İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB), Haliç Tersanesinin özelleştirmesine ilişkin süreci başlattı. İBB Emlak İstimlâk Daire Başkanlığının özeleştirme teklifi, İBB Başkanı AKP'li Kadir Topbaşın onayı ile İBB Meclisine gündemine taşındı.
Haliçin özelleştirilmemesi için yoğun çaba harcayan İBB CHP Meclis Üyesi Hüseyin Sağ , Meclis gündeminde Haliç Tersanesinin özelleştirileceği yoktu. Ama bu komisyonda ortaya çıktı diyor.
660 YILLIK TARİH
İstanbulun simgelerinden biri olan Haliç Tersanesi, 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kuruldu. Cumhuriyet Türkiyesinin ilk gemilerin yapıldığı Haliç tersanesi, 1994te Özelleştirilme Dairesine devri ile tasfiye sürecine girdi. O günden beri sürekli satışı gündeme gelen Haliç Tersanesi, bugün faaliyetlerinin hemem hemen durduğu, ufak çaplı onarım çalışmaları yapıldığı, çürümeye bırakılmış durumda, özelleştirileceği günü bekliyor.
İBB Emlak İstimlak Dairesinin 84 gemi ve yüzer vasıta ile Haliç Tersanesinin satışına ilişkin teklif İBB Başkanı Topbaş onayı ile iki hafta önce Meclis gündemine sundu. İBB Meclis tarafından Hukuk Komisyonuna gönderilen teklifin Mayıs ayında görüşülmesi bekleniyor.

Yaşanan gelişmelere rağmen Haliçin mirasımız olduğunu ve satışını engellemek için yoğun çaba harcadığını söyleyen İBB CHP Meclis Üyesi Hüseyin Sağ (soldaki) "Barısu da yağmalanmak ve birilerine peşkeş çekilmek isteniyor" dedi. Sağ, şöyle konuştu:
Topbaş, geçen açıkladığı faaliyet raporunda İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) iskelelerinin tamir edildiğini, 2 feribot alındığı söyledi. Ben sordum, (madem özelleştiriyorsunuz neden halkın parasını boşa harcıyorsunuz) dedim. Bana göre buralar belli insanlara peşkeş çekilmek için satılacak. Bu tip yerler stratejik yerlerdir. Haliçten ve diğer yerlerden 10 milyar dolar gelir etmeyi planlıyorlar.
KAYGI VAR
Ama bu paranın nereye gideceği belli değil. Ayrıca, Haliç tarihimiz açısından çok önemli bir yere sahip. Burayı satın alacak kişi ya da grup Haliçi müze yapmayacak. Oraya turizm tesisi yapacak. Ben buna engel olmak için tüm İstanbullara sesleniyorum. Hep birlikte bunu durduralım.
KAYNAK