulu (Oberrammergau, Almanya) Öğretim Görevlisi

Tarih: 4 Şubat 2010





German Marshall Fund of the United States (GMF) Başkanı Sayın Craig Kennedy ile Ankara Ofisi Direktörü Sayın Özgür Ünlühisarcıklı Ziyareti

Tarih:15 Ocak 2010

Resim

Resim






Milletlerarası Ticaret Odası (MTO) Başkanı Sayın Victor Fung ve Sayın William Fung ile Yemekli Toplantı

Tarih:10 Ocak 2010





ABD Büyükelçisi Sayın James F. Jeffrey ile Başkonsolos Sayın Sharon Anderholm Wiener Ziyareti

Tarih:30 Aralık 2009

Resim

Resim






Kore Büyükelçisi Sayın Jae-Hyun Bae Ziyareti

Tarih:17 Aralık 2009





Almanya Büyükelçisi Sayın Erckart Cuntz ile Başkonsolos Sayın Brita Wagener Ziyareti

Tarih:16 Aralık 2009

Resim





GIF Açılış Yemeği

Konuk Konuşmacı: T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül

Tarih:18 Kasım 2009

Resim

Resim






İspanya Büyükelçisi Sayın Joan Clos Ziyareti

Tarih:12 Kasım 2009





GIF Genel Kurulu

Tarih:2 Kasım 2009





Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott ile Toplantı

Tarih:1 Temmuz 2009

Resim



İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/gif.asp
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Re: Global İlişkiler Forumu (GİF)

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Şub 26, 2011 11:07

Resim

Türkiye-ABD İlişkileri Task Force Çalışması

GIF Türkiye-ABD İlişkileri Task Force çalışması iki ülkenin dış politikasını ve birbirleriyle olan ilişkilerini belirleyen dinamikler konusunda tespitler yapmak, öngörülerde bulunmak ve politika önerileri sunmak amacıyla oluşturulmuştur.

Türkiye-ABD İlişkileri Task Force grubunun ilk geniş kapsamlı toplantısı 10 Aralık 2009 tarihinde gerçekleşmiştir ve uzlaşı metninin 2011 senesinin ilk yarısı kamuoyuyla paylaşılması hedeflenmektedir. Task Force grubu aşağıdaki üyelerden oluşmaktadır:

Eş-Başkanlar:
Yavuz CANEVİ
Füsun TÜRKMEN


Memduh KARAKULLUKÇU
Aslı BAŞGÖZ
Edip BAŞER
Hanzade DOĞAN BOYNER
Gökhan ÇETİNSAYA
Umran İNAN
Sami KOHEN
Sönmez KÖKSAL
Özdem SANBERK

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/taskforce01.asp






Resim

Global İlişkiler Forumu (GIF) GIF Young Scholars Abroad, Harvard, Princeton, Yale, MIT, Columbia, Brown, Georgetown ve Stanford gibi Amerika'nın önce gelen üniversitelerinde okuyan lisans öğrencileri arasından seçilecek en fazla 20 öğrenciyi kapsayacak bir programdır.

Program, öğrencileri uluslararası ve global ilişkilere dayalı konuları akılcı ve yapıcı bir üslupla özgürce tartışabilecekleri ve analitik bir şekilde sorgulayabilecekleri bir platformda buluşturmak için oluşturulmuştur. Amaç, gençlerin uzun vadeli, yani 20-30 senelik perspektifte izdüşümleri olabilecek konular hakkında derinlemesine bilgi sahibi olup, pek çok açıdan inceledikten sonra, nesnel bir senteze ulaşmalarını teşvik etmektir. GIF Young Scholars Abroad, GIF'in benimsediği farklı düşüncelerin uyum içinde varolduğu ve yaratıcı bir şekilde harmanlandığı bir kültürü gençlerimize aşılayıp, böylece bu kültürü daha da ileri götürmeyi hedeflemektedir.

Bu hedefler doğrultusunda düzenlenecek olan toplantılarda, öğrenciler, uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil etmiş siyasetçi , büyükelçi, akademisyen, silahlı kuvvetler mensubu, sanatçı, hukuk insanı, basın mensubu, iş adamı, iş kadını ve bürokratlardan meydana gelen GIF üyelerinden dünya meselelerini dinleme şansını elde edeceklerdir. Böylece, öğrenciler konular hakkında Türkiye'de ve dünyada olayların şekillenmesinde birebir rol oynamış ve hala oynamakta olan kişilerden, yani doğrudan birinci kaynaktan, bilgi sahibi olacak; bu kişilere sorularını yöneltebilecek ve tecrübelerinden yararlanma fırsatını yakalayacaklardır.

