Hangisi daha güçlü: ‘Ordu’ mu ‘cemaat’ mi!!

İletigönderen kaye » Prş Nis 16, 2009 23:55

“Ordu”nun neye sahip olduğu belli: Silahı var, tankı var, askerleri var, kurmayları var. “Cemaat”in ise neye sahip olduğu belirsiz. Nereden başlar, nerede biter hiç bilinmez...

“Ordu”nun nereden vuracağını kestirmek mümkün. “Cemaat”in ise nereden çakacağı pek belli değil...

“Ordu”nun yapısı hantal. Ağır hareket ediyor, ağırdan alıyor. “Cemaat” ise hep dinamik. Bazen acayip açılıp saçılıyor, bazen içine kapanıyor...

Bugünlerde sırtını “Ordu”ya dayayanların elde ettiği huzur ve güven, sırtını “cemaat”e dayayanların elde ettiği huzur ve güvenden daha azdır...

“Ordu”nun ortamı delik deşik. Her daim dinlenebilir. “Cemaat”in ortamı belli değil ki kulak uzatılsın...

“Ordu”nun kontrol altında tutamadığı emeklileri vardır. “Cemaat”te ise her unsur kontrol altındadır. Emekli yoktur...

“Ordu”nun Ergenekon soruşturması karşısında eli kolu bağlıdır. “Cemaat”in ise Ergenekon soruşturması yanında eli kolu sonuna kadar açıktır...

“Ordu”nun doğal olarak katı hiyerarşik bir yapısı var. “Cemaat” ise tüm varlığını Efendi’ye armağan etmiş durumda...

Vakit’e misilleme

“TÜRK halkını İslam’dan soğutup uzaklaştırmak” gibi bir misyonu gayet başarıyla yürüten Vakit Gazetesi’nin dünkü sayısında Türkan Saylan hakkında şöyle bir yorum yapılmış:

“Hayatını örtü düşmanlığına adadı... Ömrünün son döneminde başörtü takmaya mecbur kaldı... Allah’ım sen her şeye kadirsin...”

Benim de şöyle bir cümlem var:

“Hayatını İslam davasına adadı... Bu uğurda Vakit Gazetesi’nde yazılar yazdı... Ömrünün son döneminde küçük bir kız çocuğunu taciz etmekle suçlandı... Gazetesinden ‘Hüseyin Abi ne yaparsa yapsın bizim abimizdir’ diye destek aldı... Hem kendi rezil rüsva oldu, hem de gazetesindekilerin rezil rüsva olmasına neden oldu... Allah’ım sen her şeye kadirsin...”

Ergenekon’un imaj toparlamasının sekiz yolu

BİR Yarın sabah saat beşte Şamil Tayyar’ın evine baskın verilmelidir.

İKİ Ergenekon savcıları, çocuklarını “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına dahil ederek bir “şıklık” yapmalıdırlar.

ÜÇ Ekrem Dumanlı’nın Pensilvanya ile yaptığı özel telefon görüşmelerinin gizli kayıtları, derhal Vakit gazetesine sızdırılmalıdır.

DÖRT 70 yaşın üzerindeki Ergenekon sanıklarına, içinde “Organize”nin kartı bulunan çiçek yollanmalıdır.

BEŞ Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, Fatih Üniversitesi Rektörü ile dengelenmelidir.

ALTI Fethullah Gülen Hoca, GATA’da tedavi altına alınmalıdır.

YEDİ Hüseyin Gülerce’ye sürpriz bir ortam dinlemesi yapılmalıdır.

SEKİZ İhsan Kalkavan, “Cemaatten ayrılıyorum... Yaşandı bitti saygısızca...” diye yazılı bir açıklama yapmalıdır.

Masa da masaymış ha

PEK bir sevdiğimiz büyük şairimiz Edip Cansever’in, güzelim “Masa da Masaymış Ha” şiirinden esinlenerek:

“Savcı Ergenekon’a Türkan Saylan’ı koydu / Fadime’yi, Ali’yi, Müslüm’ü koydu / Uğur Mumcu’ya atılan bombayı koydu / İlhan Selçuk’un Pencere’sini koydu / Danıştay’da yargıç kurşunlayanı koydu / Sonra tuttu bizim Tijen’i koydu / Toprağın altına gizlenen bombaları koydu / Türkan Saylan’ın aşk mektuplarını koydu / Ümraniye’deki bombaları koydu / Delikanlılığını koydu / ‘Baba Beni Okula Gönder’i koydu...

