Güneydoğu’da Çatırdama Dış Basında / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Güneydoğu’da Çatırdama Dış Basında / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Prş Kas 21, 2013 20:58

Düğün yeri cinayeti, Türkiye’de Kürtler arasındaki bölünmeleri ortaya çıkardı

Chicago Tribune’den
18 Kasım 2013
Daren Butler


Güneydoğuda silahlı kişilerin bir düğün yerini basıp davetlilerden birini öldürmeleri, Suriye iç savaşı ile istikrarsızlaşan bölgede yeni bir katliamın başlangıcı korkusunu getirdi.
Batman’da, Suriye çatışmasındaki çatlakların bir yansıması olan bu cinayet, kendi topraklarında otuz yıldır süregelen Kürt ayaklanmasına bir son getirmeye çalışan Ankara’nın işini zorlaştırdı.
Türkiye’nin, 40 bin kişiden fazla insanın ölümüne sebep olan, silahlı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile çatışmaları sonlandırma için gayretleri zaten kırılgan bir durumda idi.
Fakat Kürt-Sünni İslamcı Hüda-Par partisinin ortaya çıkması, Türkiye’nin diğer bölgelerinden daha fakir, Kürt-Türk çatışmalarından hırpalanmış güneydoğuda eski yaraları yeniden deşti.
Geçen Aralık ayında kurulan ve Mart’taki yerel seçimler için kampanyalarını başlatmış olan parti, 1990’larda PKK’ya karşı savaşmış Hizbullah yanlılarından destek alıyor.
Desteği PKK yanlıları olan, Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi (BDP) Batman milletvekili Ayla Atman, “O günlerde akıtılan kanlar iki taraf arasındaki düşmanlığın kaynağı; insanların unutması kolay değil” diyor.
Şu an, Türkiye sınırına yakın kuzeyde radikal Sünni İslamcıların yerel Kürtlerle çatıştığı Suriye’yi parçalayan savaş, bu tarihi düşmanlığa yeni bir anlam verdi.
PKK, Suriye’de bombalı saldırıda ölen bir Kürt gencinin, Suriye ve Irak sınırına yakın Cizre’deki cenaze törenindeki kişilere sopa ve bıçaklarla saldıranların Sünni İslamcı Hizbullah olduğunu söylüyor.
Hüda-Par, partililerin böyle bir saldırıda bulunduğunu inkâr ederek aksine, yüzleri örtülü 50-60 kişilik bir grubun parti üyelerinin oturduğu mahallede, “Kahrolsun İslam”, Kahrolsun Şeriat” sloganları ile partililere saldırdığını söylüyor.
Bu olayı, Suriye’de Kürtlere yapılanlara karşıttır diyerek, PKK gençlik kolunun üstelendiği, İslamcılara yapılan diğer saldırılar izledi.

ACI ANILAR
Düşmanlık, 2 Kasım’da Hüda-Par ile BDP’lilerin, Batman’da bir sokak kavgasıyla dışa vurdu.
Yarım saat sonra, BDP taraftarlarının düğününde, silahlı kişiler ateş açtı, Özcan Temel adlı davetliyi öldürüp, iki kişiyi de yaraladıktan sonra kaçtılar.
Bu silahlı saldırı, Ankara’nın terörist olarak kabul ettiği, Türk Devleti’ne karşı savaşan, ideolojileri karşıt Hizbullah ve PKK’ın dişe diş, göze göz düsturu ile karşılıklı işledikleri yüzlerce cinayetin acı anılarını tazeledi.
Temel’in cenazesine, PKK bayrakları ve son bir yıldır Ankara ile PKK ayaklanmasını sonlandırma görüşmeleri yapan hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan’ın resimlerini taşıyan binlerce kişi Batman’ı doldurdu. Kalabalığın çoğu, “Katil Hüda-Par” ve “Kahrolsun Hizbullah” sloganları attı.
İran’ın arka çıktığı Lübnan Hizbullah’ı ile bir bağlantısı olmayan Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu, 2000’de İstanbul’da bir villada kıstırılıp polis tarafından öldürülmüş ve diğer baskınlarla grup çöktürülmüştü.
Arapça “Allah’ın Partisi”, Hizbullah ile aynı anlamda olan Kürtçe Hüda-Par, militanlarla doğrudan bir bağlantısı olduğunu reddediyor ancak aynı tabandan destek aldıklarını kabulleniyor.

SURİYE’DEN TAŞAN
PKK destekçileri arasında yaygın olan, Ankara’nın şiddetle yalanladığı, Türkiye’nin Suriye’deki radikal İslamcılara yardım ettiği inancı gerilimi daha da ateşledi.
Hem Beşar El-Esad hem de Suriye Kürtlerine karşı savaşan El-Kaide bağlantılı El-Nusra ve diğer mücahitler, muhalif etnik ve mezhepsel gruplardan oluşan bir yamalı bohça görüntüsü ortaya çıkardı.
Suriye’deki bütün asi gruplara yiyecek yardımı yaptığını söyleyen İslamcı Özgür-Der Derneği’ne göre Suriye’deki asi grupların orada çatıştıkları PKK’ya yakın Batı Kürdistan Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) karşı yaptıkları vahşetin haberleri, PPK’yı Türk İslamcılarına karşı düşmanlığa sevk etti.
Özgür-Der Derneği başkanı Rıdvan Kaya İstanbul’daki bürosunda, “Bu suçlamalar doğru değil dediğimizde PKK taraftarları, Suriye’de Kürtleri öldürenleri koruyorsunuz diyerek Van ve Diyarbakır bürolarımıza saldırdılar” dedi.
Özgür-Der’e yapılan Molotof Kokteyli saldırı gibi, son aylarda Cizre, Silopi ve diğer güneydoğu kasabalarında da İslamcı gruplar hedef alındı; PKK gençlik kolu Twitter üzerinden olayların bazılarını üstlendi. PKK gençlik kolu Twitter üzerinden, “Kendilerini mücahit olarak gören, El-Kaide, El-Nusra ve Özgür Suriye Ordusu gibi elleri kanlı gangsterleri destekleyenlere karşı mücadelemiz devam edecektir” dedi.
Türkiye’de birçok İslamcı grup Suriye’de çarpışan radikalleri destekliyor fakat Hüda-Par anlaşmazlığın diyalog yoluyla çözülmesini yeğlediğini söylüyor.
Bu grupların bir bağlantıları olsa da olmasa da BDP’li Akat Ata, güneydoğudaki Kürtlerin olayları, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava ile karşılaştırdıkları söyledi. Akat Diyarbakır’daki ofisinde, “Onlar, bu çeteler bizim insanlarımıza silahla saldırıyorlar, bugün de Batman’da silahla saldırdılar diyorlar” dedi.

SEÇİM ÖNCESİ KUŞKULAR
BDP ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın partisi iktidardaki AK Parti’nin üstünlük sağlamak için yarıştığı Mart’ta yapılacak yerel seçimlere Hüda-Par’ın katılmasının, aylar önceden bölgede gerginliği arttıracağı korkusu var.
Bu iki Kürt grubu, Türkiye yönetimine olan güvensizliklerinde aynı fikirdeler; “derin devlet” dedikleri, devlet mekanizması içinde gizli kapaklı işleri yürüten milliyetçilerin barış uğraşılarını baltalamak için onların aralarındaki anlaşmazlıkları kurcaladıkları kanaatindeler.
PKK, 1990’larda bölgenin en kanlı dönemlerinde, derin devlet ajanlarının Hizbullah’ı cesaretlendirdiğini söylüyor.
“Derin devlet” faaliyetlerinin Erdoğan hükümeti tarafından yüzlerce kişinin darbe planlama suçu ile tutuklanarak kısıtlandığı düşünülse de, her iki taraf ta diğer tarafın derin devlet ajanları tarafından desteklendiğini söylüyor.
Partinin Diyarbakır merkez bürosunda, Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Reuters ajansına, “Bu bölgede derin devlet hiçbir zaman yok olmadı” dedi. “Amaçları, PKK-Hizbullah çatışmasını yeniden canlandırmak ve Kürtlerin haklarını kazanmalarına engel olmak, belki de barış sürecini sabote etmek olabilir.”
PKK, Batman ve Cizre saldırılarının, Erdoğan’ın Hüda-Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu ile görüşmesinin ardından olmasını, devleti bunları görmemezlikten gelmekle suçlayarak, “çarpıcı” bulduğunu söyledi.
Düğün evi saldırısı ile ilgili olarak, bir Hüda-Par parti üyesini polis gözaltına aldı. Yılmaz, polisin davranışının seçim öncesi partilerini zayıf düşürme komplosunun bir parçası olduğunu, partilerine yapılan düzinelerle saldırının cezalandırılmadığını söyledi.
Geçmişte, Hizbullah liderlerinin avukatlığını yapmış olan Yılmaz, “Bizi marjinal bir duruma düşürmek veya çatışma isteyen taraf olarak göstermek istiyorlar” dedi.
Devamla, “Biz bu tuzağın farkındayız.”

Kaynak: http://www.chicagotribune.com/news/sns-rt-us-turkey-kurds-20131117,0,3956306.story
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x