Program Detayları:

    * Program başvuruları alındıkça değerlendirilecektir. Programa başvurmak için en son tarih Mayıs 2011 olmakla beraber, istenilen sayıda uygun aday belirlendikten sonra başvuru kabul edilmeyecektir. Dolayısıyla, öğrencilerin erken davranmasında fayda vardır.
    * Program, Haziran 2011 ve Aralık 2011'de birer haftasonunu boyunca gerçekleşecek seminerler olarak tasarlanmıştır.
    * Öğrenciler, programın sonunda tartışılan konulardan biri üzerine bir memo ve ayrıca isterlerse daha kapsamlı bir öneri raporu sunacaklardır. Layık görülen raporlar, GIF websitesinde yayımlanacaktır.
    * Programa katılan öğrenciler, çok önemli bir politika platformunun ve fikir topluluğunun bir parçası olmanın dışında, program süresince dünya liderleri ve uluslararası düzeyde başarı kazanmış uzmanların katıldığı GIF etkinliklerinde de bulunma şansını elde edeceklerdir.
    * Başvuru ve sorular için: info@gif.org.tr
    * Başvuru formu dışında, başvuru için gereken belgeler şunlardır:
    o Transcript
    o 1 akademik referans mektubu (email yoluyla ulaştırılabilir)
    o Öğrencinin akademik geçmişi ve ilgi alanlarını anlamak amacıyla, 1-2 sayfa uzunlukta kendisini tanıtan; neden GIF Young Scholars Abroad programına dahil olmak istediğini ve varsa uluslararası ilişkiler dalındaki akademik ve diğer tecrübelerini anlatan bir yazı
    o Küresel bir konuda 1-3 sayfa uzunlukta analiz yazısı örneği (aday istediği takdirde)
    * Başvuran öğrencilerden ilk elemeyi geçenler mülakat için GIF ofisine davet edileceklerdir. İstanbul'da olamayacak olan öğrenciler ile telefon veya Skype yolu ile mülakat yapılacaktır.
    * Programa kabul edilen öğrencilere, en geç Mayıs ayı içinde email ile bilgi verilecektir.

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/young_scholars.asp






Resim

Resim


Global İlişkiler Forumu (GIF) heyecanla beklenen GIF Young Scholars Seminer programını hayata geçirmiş bulunmaktadır. Programa gösterilen yoğun ilgi dolayısıyla oldukça zor geçen seçim sürecinin sonunda, 15 öğrenci başvuru yazılarında ve mülakatlarda gösterdikleri üstün başarılardan dolayı diğer adaylar arasından sıyrılarak programa katılmaya hak kazanmışlardır. Programa katılacak öğrenciler Türkiye'nin seçkin yüksek eğitim kurumları olan Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi , Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi'nde lisans veya lisansüstü eğitimlerini sürdürmektedirler.

Resim

Resim


Program, öğrencileri uluslararası ve global ilişkilere dayalı konuları özgürce, akla dayalı ve yapıcı bir üslupla tartışabilecekleri ve sorgulayabilecekleri bir platformda buluşturmak için tasarlanmıştır. Amaç, gençlerin konular hakkında derinlemesine bilgi sahibi olup, konuyu pek çok açıdan inceledikten sonra, nesnel bir senteze ulaşmalarını teşvik etmektir. GIF Young Scholars Seminerleri, farklı düşüncelerin uyum içinde varolduğu ve yaratıcı bir şekilde harmanlandığı bir kültürü gençlerimize aşılayıp, böylece bu kültürü daha da ileri taşımayı hedeflemektedir.

Resim

Her seminerde, Türkiye'yi ve dünyayı ilgilendiren önemli bir konu ele alınacaktır. GIF'in koordinasyonunda, uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil etmiş siyasetçi , büyükelçi, akademisyen, silahlı kuvvetler mensubu, sanatçı, hukuk insanı, basın mensubu, iş insanı ve bürokratlardan meydana gelen GIF üyelerinden ilgili kişiler konuk konuşmacı olarak seminerlere katkıda bulunacaklardır. Böylece, öğrenciler konular hakkında Türkiye'de ve dünyada olayların şekillenmesinde rol almış ve hala almakta olan liderler ile konuları tartışma fırsatı bulacaklardır.