Ergenekon da Ergenekon’muş ha / Bana mısın demedi bu kadar yüke / Bir iki sallandı durdu / Savcı ha babam koyuyordu...”

Kaynak
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen cnnc85 » Cum Nis 17, 2009 1:21

80'lerden beri ordu cemaatin elinde zaten. 90'larda kendini gostermeye calisan ordudaki ulusalci kesimler bu "Ergenekon" safsatasiyla temizlenmeye calisiliyor. Basarili olduklari da malum. Ne zaman ki ordu sesini yukseltse, cemaat ve onun fedaileri daha guclenerek geldiler.

80 darbesiyle Ecevit indirildi; Ozal getirildi. 28 Subat'ta islami kesimdeki milliciler tasviye edildi; yerlerine amerikanci-neoislamci akp getirildi. 27 Nisan e-muhtirasiyla akpnin oylari artirildi.

Kisacasi ordu bir turlu cemaatten kurtulamadi. Genelkurmay Baskani Basbug'un son konusmasinda "ergenekon" ihanetine deginmemis olmasi da dusundurucu. Uniter devletten bahsetti ancak bagimsizliktan bahsetmedi.

1 milyonluk ordumuz 30 senede sayilari 5000 i gecmeyen capulcu surusunu alt edemedi. Salsaniz daglara butun Irak'i elegecirebilecek yaklasik 3000 kisilik bordo bereliler var.

Ordu su ana kadar herseye karisti; ancak stratejik oneme sahip milli sirketlerimizin satilisina goz yumdu; hukuksuzluga sesini cikartmadi.

Benim hala Turkiye'de tek guvendigim kurum ordudur. Ama su anda cemaatin ordudan daha guclu oldugu bir gercek.
Kullanıcı küçük betizi
cnnc85
Üye
Üye

İletiler: 11

İletigönderen bezgin » Cum Nis 17, 2009 2:24

Ne ordu ne cemaat. Güclü olan emperyalizm.
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 1394

İletigönderen scream4_29 » Cum Nis 17, 2009 2:43

Fethullah denen adam(!) acilen kontrol altına alınmalıdır. Bunu da Ordu dan başkası yapamaz, çünkü bütün kurumlar fethullah'ın elindedir. Cumhuriyet sevdalısı insanlar olarak olanları tedirginlikle izliyoruz. Eğer böyle devam eder ve Cumhuriyet sevdalıları bu ülkede fazlalık olarak görülmeye, hırpalanmaya başlarsa (ki başlamakta olduğu açık) bizler bu ülke'de kimlerin, hangi sapık hayallerin fazlalık olduğunu bizzat gösteririz.

Ulu Önder'in Bursa Nutku böyle durumlarda ne yapılması gerektiğini açıkça yazmış, ve biz gençlere OKUYUP ANLAMAMIZ için bırakılmıştır!

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir.Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, “Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır” demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, “Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir” diye düşünecek; ama hiçbir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, “demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek” Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haklı ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, “ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.” İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!

görüşlerim bunlardır, saygılar...
Kullanıcı küçük betizi
scream4_29
Üye
Üye

İletiler: 9

İletigönderen maydonos » Cum Nis 17, 2009 3:19

Bencede, ama artik ordunun karsisinda jandarma ve polis gucu var + daha bu sabah gazetelerde YOK dahi TSK ya posta koymustu ama kaldirilip sumen alti edilmis bu haber bulursam koyacagim.kisisel dusuncem ele gecirilmedik hicbir organ kalmamis.O nedenle is basa dusuyor.Halk hakkini arayacak.Chp ye cok gorev dusuyor, Turk halkini zor gunler bekliyor.Herkese kolay gelsin.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

Peygamber ocagi: Ordu!

İletigönderen uha1 » Cum Nis 17, 2009 4:57

Bakin aradaslar ayni yalnizi tekrar tekrar yapiyorlar bu hatayi cok kiziyorum, yerli yersiz ne bu sacmalik.
Buyrun Hoca efendinin sohbetini dinleyin, kendi agziyla diyor:
" Orduya zarar vermek demek baltayi kendi ayagimiza vurmak demektir. Ordu Peygamber ocağidir!"
Alin size kaynak:
http://www.herkul.org/bamteli/index.php?article_id=6876

Birakin yersiz safsatalari. Ayrica Hizmeti ( yanii cemaati) Vakit gazetsi ile fln ozlestimeyin lutfen, hizmetin hitab kitlesi cok genis tir her turlu dusunceden insana hitab eder.

