
Hint televizyon kanalları 80 kişinin öldüğü, 250'den fazla kişinin yaralandığı saldırılarda Mumbai Terörle Mücadele Birimi Şefi Hermant Karkare'nin de yaşamını yitirdiğini duyurdu. Üst düzey emniyet yetkilisi A.N. Roy, silahlı kişilerin, aralarında 2 lüks otelin de bulunduğu 12 yere saldırdıklarını, teröristlerin otomatik silahlar kullandıklarını ve kimi yerlere el bombası attıklarını, bu kişileri kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi.
Saldırılarda el bombaları, yüksek etkili patlayıcılar ile uzun namlulu silahlar kullanıldı. Teröristlerin, genellikle yabancıların yoğunlukla uğradığı ve bulunduğu mekanlara saldırması dikkat çekici. Saldırganların, ele geçirdikleri ve rehin aldıkları kişilere, "Amerikalı ve İngiliz var mı buralarda" diye sorular sordukları kaydedildi.
Saldırıların neden yapıldığı henüz anlaşılmadı.
Polis, silahlı kişilerin, kentin güneyinde Chhatrapati Shivaji Terminus Garındaki yolcularla Leopolds Restoranındaki müşterilere ateş açtıklarını, olayda 80 kişinin öldüğünü, 250 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerden 11'inin polis olduğu ifade edildi.
CNN/IBN, saldırılarda 87 kişinin öldüğünü, 185 kişinin de yaralandığını iddia etti.
Mumbai'deki emniyet görevlisi P.D. Ghadge ise Reuters'a yaptığı açıklamada, ''Saldırılarda 80 kişinin öldüğü ve en az 250 kişinin yaralandığı haberlerini aldık'' dedi.
Televizyon kanallarında, her iki otelin lobilerinde çıkan yangın ve Oberoy Oteli'nden elleri başlarında tahliye edilenlerin görüntülerine yer verildi.
AP Ajansı muhabiri, saldırının düzenlendiği restoranda her yerde kurşun delikleri olduğunu ve yerlerde kan izlerinin görüldüğünü kaydetti.
Bir emniyet yetkilisi de olayların terörist bir saldırı gibi göründüğünü ve kimi bölgelerin ablukaya alındığını bildirdi.
Yetkililer, saldırı düzenlenen yerlerin Oberoy ve Tac Mahal otelleri, Chhatrapati Shivaji Terminus Tren Garı, Leopold's Restoranı, turistik bir alan ve kentin güneyindeki karakollar olduğunu söylediler.
CNN/IBN televizyonu da saldırganların, Tac Mahal Oteli'nde turistleri rehin aldıklarını duyurdu. NTV, rehinelerden ikisinin öldürüldüğünü, ayrıca Mumbai antiterör polis şefinin de çatışmalarda yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Londra'dan iş için Hindistan'a geldiğini açıklayan bir görgü tanığı, NDTV haber kanalına yaptığı açıklamada, saldırganların, İngiliz ve ABD pasaportu taşıyan kişileri bulmaya çalıştıklarını belirterek, ''Yabancıları istiyorlar'' dedi.
Bir başka İngiliz görgü tanığı, saldırganların Hindu ya da Urduca konuştuklarını bildirdi.
Saldırıların nedeni henüz bilinmezken, Tac Mahal Oteli'nde kimi Avrupalı milletvekillerinin kaldığı, Oberoy Oteli'nin de kordon altına alındığı kaydedildi.
OTEL'DE YANGIN VE SİLAH SESLERİ
Saldırıların yoğunlaştığı Tac Mahal Oteli'nin üst katında şiddetli bir yangın çıktı. Üst üste patlamalar ve silah seslerinin duyulduğu otelden ağır duman ve alevler yükseliyor.
ORDU DEVREDE
Saldırılar üzerine ordunun, turistlerin rehin alındığı açıklanan Oberoy Oteli'ne ilerlediği bildirildi. CNN/IBN Televizyonu, ordunun, saldırganların hala içeride oldukları ve rehineler aldıkları söylenen Oberoy Oteli'ne asker gönderdiğini duyurdu.
Haberde ayrıca Oberoy ve Tac Mahal otellerinden patlama seslerinin duyulduğu kaydedildi.
SALDIRGANLAR ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırganlar arasında bulunduğu sanılan 4 şüphelinin öldürüldüğü, 9'unun da ele geçirilerek gözaltına alındığı bildirildi.
Yetkililer, polis güçlerinin iki ayrı noktadaki müdahalelerinde, araçlarla kaçmaya çalışan saldırganlardan 4'ünü öldürdüğünü belirttiler.
9 saldırganın da ele geçirildiği belirtilirken başka bir ayrıntı açıklanmadı.
DECCAN MÜCAHİDİN ÖRGÜTÜ
Bu arada saldırıların sorumluluğunu Deccan Mücahidin adlı bir örgüt üstlendi. Adı duyulmamış örgütün, haber kuruluşlarına gönderdiği e-postada, saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini bildirdiği açıklandı.
Mumbai'de 2007 yılı temmuz ayında düzenlenen bir dizi saldırıda da 187 kişi ölmüştü.
DÜNYA KINADI...
Saldırılar dünyada nefretle karşılandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan saldırıları kınadı. Genel Sekreter Ban, mesajında, şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek, sivillere yapılan bu tür saldırıların asla haklı gösterilemeyeceğini vurguladı.
Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa adına yapılan açıklamada, dönem başkanlığının, saldırıları ve çok sayıda kişinin rehin alınmasını kınadığı ifade edildi. Bir AB kaynağı da, saldırılar olduğu sırada Mumbai'de bir Avrupa Parlamentosu milletvekili grubu olduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, ''ABD, Hindistan Mumbai'deki saldırıları şiddetle kınamaktadır'' dedi. Durumu çok yakından izlediklerini belirten Wood, bu korkunç saldırılarla ilgili olarak Hintli yetkililere destek vermeye hazır olduklarını da kaydetti.
Wood, ayrıca saldırılarda ölen ve yaralananlar arasında ABD vatandaşı olduğuna ilişkin şu ana dek bir bilgi gelmediğini bildirdi.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband da Mumbai'deki saldırıları kınadıklarını açıkladı.
Gazeteport