Resim

Bir dönem boyunca sürecek olan GIF Young Scholars seminerlerinin ilki, 18 Ekim günü GIF Başkan Yardımcısı Memduh Karakullukçu, GIF Yönetim Kadrosu ve programa dahil olan 15 öğrencinin GIF Ofisi'nde bir araya gelip, küresel bir mesele olan şehirleşme trendini ele almalarıyla gerçekleşmiştir. Kişisel tecrübeleri, akademik ilgi alanları, kariyer hedefleri ve dünya görüşleri birbirinden farklı olan bu öğrencileri aynı masa etrafında bir araya getiren, yaşadığımız dünyanın ana meselelerinin arkasındaki gerçekleri ve dinamikleri kavrama ve bu meselelere yaratıcı ve yapıcı çözümler getirmek için gereken analitik düşünce yeteneğini geliştirme arzusudur. Genellikle Pazartesi günleri, 17.00-20.00 saatlari arasında gerçekleşecek olan 10 seminerden meydana gelen bu program ile GIF olarak geleceğin liderleri olacak yetenekli ve bilinçli gençlerin hem kendileri gibi başarılı diğer öğrencilerle sosyal ilişkiler kurmalarına, hem de düşünme ve tartışma alanlarındaki gelişimlerine katkıda bulunabilmeyi umuyoruz.

Resim

GIF Young Scholars Seminer programının Sonbahar dönemine katılan öğrencilerin listesi şöyledir (belli bir sıra gözetmeden): Adnan Koçak, Nur Banu Özkut, Vesile Ezgi Sönmez, Seran Çavdar, Emre Tekişalp, Banu Berna Sürmen, Ali Can Uzun, Şerafettin Onur Çetinkaya, Ali Serkan Türkmenoğlu, Melis Öner, Faruk Aktay, Yılmaz Ergun Dinç, Ezgisu Biber, Sevgi Ceyda Şairoğlu, Hüseyin Özen.

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/gif_young1.asp






Resim

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve The Albright Group LLC Başkanı
Sayın Madeleine K. Albright
ile Yemekli Sohbet Toplantısı
16 Aralık 2010

Resim

Resim

Resim

Resim


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event04.asp






Resim

T.C. Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak 2011 tarihinde kendisi onuruna Global İlişkiler Forumu evsahipliğinde düzenlenen yemekli toplantıya katıldı. Yaptığı konuşmada Türkiye'nin iç ve dış politikasına dair görüşlerini paylaşan Sayın Başbakan, daha sonra GIF üyelerinin sorularını yanıtladı. Sayın Başbakan'a Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Devlet Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün eşlik etti.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event05.asp





Erdoğan'la buzları eriten sır yemek

İş dünyası ile Başbakan Erdoğan arasındaki ilk sıcak temas pazar gecesi İstanbul Yapı Kredi Korusu'nda sağlandı. Rahmi Koç, kurucusu olduğu Global İlişkiler Forumu'nun üyeleriyle Başbakan'ın şerefine akşam yemeği verdi.


İşadamı Rahmi Koç'un önderliğinde kurulan, işadamları, akademisyen ve gazetecilerden oluşan Global İlişkiler Forumu geçtiğimiz pazar günü Yapı Kredi Yeniköy Korusu'nda akşam yemeğinde toplandı.

70-80 kişinin katıldığı yemeğin onur konuğu Başbakan Tayyip Erdoğan'dı. Rahmi Koç aylar öncesinden Başbakan'ı geceye davet etti.

Erdoğan'ın yanında dört bakanı vardı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve Çalışma Bakanı Ömer Dinçer.

Yemekte bakanlar ve Erdoğan ayrı masalara oturtuldu. Erdoğan'a masasında Rahmi Koç eşlik etti.

Saat 19.30'da başlayan ve 3 saat süren buluşmaya basın mensupları alınmadı. Edinilen bilgiye göre Başbakan yemekte bir konuşma yaptı, ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Başbakan'ın konuşmasında TÜSİAD'ın 41. Genel Kurulu'nda verdiği mesajların benzerini dile getirdiği ifade ediliyor.

Geceye damgasını vuran ise Erdoğan'ın Rahmi Koç'tan yerli otomobil üretmesini istemesi oldu.