Saygili olalim lutfen.
Kullanıcı küçük betizi
uha1
Üye
Üye

İletiler: 1

Re: Peygamber ocagi: Ordu!

İletigönderen İlteriş » Cum Nis 17, 2009 6:55

uha1 yazdı:Bakin aradaslar ayni yalnizi tekrar tekrar yapiyorlar bu hatayi cok kiziyorum, yerli yersiz ne bu sacmalik.
Buyrun Hoca efendinin sohbetini dinleyin, kendi agziyla diyor:
" Orduya zarar vermek demek baltayi kendi ayagimiza vurmak demektir. Ordu Peygamber ocağidir!"
Alin size kaynak:
http://www.herkul.org/bamteli/index.php?article_id=6876

Birakin yersiz safsatalari. Ayrica Hizmeti ( yanii cemaati) Vakit gazetsi ile fln ozlestimeyin lutfen, hizmetin hitab kitlesi cok genis tir her turlu dusunceden insana hitab eder.

Saygili olalim lutfen.

Bu sitede cahiller yoktur. Fethullah'in takiyye yaptigini sana hatirlatmayi bile su an icime sindiremiyorum. Fanusta filan mi yasadin sen? BAK SANA FETHULLAH NE CEVAP VERIYOR;

"Fetö orgutunun bir numarasi" yazdı:Türkiye’de ki devlet yapısı ölçüsüne göre, bütün Anayasal müesseselerde ki güç ve kuvveti cephemize çekeceğimiz ana kadar her adım erken sayılır
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen Türk-Kan » Cum Nis 17, 2009 7:21

uha1 ve diger kelebekler:

Forum kurallarini okumadan üye olmayiniz:

Forum Kuralları - Ek Kurallar yazdı:2. Şaibeli, şüpheli veyahut suçluluğu kanıtlanmış, Türkiye Cumhuriyeti halkına ve devletine zarar vermiş, veren ya da verebilecek olan şahısların savunulması, övülmesi, hoş gösterilmesi ya da ilgili şahısların görüşlerinin art niyet taşıyarak yayılması yasaktır. Kuralı ihlâl edenler, forumdan uzaklaştırılacaktır.
    A) Fetullah (bilinen ismiyle Fethullah) GÜLEN ve cemaati (hareketi), ek kurallara aykırılık dâhilindedir.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Kays » Cum Nis 17, 2009 7:30

Bu sitede fetullah yandaşlarınıda görmek ilginç gerçekten. Ama tabiki site herkese açık isteyen istediği görüşten olabilir. Bizimde görevimiz bu arkadaşlara doğruları anlatmaktık. O arkadaşlara tavsiyem youtube daki fetullah gülen video larını izlesinler zaten 2 yada 3 video olması lazım. Cemaate konuşması bittikten sonra yüzüne pis bir ifade takınıp : "Burdan çıkarken nasıl boş meyva suyu kutularını çöp kutularına atacaksınız, benim size anlattıklarımıda aynen öyle yapın diyor". İllegal bir konuda konuştuğunu kabul ediyor ama tabiki tedbiride elden bırakmıyor. Ve tabiki bir başyapıt olan köstebek kitabını okusunlar.
Cemaatin orduya sistematik bir şekilde saldırdığı artık herkesçe bilinen bir gerçek, ama geçen haftalarda habertürkün manşetten verdiği "f tipi subay" haberi gerçekten herşeyi apaçık belgeleriyle ortaya koymuştur evet fetullahın da kendine has bir ordusu var ama halkın desteğini arkasın alan her zaman kazanır. Hepsini toplasan 8-10 milyon eder. Geri kalan herkes ordunun arkasındadır
Nihat abinin bu haftada söylediği gibi: "Bu ülke bir cemaatin döveceği kadar, mazlum ölmüş eşek değildir!"
Kullanıcı küçük betizi
Kays
Üye
Üye

