
Gözler bu heyette
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna yapılan itirazı karara bağlayacak Anayasa Mahkemesi'nin kararı merakla bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 367 milletvekilinin oy kullanmaması üzerine CHP'nin başvurusuyla seçimin iptal edilip edilmeyeceğini karara bağlayacak olan Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinden 7'si ile 4 yedek üyesinin tamamı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu göreve seçildi. Üyelerin daha önce verdikleri bazı kararlar, kulislerde "iptal kararı çıkabileceği" şeklinde yorumlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimine geçebilmek için Genel Kurul'da aranacak toplantı yeter sayısının 367 olup olmadığı konusunda yüksek mahkemeden çıkacak karar, Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanını belirleyebileceği gibi, erken seçime giden yolu da açabilecek.
Kritik kararlar
Mahkemenin kıdemli üyeleri, AKP'nin taşıdığı siyasi misyona kaynaklık eden RP ve FP'nin kapatılmalarına ilişkin davalarda oy kullandı. Her iki davada da Kantarcıoğlu "kapatılsın", Adalı ile Kılıç "kapatılmasın" yönünde oy kullandı. Tuğcu, sadece FP davasında görev yaptı ve tercihini "kapatılsın" yönünde kullandı.
Anayasa Mahkemesi, 1996'da Çekiç Güç'ün görev süresinin uzatılması, ANAP - DYP hükümetinin güvenoylaması ve Güneydoğu Anadolu'daki Olağanüstü Hal uygulamasının uzatılmasına ilişkin yasaların oylanması konularını görüştü. Mahkeme, üç konuda TBMM'de yapılan oylamaları "içtüzük ihdası" sayarak iptal etti. Bu kararlar 367 tartışmasına emsal gösteriliyor. Bu iptal kararlarında, mevcut üyelerden Kılıç, Adalı ve Kantarcıoğlu'nun oyları da bulunuyor.
Üyelerden bazılarının 65 yaş sınırına göre 13 yıla kadar görev süresi bulunuyor.

TÜLAY TUĞCU
Başkan Tülay Tuğcu: 1942 doğumlu. Demirel tarafından 1999'da Danıştay kontenjanından seçildi. 2005'ten bu yana başkanlık yapıyor. Haziranda emekli oluyor.

HAŞİM KILIÇ
Başkan Vekili Haşim Kılıç: 1950 doğumlu. Üyeliğe, Özal tarafından 1990'da Sayıştay üyeliğinden seçildi. Kalan görev süresi 8 yıl.

SACİT ADALI
Sacit Adalı: 1945 doğumlu. 1993'te, Özal tarafından, üst düzey yöneticiler ve avukatlar kontenjanın-dan, YÖK üyesiyken seçildi. Kalan görev süresi 3 yıl.

MEHMET ERTEN
Mehmet Erten: 1949 doğumlu. Yargıtay kontenjanın-dan 2002'de Sezer tarafından seçildi. Kalan görev süresi 7 yıl.

ŞEVKET APALAK
Şevket Apalak: 1945 doğumlu. Danıştay üyeleri arasından 2005'te Sezer tarafından atandı. Okuduğu Atatürk şiirleriyle tanınıyor. Kalan görev süresi 3 yıl.

FULYA KANTARCIOĞLU
Fulya Kantarcıoğlu: 1948 doğumlu. Demirel tarafından 1995'te Danıştay kontenjanın-dan seçildi. Kalan görev süresi 6 yıl.

AHMET AKYALÇIN
Ahmet Akyalçın: 1949 doğumlu. Yargıtay kontenjanından 2000'de üyeliğe Sezer tarafından seçildi. Kalan görev süresi 7 yıl.

A. NECMİ ÖZLER
Abdullah Necmi Özler: 1945'te doğdu. Askeri Yargıtay üyeliğinden 2004'te üyeliğe Sezer tarafından atandı. Kalan görev süresi 3 yıl.

SERDAR ÖZGÜLDÜR
Serdar Özgüldür: 1955 doğumlu. 2004'te Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanındanSezer tarafından atandı. Kalan görev süresi 13 yıl

SERRUH KALELİ
Serruh Kaleli: 1954 doğumlu. Üst düzey yöneticiler ve avukatlar kontenjanın-dan Sezer tarafından 2005'te atandı. 12 yıl görev yapacak.

O. ALİFEYYAZ PAKSÜT
Osman Paksüt: 1953 doğumlu. Eski büyükelçi. Atatürkçü kimliğiyle tanınıyor. Üst düzey yöneticiler ve avukatlar kontenjanından Sezer atadı. Kalan görev süresi 11 yıl.
Kaynak