Gül: 367 Anayasa ile bağdaşmaz
Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Meclis'teki oylamalara 367 milletvekilinin katılmasını sağlamak amacıyla başlattığı destek turlarını dün de sürdürdü.
Yarın yapılacak ilk tur oylamada 367 tartışmasının yaşanmasını istemeyen Gül, DYP ve SHP'yi ziyaret etti. Ardından da, bağınsız milletvekilleri ile görüştü. Cumhurbaşkanı adayı, bu turlardan şimdilik beklediği destek mesajlarını alamadı. DYP ve ANAVATAN yetkili kurulları ise dün Gül'ün talebi ile oylamada takınacakları tavrı görüştü. Bir milletvekiline sahip SHP, CHP gibi oylamaya katılmayacağını açıkça söyledi.
Gül'ün destek arama turlarında ilk durağı DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar oldu. DYP Genel Merkezi'ndeki görüşmede, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AK Parti Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz ve Faruk Çelik Gül'e eşlik etti. 20 dakika süren görüşmeden sonra Ağar ile ortak açıklama yapan Gül, siyasi partileri ziyaret ettiğini hatırlattı. Aday olduğunu ve Ağar'dan açıkça destek istediğini belirten Gül, "TBMM beni onaylarsa nasıl bir cumhurbaşkanlığı yapmayı düşündüğümü kendileriyle paylaştım ve tabii ki açıkça destek istedim. Destekleri veya başka tavırları daima saygıyla karşılanacaktır, benim tarafımdan. Ama eminim ki ilgili kurullarında detaylı bir şekilde değerlendireceklerdir. Önemli olan Türkiye'de demokrasinin en iyi şekilde işlemesidir. Hukukun üstünlüğünün en iyi şekilde ispatlanmasıdır. Önemli olan Türkiye'de bu tip gelişmelerin olağanüstü noktalara çekilmeden normal mecrasında akmasıdır. Bugün şahit olduğumuz da budur.'' dedi. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Gül, ''Şu ana kadar görüşmelerden tatmin oldunuz mu? Sizin kaygınız ilk turda 367'yi yakalamak mı?'' sorusuna, şu karşılığı verdi: "Benim tatmin olduğum nokta şudur; demokrasinin en güzel şekilde işliyor olmasıdır. Bu görüşmelerden herkesin memnun olduğudur. İçeride yaptığımız konuşmalarda bunun arzu edilen bir manzara olduğunun herkes tarafından teyit edilmesi memnuniyetle karşılanmasıdır.''
Benimle ilgili her şey açık seçik
Gül, ''Erdoğan'ın atadığı bir isim olarak değerlendirmeler var. Bu anlamda eşinizin başörtüsünün de öne çıkarıldığı yorumlar yapılıyor. Yıpranacağınızı düşünüyor musunuz?'' sorusuna cevap verirken de, ''Ben Türk siyasi hayatında bilinen bir şahsiyetim. Benimle ilgili her şey açık seçik ortadadır. Bugün ortaya çıkmış herhangi bir noktam veya hususum söz konusu değildir. O bakımdan yıpranma gibi bir şey asla aklımdan geçmemektedir. Ben açık seçik bir şekilde 1991 yılından beri siyasetin içindeyim ve ortadayım'' dedi. Önceki gün CHP Genel başkanı Deniz Baykal ve ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile görüştüğü anımsatılarak, ''Sadece bugün Ağar ile ortak basın açıklaması yaptınız. Bunun bir anlamı var mı?'' diye sorulması üzerine Gül, ''hayır'' cevabını verdi.
Genel seçimdir
Gül, ''Anayasa Mahkemesi seçimi iptal ederse ne olacağına'' ilişkin bir soru karşısında ise gülerek ''genel seçimdir'' dedi. Bunların Anayasa ve mevcut hukukla bağdaşmayan şeyler olduğunu aktaran Gül, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soruyu cevaplarken şöyle konuştu:
''Ben bütün bağımsız milletvekilleri, Meclis'te milletvekili olan tüm partilerle görüşüyorum. Meclis dışında olan siyasi partilerimizle de görüşmeyi arzu ederdim. Ama bugünkü ortam içerisinde karar TBMM tarafından alınacağı için ve zamanın da darlığı açısından mümkün değil. Şayet TBMM beni cumhurbaşkanı seçerse şüphesiz ki Meclis içinde olsun, Meclis dışında olsun bütün siyasi partilerimizle daha da ötesi sivil toplum örgütlerimizle yakın bir işbirliği içinde olacağımı söylemiştim.''
Ağar da seçimi hatırlattı
Ağar, Gül'ü yolcu ettikten sonra gazetecilerin soruluranı cevapladı. Ağar, "Siyasetin muhakeme yeri değiliz, muhakeme yeri sandıktır. Bizim demokratik ölçülerimizin ne olduğu başından itibaren bellidir. Ben 367'yi hukuku zorlama olarak görüyorum. Niye geldiler diyemem, diyalog diyalogdur." dedi. Gül'ün destek aruzusunu ifade ettiğini kaydeden Ağar, "Genel İdare Kurulu'nun tamamının fikirlerini alacağım. İl başkanları ile görüşeceğim. Ortaya çıkacak kararı kamuoyu ile paylaşacağım. AK Partinin 2. turda kendi adayını seçtirecek bir çoğunluğu vadır" ifadelerini kullandı.
Her an sandık gelebilir
"Ben bir sürpriz beklentisini erken seçim kararı olarak beklerdim" diyen Ağar sözlerine şöyle devam etti: "Bir noktada dayatma ile karşı karşıya olduğunu ifade eden var ise çözüm millete gitmektir. Bu saatten sonra her an seçimin geleceğine inanıyorum. İktidar bu konuda danışmaya pek gerek görünmüyor. Türkiye'yi Türkler idare eder, biz idare ederiz, dış çevreler değil. Seçim bizim için bir keyiftir.. Seçimden korkan insanın siyasette ne işi var. Siyasette seçim her meseleyi çözen müracaat alanıdır. "
Siyasette her zaman diyalogdan yana olduklarını kaydeden DYP lideri, siiyaseti her zaman yüz yüze bakmayı gerektirecek bir alan gördüklerini, kimsenin çoluk çocuğu ile değil, millet ile meşgul olduklarını da vurguladı. Ağar, ANVATAN'la işbirliği yapabileceklerinin işaretini verirken de, "Türkiye önümüzdeki genel seçimlerde huzuru, birlikteliği, siyasetin kendi eksenine oturmasını millet eliyle sağlayacaktır. Bugüne kadar ikili eksende gerginliğe dayalı bir siyaset yapıldı. Bugün yarın ANAVATAN ile kararımızı paylaşırız, burada bir müşterek konusu olursa kararımızı açılarız" dedi.
Ankara-Zaman