İletiler: 19

fethullah ve asker

İletigönderen alamancı » Cum Nis 17, 2009 10:53

TSKnin cemaatlerin eline geçtigine inanmiyorum. Fethullahçilar ve diger dinciler daha ele geçiremedikleri bir kurum olarak gördüklerinden zaten TSKya düsmanlar. TSK bünyesinde 3-5 cemaatçi olabilir ama bunlar azinliktir. Hala fetoyu savunanlar kendilerine bir sorsunlar bu adam neden ABDde yasar, CIAyla hiristiyan psikoposlariyla ne isler karistirir? Fetonun kendi niyeti ne olursa olsun ABD ve CIA adami düpedüz kullaniyor bir Anadolu humeynisi gibi yedekte bekletiyorlar. Kaldiki kendisi de temelde gerici bir din sarlatani tarikat seyhi eski bir imam halkin cehaletini sömürüyor. kendileri pensilvanyada bir çiftlikte lüks içinde yasiyorlarmis degirmenin suyu nereden geliyor? Etliye sütlüye karisan bu Feto neden Irak katliaminda sesini çikartmadi, nerede senin insanligin müslümanligin? Madem askere darbeye karsisin neden ABD darbelerine karsi çikmiyorsun? hepsi yalan hepsi safsata. bu dincilerin zaten en temel özelligi bunlar, yalancilik ikiyüzlülük takiye. bunlar olmasa zaten dinci olamaz.
Kullanıcı küçük betizi
alamancı
Üye
Üye

İletiler: 241

İletigönderen Neyzensever » Cum Nis 17, 2009 12:04

Kays yazdı:Bu sitede fetullah yandaşlarınıda görmek ilginç gerçekten. Ama tabiki site herkese açık isteyen istediği görüşten olabilir. Bizimde görevimiz bu arkadaşlara doğruları anlatmaktık. O arkadaşlara tavsiyem youtube daki fetullah gülen video larını izlesinler zaten 2 yada 3 video olması lazım. Cemaate konuşması bittikten sonra yüzüne pis bir ifade takınıp : "Burdan çıkarken nasıl boş meyva suyu kutularını çöp kutularına atacaksınız, benim size anlattıklarımıda aynen öyle yapın diyor". İllegal bir konuda konuştuğunu kabul ediyor ama tabiki tedbiride elden bırakmıyor. Ve tabiki bir başyapıt olan köstebek kitabını okusunlar.
Cemaatin orduya sistematik bir şekilde saldırdığı artık herkesçe bilinen bir gerçek, ama geçen haftalarda habertürkün manşetten verdiği "f tipi subay" haberi gerçekten herşeyi apaçık belgeleriyle ortaya koymuştur evet fetullahın da kendine has bir ordusu var ama halkın desteğini arkasın alan her zaman kazanır. Hepsini toplasan 8-10 milyon eder. Geri kalan herkes ordunun arkasındadır
Nihat abinin bu haftada söylediği gibi: "Bu ülke bir cemaatin döveceği kadar, mazlum ölmüş eşek değildir!"

Sadece Fet. cemaati mi var Türkiyede tehlike arz eden? Islamiyeti kullanarak Politika yapmak bu ülkede her zaman makbul olmustur maalesef. Bu ulusalci sitede bile Saadeti(Erbakani) öven herifler bulundukca Türkiye batakliktan kurtulamaz.
Kullanıcı küçük betizi
Neyzensever
Üye
Üye

İletiler: 74

İletigönderen bezgin » Cum Nis 17, 2009 17:16

Eger ordu da tertibin icinde olsa susar miyidiniz arkadaslar? Cesaretiniz kirilir miydi? Kendinize mi güveniyorsunuz yoksa baska herseye mi?

Orduyu gönülsüz bir savasa sokacaginiza, biz bu ülke icin neler yapabiliriz onu düsünelim.Ölümü göze aldik mi mesela, esareti, ailemizin taciz ve toplumdan tecrit edilisini.

