Hasada kadar pirinçte ihtiyaç stokumuz var
Pirinç Değirmencileri Derneği (PDD) Başkanı Turgay Yetiş, "Bu dönemde perakende sektörü, bizden aldığı eski fiyatlı pirince zam yapmış ve tüketiciye kilosu 7-8 YTL gibi yüksek fiyatlarla pirinci satmışlardır. Eğer ortada spekülatör aranıyorsa oraya bakılmalıdır" dedi.
Yetiş, pirinç fiyatlarındaki artış ve son dönem piyasalarda yaşananlar nedeniyle dün açıklamalarda bulundu. Yetiş, son 5 yıldır pirinç fiyatlarında hiçbir artış yaşanmadığını, üreticinin ve PDD üyesi fabrikaların ise son 5 yıldır zararına çalıştıklarını söyledi.
"Bugün konuşanlar 5 senedir neredeydiler?" diyen Yetiş, şunları kaydetti: "Bugün itibarıyla ülkemizde, hasada kadar olan dönemde ihtiyaç stoku mevcut. Stoklarımız yeterli ve eksiğimiz yok. Bu nedenle paniğe de gerek yok. Bu panik nereden kaynaklanıyor anlayamıyoruz. Şu anda Derneğimize ait fabrikalar Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait pirinci hiçbir ücret almadan, halkımıza sunulmak üzere ücretsiz olarak işlemektedir. Fabrikalarımızın büyük bir bölümü ellerindeki pirinci eski fiyatlardan satmış ve müşteriye olan teslimatlarda hiçbir aksama olmamıştır. Bu dönemde perakende sektörü, bizden aldığı eski fiyatlı pirince zam yapmış ve tüketiciye kilosu 7-8 YTL gibi yüksek fiyatlarla pirinci satmışlardır. Eğer ortada spekülatör aranıyorsa oraya bakılmalıdır."
Turgay Yetiş, son zamanlarda, piyasalarda olan gelişmelerin, konu ile ilişkisi olan olmayan herkesin pirinç piyasası hakkında yorum yapmasından kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye dünya ambarı olabilir
Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Genel Başkanı Tevfik Dinçer de yaptığı açıklamada, bu fiyat yükselmesinin dünya fiyatlarıyla alakası olduğunu Türkiye'nin yeteri kadar stok sahibi bulunduğunu belirtti. Fiyatların artma sebeplerinin başında dünya ülkelerinin tarımsal ürün ithalat ve ihracat politikalarındaki değişmenin sonucu olduğunu vurgulayan Dinçer, Türkiye'nin kaynaklarını kullanarak bu küresel olumsuzluğu küresel bir fırsat haline çevirebileceğini ve Türkiye'nin dünya ambarı haline gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi.
Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER) Başkanı Mustafa Manav ise, gıdada dünyada çok büyük bir kaos olacağını zannetmediğini belirtti. Havaların bu şekilde gitmesi ve bir iki yağmur yağması durumunda Türkiye'nin meyve sebze ihracatında patlama yaşanacağını tahmin ettiğini de belirten Manav, "Meyve sebze ihracatı da iyi bir kalem, 2 milyar dolara doğru gidiyor" diye konuştu.
KAYNAK