İçerideki bayat havayı dışarıdaki temiz hava ile değiştirmeye yardımcı olmak için kapınızı mümkün olduğu kadar açık tutun.
SARS-CoV-2 bulaşmasının büyük çoğunluğu , çoğunlukla koronavirüs içeren havadaki partiküllerin solunmasıyla iç mekanlarda meydana gelir . Ancak, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, içeride olmanın yarattığı bariz risklere rağmen, vakalardaki son artışların çoğunu küçük ev toplantıları yönlendiriyor .
Virüsün bir evde yayılmasını önlemenin en iyi yolu, virüs bulaşmış kişileri uzak tutmaktır. Ancak , vakaların tahminen yüzde 40'ı asemptomatik olduğunda ve asemptomatik insanlar koronavirüsü hala başkalarına yayabildiğinde bunu yapmak zordur . Bir sonraki en güvenli seçenek dışarıda eğlenmektir, ancak yapamıyorsanız, koronavirüsün yayılma riskini azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var..
Birincisi - ve en önemlisi - her zaman maske takın , herkesin diğer insanlardan en az 6 fit (2 metre) uzakta durduğundan ve içeride çok fazla zaman geçirmediğinden emin olun. Ancak bu önlemlere ek olarak, içerideki havanın olabildiğince temiz olmasını sağlamak da yardımcı olabilir.
Havadaki bulaşıcı hastalıkların bulaşmasının nasıl azaltılacağını araştıran bir iç mekan hava kalitesi araştırmacısıyım . Artırılmış havalandırma kullanmak veya uygun boyutta bir hava temizleyici veya filtre çalıştırmak ekstra bir koruma katmanı ekleyebilir.
Temiz Hava Daha Güvenli Havadır
Daha güvenli bir ev, içerideki bayat havanın yerini alan, sürekli olarak çok fazla dış havaya sahip olan evdir.
Evler tipik olarak açık pencerelerden veya kapılardan veya binanın kendisindeki kasıtsız açıklıklar ve çatlaklardan içeri sızan havadan havalandırılır. Bir ev için tipik bir hava değişim oranı, saatte yaklaşık 0,5 hava değişimidir . Havanın hareketinin karmaşık yolu nedeniyle, bu, ortalama bir evin içindeki havanın üçte ikisini değiştirmenin yaklaşık iki saat ve hepsini değiştirmenin yaklaşık altı saat sürdüğü anlamına gelir.
Havadaki bir virüsün yayılmasını sınırlamak istediğinizde bu yavaş hava değişimi iyi değildir. Havalandırma oranı ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Peki ne kadar temiz hava idealdir? Kesin döviz kuru bir odanın büyüklüğüne bağlı olsa da, örnek olarak, içinde üç ila dört kişinin bulunduğu 10 x 10 fit (3 x 3 metre) bir odada saatte en az üç hava değişimi olmalıdır. . Bir pandemide bu daha yüksek olmalıdır ve Dünya Sağlık Örgütü son zamanlarda saatte altı hava değişimi önermiştir .
Eviniz için kesin hava değişim oranını bilmek gerekli değildir; sadece daha fazlasının daha iyi olduğunu bilin. Neyse ki, bir evin veya dairenin havalandırmasını artırmak kolaydır.
Mümkün olduğu kadar çok pencere açın - açıklık ne kadar büyükse o kadar iyidir. Dışarıya açılan kapıları. Egzoz fanlarını banyonuzda ve sobanın üzerinde çalıştırın, ancak bunu yalnızca egzoz dışarı çıkarsa ve ayrıca bir pencere veya kapınız açıksa yapın . Ek olarak, fanları açık pencerelere yerleştirebilir ve hava akışınızı daha da artırmak için içerideki havayı dışarı üfleyebilirsiniz.