Orduyu zirt pirt öne sürmeyi birakalim da, biz neler yapabiliriz bunu tartisalim.
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 1394

Gazete Köşe Yazarları

İletigönderen jamesB07 » Cum Nis 17, 2009 17:53

burada yorum yapan bir fettocu (fetullah gulen)hemen belli oluyor! bunlarin tiyneti budur iste.kendilerinin ne kadar sig
ve yobaz oldugunu,cahil ve tarih bilgisinden yoksun oldugunu hemen belli ederler! bunlarin beyinlerinin calisip calisma-
digida bilnmez,bu siteyi nasil arayipda buldu,hayret dogrusu! birakin oda kendince takilsin!
Kullanıcı küçük betizi
jamesB07
Üye
Üye

İletiler: 153

BIR KANADI KIRIK BIR KUS GIBIDIR TÜRKIYE

İletigönderen wein90 » Cum Nis 17, 2009 19:54

YAZILARI OKUDUM
BEN YURTDISINDAYIM VE EMINIM KI TÜRKIYEDEKI INSANLARDAN DAHA COK TAKIP EDIYORUM TÜRKIYE GÜNDEMINI

YURTDISINI SORACAK OLANLAR VARSA CEMAATLER ALMIS BASINI GIDIYOR
VE BU DURUM SON EKONOMIK KRIZLE BERABER BITMEYE BASLADI

VE ABD AB MUSLUGUN AGZINI KAPATTIGI VAKIT BU CEMAATCILER SAP DIYE ORTADA KALICAK
BIZIM VERDIGIMIZ PARALARLA FETULLAH HOCA TÜRK VE ISLAM DÜNYASI ICIN COK GÜZEL ISLER YAPIYOR DIYEN KOYUNLARDA NEYIN NE OLDUGUNU
KIMSENIN ONLARIN KARA KASINA
EFENDIM INANCINA HAYARNLIGINDAN DEGILDE
KENDI CIKARLARI ICIN BUNLARI BESLEDIGI GÖRÜLECEK

AMA BEN TSK NIN IRTICAYA PAPUC BIRAKMAYACAGINI SÖYLEYEN
VE TSK ILE ÖZGÜRLÜK ISTEYENLERE BIR KISIYI HATIRLATMAK ISTIYORUM

BURDA TSK YANLILARIDA VAR CEMAAETCILERDE VAR
HEPIMIZ BU ÜLKENIN INSANI KARDESIYIZ
TSK DA ZAMANINDA YANLISLAR YAPTI VE SUANDA DA CEMAATCILER YANLIS YAPIYOR

KÖY ENSTITÜLERI
HALKEVLERI KAPANMASAYDI BÖYLE OLMAYACAKTI DIYEREK SÖZLERIMI BITIRIYORUM
VE 80 DARBESIYLE BERABER CEMAATLERIN ORDUYU VE POLIS TESKILATINI ELE GECIRDIGINE KATILIYORUM
FAKAT ASIL UNUTULMAMASI GEREKEN
TARIHTE BIR KISI VAR
ONLAR YASAMIS OLSAYDI VE TÜRKIYE CUMHURIYETININ SOL KANADI BÜYÜSEYDI BÖYLE OLMAYACAKTI

ÖRNEK

Mustafa Suphi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara

Mustafa SuphiMustafa Suphi (1883-1921), Türkiye Komünist Partisi’nin ilk merkez komitesi başkanıdır.

Suphi 1883 yılında o zamanın Trabzon vilayetine bağlı olan Giresun kazasında doğdu. İlk öğrenimini Kudüs ve Şam’da, idadi(lise) öğrenimini Erzurum’da yaptı. 1905 yılında İstanbul Hukuk Mektebi’nden mezun olduktan sonra Paris’te Siyasal Bilgiler Okulu’nu bitirdi.

Fransa’da bulunduğu dönem, Mustafa Suphi’nin Jean Jaures, Celestin Bougle gibi isimler başta olmak üzere burjuva sosyolog olarak nitelendirilebilecek düşünürlerin etkisinde kaldığı yıllardır. Bu yıllarda Suphi’nin İttihatçılar’la yakın ilişki içerisinde olduğu biliniyor. O dönemki hükümetin gazetesi olan Tanin gazetesinin muhabirliğini yapar.

Paris’ten İstanbul’a dönüşü 1908 yılına, İkinci Meşrutiyet’in ilan edildiği günlere rastlar. Tanin, Servet-i Fünun ve Hak gazetelerine yazılar yazar; Ticaret Mekteb-i Alisi’nde, Darülmuallimin-i Aliye ve Mekteb-i Sultani'de hukuk ve iktisat dersleri verir.

İttihat ve Terakki Fırkası’nın 1911 yılındaki genel kongresine Anadolu delegesi olarak katılır. İttihatçılıktan kopuşu bu kongreden sonra başlar ve 1912 Ağustos'unda partiden tamamen ayrılır ve Fırkaya muhalefet etmeye başlar. Suphi, muhaliflere karşı 1913 yılının sonlarında başlayan sürgün furyasından nasibini alır ve Sinop’a sürülür.

