Hüsnü Mahalli
Üç gündür Süleymaniye ve Erbilde dolaşıyorum.
Süleymaniyede Irak Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani ile saatlerce süren sohbetlerimiz oldu. Erbilde ise Kürt Federe Bölgesi Parlamentosu Başkanı Adnan Müfti, Kürt Federe Bölgesi Başkan Yardımcısı Kosret Resul ve aydınlarla konuştum. Öncelikle şunu söylemeliyim: Herkes heyecanla Cumhurbaşkanı Abdullah Gülü bekliyor. Sayın Cumhurbaşkanı Gülün olası Erbil ziyareti onlar açısından tarihsel bir öneme sahipti ve çok şey ifade edecekti. Özetle Erbil ve Süleymaniyede herkes Türkiyeyi konuşuyor.
Çünkü kısa bir süre önce DTPden bir grup milletvekili buralara gelerek Barzani ve Talabani ile görüşmüş, bu görüşmeler sayıları 22yi bulan ve uydulardan herkes tarafından izlenen Kürt televizyonlarından bol bol yansıtılmış ve yorumlanmıştı.
Bu yorumların birine KYBnin Ankara Temsilcisi Behroz Galali ile birlikte ben de katıldım. Sıcak Nokta adlı televizyon programında Türkiye-Irak ve Türkiyenin Iraklı Kürtlerle ilişkileri konusunda sorulara yanıt vermeye çalıştık.
Iraklı Kürtlerin merak ettiği bir diğer önemli konu; Türkiyedeki yerel seçimler. Bu seçimlerde AKP ile DTP arasındaki çekişmenin sonuçları Erbil ve Süleymaniyede Diyarbakır ya da Ankaradan daha fazla heyecanlı bir şekilde takip ediliyor ve olsası sonuçları üzerinde şimdiden değişik yorumlar yapılıyor.
Talabani yalnızca bir Kürt lider olarak değil aynı zamanda Irak Cumhurbaşkanı olarak Gülün ertelenen ziyareti öncesinde Kerküke gidip Türkmen parti ve örgütlerin liderleri ile bir araya gelmiş, onları bile şaşırtacak kadar yeni açılımlar sunmuştu.
Bu açılımlar ilk ürününü dün verdi. Bundan böyle Türkçe (Türkmence) Arapça, Kürtçe ve Süryanicenin yanı sıra devlet dairelerinin tabelalarında kullanılacak.
Talabani Kerkükte, Kürtlerin bazı yanlış işler yaptıklarını kabul ediyor.. Durumun düzeltilmesi ve Türkmenlerin haklarının verilmesi için yoğun bir çaba harcıyor ve bu konuda da yetkilerini kullanıyor. Konuştuğum Türkmenler de belki de ilk kez Talabaninin bu yöndeki çabalarından umutlu.
PKK konusuna gelince...
Irak Cumhurbaşkanı ve KYB lideri olarak Talabani bu sorunun kendileri için yeterince sıkıntı yarattığının bilincinde ve samimi olarak çözümünü istiyor. Elbette kimse Kürt peşmergelerinin 1997de olduğu gibi PKK ile savaşmasından söz etmiyor. Ama Iraklı Kürtler kendi ve Federal Bölgelerinin geleceğinin ancak Türkiye ile iyi ilişkilerden geçtiğini biliyor ve bu yönde liderlerine baskı yapıyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki; Kuzey Irakta da bağnaz, aşırı milliyetçi ve daha çok İsrail, ABD ve Batı destekli Kürt diasporasının etkisinde olan kesimler de var. Bu kesimler ise PKK ağzı ile konuşuyor ve Türkiye devleti ile hükümetine güvenilmemesi gerektiğini savunuyor. Ankaranın zaman zaman PKK ve Kürt sorunu konusunda sergilediği çelişkili tavırları onların elini güçlendiriyor ve Türkiye ile stratejik dostluğu savunan Talabani ve yandaşlarını zor durumda bırakıyor. Eli zayıf bir Talabani ise hiç kuşkusuz Ankara ile daha sıkı ve sıcak bir şekilde tokalaşamıyor ve ona iki eli ile sarılamıyor. Talabanisiz bir Ankara ise ne Irakta ne kuzeyinde hiçbir şekilde hiçbir şey yapamaz.
[img]http://www.aksam.com.tr/images/aksam_logo.gif[/img]