
Taklit mallarla dünya piyasalarına egemen olmaya çalışan Çin`in deneme isteği geri çevrildi
Rusya ile 50 adet Su-33″ tipi savaş uçağı satın almak üzere anlaşma yapan Çin, deneme amacıyla önceden 2 adet uçağın gönderilmesinde ısrar edince, uçağın korsanının yapılmasından korkan Moskova anlaşmayı iptal etti.
The Moskovsky Komsomolets gazetesinin haberine göre, Rusya ve Çin, uçak gemisine iniş kalkış yapabilen 50 adet Su-33 tipi savaş uçağı için bir süre önce anlaşmaya vardı.
Ancak Çin, üretime geçmeden önce, NATOda Flanker-Dö olarak tanınan bu uçaklardan deneme amacıyla iki adet gönderilmesini istedi.
The Moskovsky Komsomoletsa göre daha önce benzer bir anlaşmadan ağzı yanan Rusya, Çinin deneme uçağında ısrar etmesi üzerine anlaşmayı tek taraflı olarak iptal etti.
Gazeteye göre, Rusya ve Çin 1995 yılında 200 adet Su-27 tipi savaş uçağı için anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre, uçaklarda kullanılacak tüm elektronik uçuş ve silah kontrol sistemleri Rusyada üretilecekti.
Ancak üretim aşamasında Çinin Rus elektronik sistemlerinin taklidini imal edip uçaklarda bunları kullanmaya başlaması üzerine, Moskova 95. uçaktan sonra anlaşmayı iptal ederek satışı durdurdu.
Bu olaydan ders alan Moskova, bir süre önce yapılan Rus-Çin Askeri İşbirliği Komitesi toplantısında sorunu gündeme getirerek, deneme uçağında ısrar eden Çinden taklit yapmama garantisi istedi. Çin garantiye yanaşmayınca, Rusya anlaşmayı iptal etti.
The Moskovsky Komsomoletse göre, Sukhoi tipi Rus uçaklarını taklit etmede hayli başarılı olduğu belirtilen Çin, Su-27 tipi uçaklara J11 adını vererek uzun süredir sözde kendi uçaklarını üretiyor.
Çin son olarak da Rusyadan kullanılmış uçak gemileri almıştı. Bu gemileri de taklit etmeyi başaran Pekin, 2020 yılında Çin yapımı ilk uçak gemisini suya indirmeyi planlıyor.
kaynak