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.ntvmsnbc.com/id/25173608/






Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un başkanlığını yaptığı, aralarında Ferit Şahenk, Suzan Sabancı Dinçer, Bülent Eczacıbaşı gibi iş dünyasının önde gelen isimlerinin bulunduğu Global İlişkiler Forumu, geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladı. Yapı Kredi Korusu’ndaki yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a İshak Alaton’un kızı ve Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton’un ilginç bir yorum yaptığı öğrenildi.

Başbakan’a hitaben önce TÜSİAD’ın geçtiğimiz günlerde açıklanan Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Komisyonu’nun raporuna atıf yaptığı öğrenildi. Dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip Türkiye’nin, kadın-erkek eşitliği söz konusu olduğunda, Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘cinsiyet uçurumu’ araştırmasında her yıl son sıralara yerleştiğine (126’ncı sırada) dikkat çeken Alaton, “TÜSİAD raporu da, kadının iş hayatında yeri olmadığını gözler önüne seriyor. Kadının iş yaşamında yüzde 24, siyasette yüzde 9 oranıyla temsil edilmesi çok acı bir tablo. Kadının yeri, büyüyen Türkiye tablosuna tezat oluşturuyor” dedi.

‘Siyasete girmelisiniz’

Türkiye büyürken, kadının çalışma hayatındaki yerine özel ilgi gösterilmesini isteyen Alaton’un, “Eşinizin ne kadar güçlü bir karakter olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu da sizi otomatikman feminist yapıyor” demesi üzerine Başbakan’ın kahkahalarla güldüğü ve çevresindekilere dönerek, “Leyla Hanım bana gaz veriyor” dediği öğrenildi.
Yemeğe katılanlar, Başbakan’ın mekândan ayrılırken Alaton’a, “Yine söylüyorum, siz siyasete girmelisiniz” dediğini aktardı. Sivil toplum kuruluşları bünyesinde çalışmayı tercih ettiğini söyleyen Alaton’un ise, “Partinizin kadın kollarıyla gurur duyduğunuzu biliyorum. Lütfen kadınlara güvenmeyi sürdürün, kadınlardan vazgeçmeyin” karşılığını verdiği kaydedildi.

Erdoğan’ın Global İlişkiler Forumu’ndaki konuşmasında hafta içinde TÜSİAD toplantısında da altını çizdiği gibi, “Farklı yaşam tarzlarına saygılıyız” mesajı verdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’nün de katıldığı toplantıda dış politika gündemi yanı sıra alkole yasak tartışmaları ekseninde güncel konular da konuşuldu. Erdoğan’ın toplantıda bugüne kadarki duruşlarını hatırlatarak, “Biz muhafazakâr ama aynı zamanda demokratız ve hayat tarzlarına saygılıyız” mesajı verdiği belirtildi.

İm (Kod): Tümünü seç
http://ekonomi.milliyet.com.tr/-otomatikman-feministsiniz-/ekonomi/ekonomidetay/23.01.2011/1342951/default.htm






Prof. Kenneth H. Keller
ile Yuvarlak Masa Toplantısı
The Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS) Bologna Center Direktörü ve Bilim ve Teknoloji Politikaları Profesörü
17 Ocak, 2011

Bu senenin ilk GIF Yuvarlak Masa toplantısının konuğu olan Prof. Keller, 'Teknoloji Politikaları ve Uluslararası İlişkiler' konusundaki görüşlerini GIF üyeleri ve Young Scholars seminer programına katılan öğrenciler ile paylaştı.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event06.asp






Resim

Avustralya Dışişleri Bakanı ve Eski Başbakanı
Sayın Kevin Rudd
İle Öğle Yemeği Toplantısı
31 Ocak, 2011

Avustralya Dışişleri Bakanı Sayın Kevin Rudd, içlerinde Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Sayın Ian Biggs ve Başkansolosu Geoffrey Rea'nın da olduğu bir heyet eşliğinde GIF üyeleriyle biraraya geldi. Şerefine verilen öğlen yemeği davetinde Bakan Rudd, Türkiye ve Avustralya'nın tarihi ve güncel ortak özelliklerine ve G20 platformu gibi iki ülkenin beraber çalışabilecekleri alanlara dikkat çeken bir konuşma yaptıktan sonra, GIF üyelerinin sorularını yanıtladı.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/event07.asp





Resim


Raporun tamamı:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/pdf/GIF-TR.pdf