Colorado'da yaşıyorum ve kış soğuğu geldi. Hala pencereleri açmanın buna değeceğini düşünüyorum, ancak onları sadece yarısına kadar açıyorum ve evimdeki ısıtıcıları açıyorum. Bu enerjiyi boşa harcıyor, ancak bunu yapmam gereken zamanı minimumda tutuyorum ve ziyaretçiler çıktıktan sonra, evi tamamen havalandırmak için pencereleri en az bir saat açık tutuyorum.
Bütün bunlar havalandırmayı arttırır ve arttırır.
Evinizde ziyaretçileriniz varsa, kış aylarında bile evinizi tamamen havalandırmak için birkaç pencereyi en az bir saat açık tutun.
Yedek Olarak Filtreleme
Ev havalandırmanızın hala çok düşük olduğundan endişeleniyorsanız, hava filtreleme başka bir güvenlik katmanı sunabilir. N95 maskesinin çalışma şekline benzer şekilde, evinizdeki havayı küçük açıklıkları olan bir filtreden geçirmek, koronavirüsü içerebilecek havadaki parçacıkları yakalayabilir.
Bir evde havayı filtrelemenin iki yolu vardır: Yerleşik bir sistem kullanmak - örneğin merkezi ısıtma gibi - veya bağımsız hava temizleyicileri kullanmak.
Evimde havayı filtrelemek için hem hava temizleyicileri hem de ısıtma sistemimizi kullanıyoruz. Eğer, merkezi ısıtma yaparsanız emin olun fırın filtre bir sahip asgari verimlilik raporlama değerini (MERV) MERB bir filtre sirküle havadan havadaki partikülleri ve kirletici çıkarmadan açısından ne kadar etkili anlatmaktadır en az 11 olan. Çoğu fırında standart bir MERV 8 filtresidir ve birçok fırın daha verimli bir filtre ile çalışamaz, bu nedenle filtrenizi kontrol ettiğinizden ve değiştirmeden önce bir teknisyene sorduğunuzdan emin olun. Ancak bir MERV 8 filtresi, hiç filtrelememekten daha iyidir.
Havadaki partikülleri temizlemek için bağımsız bir hava temizleyici de kullanabilirsiniz, ancak bunların ne kadar etkili olduğu odanın büyüklüğüne bağlıdır. Oda ne kadar büyükse, o kadar fazla havanın temizlenmesi gerekir ve bağımsız temizleyiciler yalnızca çok güçlüdür. Evimin açık bir kat planı var, bu yüzden ana yaşam alanında hava temizleyicimi kullanamıyorum, ancak yatak odalarında veya diğer daha küçük kapalı alanlarda yardımcı olabilir. Bir hava temizleyici satın almayı düşünüyorsanız, farklı oda boyutları için ne kadar güçlü bir hava temizleyiciye ihtiyacınız olduğunu belirlemek için kullanılabilecek bir araç geliştirmek için Harvard'daki bazı meslektaşlarla birlikte çalıştım .
Ayrıca bir hava temizleyici filtresinin ne kadar etkili olduğunu da düşünmeyi unutmayın. En iyi seçeneğiniz, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi kullanan bir temizleyicidir , çünkü bunlar tüm partikül boyutlarının yüzde 99,97'sinden fazlasını giderir.
Önümüzdeki aylarda evinizi başkalarıyla paylaşmaya karar verirseniz, dışarıda olmanın en güvenli seçenek olduğunu unutmayın. Ancak içeride olmanız gerekiyorsa, misafirinizin kalış süresini kısaltın, maske takın ve her zaman sosyal mesafe bırakın. Bu önlemlere ek olarak, pencereleri olabildiğince geniş açarak hava akışını yüksek tutmak, egzoz fanları ile evinize daha fazla hava girmesi ve hava temizleyicileri ve filtreleri kullanmak, koronavirüsün yayılma olasılığını daha da azaltmaya yardımcı olabilir.
Bir odanın açık bir penceresine veya köşesine bir vantilatör yerleştirmek, evinizin hava akışını hızlandırmak için içerideki havanın dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır.