Günümüzün En Stratejik Üç Enerji Anlaşması / Erol BİLBİLİK

Günümüzün En Stratejik Üç Enerji Anlaşması / Erol BİLBİLİK

İletigönderen bezgin » Pzt Şub 27, 2012 14:51

Günümüzün En Stratejik Üç Enerji Anlaşması

Enerji konusunda imzalanan üç anlaşma 21. yüzyılda dünyanın gidişatına yön verecektir. Önümüzdeki yıllarda yaşanacak olan gelişmeleri iyi anlayabilmemiz, öncelikle bu üç anlaşmayı iyi analiz etmemize bağlıdır.

Birinci anlaşma,15 Ocak 2011’de Soçi’de, Rusya’nın kuzey kutup bölgesinde yer alan petrol rezervlerinden petrolün çıkartılması amacıyla ve ‘Petrolde Stratejik Ortaklık Anlaşması’ adıyla dünyanın bir numaralı petrol devi ABD’nin Exxon Mobil ile Rusya’nın devlet petrol şirketi Rosneft arasında imzalandı.

İkinci anlaşma, 27 Ocak 2011’de Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki rezervlerden çıkartılacak petrol için Exxon Mobil ile Rosneft şirketleri arasında imzalandı.

Üçüncü anlaşma, 6 Eylül 2011’de Baltık Denizi’nin altından geçirilecek boru hattıyla doğalgaz sevkiyatı için ‘Kuzey Akım Doğalgaz Anlaşması’(GAZPROM) adıyla Rusya ile Almanya arasında imzalandı.

Şimdi bu anlaşmalara yakından bakalım:

1- Birinci anlaşmaya göre iki şirket toplamda 3.2 milyar dolarlık yatırım yapacak ve Kuzey Kutup Bölgesi ile Karadeniz’deki petrol rezervlerini ortak işletecek. Bu bölgede petrol çıkarma çalışmalarında yer almak isteyen İngiliz BP şirketi, Rusya tarafından elendi ve ABD şirketi Exxon Mobil tercih edildi.

Petrolün ortak çıkartılması için yürütülen görüşmeler büyük bir gizlilik içinde yürütüldü. Soçi şehrinde gerçekleşen imza töreninde Exxon Mobil başkanı Rex Tillerson ile Rosneft başkanı Eduard Hudaydulin imzayı atarken, törende Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin de hazır bulundu. Anlaşmayı Rus Kommesnat Gazetesi haber yaptı.

Anlaşmanın önemini vurgulayan Putin, “Dünya piyasalarına büyük ivme kazandıracak bir enerji anlaşması yapıldı. Sadece petrolle ilgili işbirliği 200-300 milyar doları bulacak. Alt yapı çalışmalarını da katarsak 500 milyar dolara ulaşacak bu ortaklığın birinci hedefi kuzey kutup bölgesinde çıkartılmayı bekleyen petrol rezervleridir.” dedi.

2 - Rosneft daha önce Karadeniz’in Rusya bölgesindeki petrolün çıkarılması için anlaşmaya vardığı İngiliz-BP şirketi ile anlaşmasını feshetti. Exxon Mobil ile Karadeniz kıyısındaki Krasnador Krai Taupse havzasında ortak petrol çıkarmak üzere 27 Ocak 2011’de bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmayı, Exxon Mobil başkanı Rex Tillerson ile Rosneft başkanı Eduard Hudaydulin imzaladı. Exxon Mobil proje ile ilk aşamada 1 milyar dolarlık yatırım yapacak ve Taupse havzasından 7,2 milyar varil petrol çıkarılacak.

3 - Rusya ile Almanya arasında Schröder ile Putin tarafından, Eylül 2005’de imzalanan ve Baltık Denizi’nin altından geçen ‘Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı’ projesinin ilk aşaması tamamlandı. Rusya’nın Baltık kıyısındaki Vyburg kentinden Almanya’nın kuzeyindeki Greifswald kentine uzanan boru hattı ile ilk sevkiyatı Rusya Devlet Başkanı Putin, 6 Eylül 2011’de başlattı.

Törende GAZPROM başkanı Aleksey Miller ve eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’i de kutlayan Putin, boru hattına yüklenen doğalgazın Almanya’ya ulaştığı tarih olan 9 Kasım 2011’de de Almanya’daki törenlere katıldı.

Projenin ilk aşamasında yılda 27.5 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleşecek. 1225 kilometre uzunluğundaki hattın ikinci aşamasında kapasite yılda 55 milyar metreküpe çıkartılacak. Boru hattından verilmeye başlanan doğalgaz, 2011 sonuna kadar Avrupa’da 25 milyon haneye ulaşacak.

Projenin devreye girmesiyle Rusya ile Avrupa arasında mevcut hattın geçtiği transit ülkeler kritik konumlarını kaybetti. Törende Ukrayna’nın Avrupa’ya gaz sevkiyatında özel transit ülke statüsünü kaybettiğini ifade eden Putin “ Ukrayna bizim geleneksel ve uzun vadeli ortağımızdır. Her transit ülke, özel konumundan yararlanmak ister. Ancak Ukrayna’nın bu özel durumu artık ortadan kalktı. Şimdi ilişkilerimiz daha fazla medeni bir ortamda ve serbest piyasa şartlarında devam edecek” dedi.

Rusya Yönetimi, Kuzey Akım ile Baltık ülkelerini by-pass ederken, Almanya enerji alanında da kıtanın en güçlü ülkesi konumuna yükseldi. Böylece, Ankara ve Washington’un desteklediği ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanması planlanan NABUCCO projesi büyük bir darbe yemiş oldu.


Erol BİLBİLİK, 27.02.2012
Güncel Meydan
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 1394
Kayıt: Prş Eki 30, 2008 1:35

Şu dizine dön: Erol BİLBİLİK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x