Resim

Resim

Resim

Resim






Global İlişkiler Forumu denilen "Türkiş Karadullar" yani CFR-Türk'ün ne oldugunu anlamak için web sitesinin ana sayfasına göz atmak yeterli:

Resim
Resim

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gif.org.tr/tr/default.asp






Gelelim, son konuğa. Henüz taze, GIF'in sayfasına henüz konmamış:

Âkil adamlardan ince mesaj

Kılıçdaroğlu, Rahmi Koç'un başkanlığındaki Global İlişkiler Forumu'na katıldı. İşadamları, CHP liderine 'Ekonomi iyi' dedi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 16 Ocak’ta katılarak otomotiv devlerinden ‘yerli araba’ talebinde bulunduğu Global İlişkiler Forumu toplantısının bu ayki konuğu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Kılıçdaroğlu, 16 Şubat akşamı Yapı Kredi Yeniköy Korusu’nda basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 saat süren toplantıya partisinin ekonomi kurmayları olan başkan yardımcıları Faik Öztrak, Hurşit Güneş ve Servet Ayata ile geldi. Başkanlığını Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un yaptığı ve kamuoyunda ‘akil adamlar’ olarak bilinen forumun yemeğine aralarında Hanzade Doğan Boyner, Turgay Durak, Bülent Eczacıbaşı, Ersin Özince ve Rona Yırcalı gibi iş dünyasının seçkin isimlerinden oluşan 60 kişi katıldı.

Dış politikayı eleştirdi

Edinilen bilgilere göre, CHP lideri gecede hükümetin ekonomi politikalarını eleştiri yağmuruna tuttu. Konuşmasında Tunus ve Mısır’da patlak veren toplumsal olaylara da değinen Kılıçdaroğlu, hükümetin bölgeye ilişkin dış politikasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Mısırlılar Türkiye’yi örnek alırken, bizim yöneticilerimiz Mısırlı yöneticileri örnek alıyor” dediği öğrenildi. Bu arada yemek sırasında forum üyeleri de Kılıçdaroğlu’na bir dizi soru yöneltti. Edinilen bilgilere göre, üyelerden biri söz alarak “Sayın Kılıçdaroğlu, iş çevreleri ekonominin gidişatını iyi görüyor. Ama siz sürekli tersini söylüyorsunuz. Bu görüşlerden etkilenmiyor musunuz?” dedi. Kılıçdaroğlu ise bunun üzerine Türkiye’de enerji maliyetlerinin dünya rekoru kırdığını, cari açık ve işsizlik sorunlarının bir türlü çözülemediğini vurgulayarak, “Türkiye 70’lerde baş başa gittiği ülkeleri bugün geriden takip eder hale geldi” diye konuştu.

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&VersionID=70731&Date=19.02.2011&ArticleID=1040501






Ama yani, 4 ay öncesinden isimler tek tek yazılır mı yahu... :)

    "Meclisdeki muhalif partilerin içinde boygösteren ve söylemleri iktidarla tıpatıp aynı olan başdanışmanlara, siyasi kimliklere de bu bağlamda bir bakın.

    Hemen hemen her partide karmaşık ilişkileri yönetenler var. Global İlişkiler Forumu adı altında Amerikan derin devletince kurulan ‘Akil adam/kadın’ örgütlenmesinde her soy ve boydan partili işadamı, sanatçı ve gazeteci yan yana, omuz omuza!

    Acaba CHP’li Sencer Ayata, Faik Öztrak, Hurşit Güneş, MHP’li Vedat Bilgin, ve Mithat Melen birbirlerinden farklı mı düşünüyor? Ve bu isimler AKP’li meslekdaşlarıyla acaba hangi konularda ayrılıyor? Acaba değişik partilerden değişik isimler, Graham Fuller’lı, Alan Makovski’li, Henri Barkey’li, Vamık Volkan’lı Kemal Derviş’li ABD operatörler timiyle nasıl bir diyalog içindeler? Araştırmaya değer!"


    Banu AVAR, Türkçüler, Solcular Ve Gerçek Müslümanlar Operasyon Odağında!, 19 Ekim 2010
    http://www.guncelmeydan.com/pano/turkculer-solcular-ve-gercek-muslumanlar-operasyon-odaginda-t26619.html#p141591
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56


Şu dizine dön: Novus Ordo Seclorum | Ordo Ab Chao

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x