1914 yılının başlarında kendisini komünist düşünceyle tanıştıracak olan süreç, bir grup arkadaşı ile birlikte bir tekne ile Rusya’ya kaçmalarıyla başlar. Önce siyasi mülteci olan Mustafa Suphi, Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte Osmanlı tebasından olduğu için sürgüne gönderildi. Sürgün yıllarında Türk kökenli çeşitli devrimcilerle ve Bolşevikler’le tanıştı. Doğu cephesinde esir düşerek Rusya içlerine sürgüne gönderilen Anadolulu askerler arasında çalışma yürüttü. Suphi’nin Bolşevik düşüncelerle tanışıp devrimci bir çalışma yürütmeye başlaması 1914-15 yıllarına denk düşer.

Ekim Devrimi’nden sonra Moskova’ya gider. Halk Komiseri Josef Stalin'in yardımcılarından Mir Seyyit Sultan Galiyev'in sekreterliğini üstlenir. Bu dönemde daha çok Kırım ve Odessa’daki, Rusya kökenli ya da savaş esiri Türkler arasında çalışma yürütür. Kızılordu içinde örgütlenen Türk savaş esirlerinden bir birlik ile Rus İç Savaşına katılır.

Gerçek anlamda Anadolu’ya yönelik çalışmaya başlaması Mayıs 1920’de Bakü’ye gelmesi ile olmuştur. Bu dönemin zirvesi 10 Eylül 1920’de üç farklı grubun bir araya gelerek Türkiye Komünist Partisi’ni kurmasıdır.

Mustafa Suphi aynı dönemde hem Komintern’in ikinci kongresinde iki Türk delegeden biri olmuş, hem de Bakü Doğu Halkları Kurultayı’nın başkanlık divanında yer almıştır. Sovyet hükümeti tarafından güvenilen ve Anadolu’daki komünist hareketin gelecekteki lideri olarak görülen Suphi, partinin aldığı karar doğrultusunda Anadolu’ya geçme ve Türkiye'yi komünistleştirme kararını alır. Bu kapsamda işgale karşı Anadolu'da savaşmak üzere Sovyetler Birliği'nde bulunan Türk askerlerden bir Bolşevik Tabur oluşturulur ve Anadolu'daki Kuvayı Milliye hareketi komutanlığının emrine verilir. Ancak bu birliğin beraber savaşması mümkün olmayacak ve askerler değişik birliklere dağıtılacaktır. 1921 yılının Ocak ayında BMM'nin çağrılısı olarak Ankara’ya doğru yola çıkan Suphi ve arkadaşlarının Türkiye'de siyasi kargaşa çıkartmak istediğinden şüphelenen TBMM ve Doğu Cephesi Komutanlığı kendilerine koruma vermeyerek, Kars ve Erzurum’da linç girişimlerine uğramalarına lakayt kalırlar. 1921 yılının 28 Ocağı'nı 29'a bağlayan gecesi 15 yoldaşı ile birlikte Trabzon'dan Sovyetler'e geri gönderilmek için bindirildikleri teknede Kayıkçılar Kahyası Yahya Kaptan'ın adamları tarafından öldürüldüler.[1] Öldürme emrinin kim tarafından verildiği hala çeşitli tartışmalara konu olmaktadır.[2]

TARIHINIZLE YÜZLESIN
ORDU ANCAK SOLCU DIYINCE COSUYOR
DENIZLERI ASANLAR KIM KI
O NEDENLE KIMSE ORDUNUN AKP YE CEKI DÜZEN VERICEGINI SANMASIN
E PEKI NE MI OLUCAK

BÖCEK GIBI YASAMAK ISTEYENLERIN EZILDIKLERINDE SIKAYETCI OLMA SANSLARI VE HAKLARI YOKTUR

ZAMANINDA ( MESELA MEHMET AGARLARLA MUHSIN YAZICIOGLUMUDUR NEDIR ONLARLA MHP ILE SUSURLUKLA CATLIYLA)
KÜRTLERI
ALEVILERI
DEVRIMCILERI
SOLCULARI KATLEDENLER

SIMDI YARATTIGINIZ CANAVARLA YASAYIN
OKEY MI?
Kullanıcı küçük betizi
wein90
Üye
Üye

İletiler: 7

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları