İlahi ceza mı, kul hatası mı

Genel & Güncel Konular

İlahi ceza mı, kul hatası mı

İletigönderen kaye » Çrş Eki 15, 2008 1:13

İlahi ceza mı, kul hatası mı


Viyana Kardinali Schönborn ve Dinayet İşleri Başkanı Bardakoğlu, ekonomik krizin nedenini tartıştı.

Viyana Kardinali Christoph Schönborn, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nu ziyaretinde, "Krizi Tanrı’nın bir cezası olarak da görmek mümkündür" dedi. Kardinal bu sözleriyle, Papa 16. Benedikt’in görüşlerini desteklerken Bardakoğlu, ’Krizin ilahi bir uyarı’ olmadığını savunarak, "İnsanın kendi eliyle ürettiklerinin yine kendine dönmesi olarak görebiliriz" yanıtı verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile kendisini ziyaret eden Avusturya Katolik Kilisesi Viyana Kardinali Christoph Schönborn arasında, küresel ekonomik kriz konusunda ’ilahi’ uyuşmazlık çıktı. Bu krizi ’ilahi bir uyarı’ olarak nitelendiren Roma Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benedict’e, Avusturya Katolik Kilisesi Viyana Kardinali Christoph Schönborn destek verirken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, bu fikre katılmadığını açıkladı.

"İLAHİ DEĞİL, İNSANİ"
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki buluşmanın ardından gazetecilerin karşısına çıkan Bardakoğlu ve Schönborn, Papa 16. Benedikt’in değerlendirmelerine atıfta bulunarak yöneltilen soruları cevaplandırdı. Bardakoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Gönlümüz ister ki, insanlık biraz da Allah’ın seçkin bir varlık olarak yaratmasını algılayıp, maddeyi ve dünyayı aşan daha yüce hedeflere doğru yürüyebilmelidir. Bunu biz bir ilahi ceza olarak algılamak yerine, insanoğlunun maddi unsurlar ve aşırı dünyevileşme üzerine kurduğu sistemin zaman zaman kendini cezalandırması olarak, yani insanın kendi eliyle ürettiklerinin yine kendine dönmesi olarak görebiliriz."

Bardakoğlu’nun açıklamalarının kendisine tercüme edildiği Kardinal Schönborn ise meslektaşının aksine Papa 16. Benedikt’in açıklamasına destek verdi. Kardinal Schönborn, şunları söyledi: "Ekonomik krizi tanrının bir cezası olarak görmek mümkündür. Ancak bu cezaya kendi hatamız ve eksikliklerimiz de katkı yapıyor. Başkalarının hataları da bunlara ekleniyor. Örneğin bir baba hesapsız hareket ettiğinde onun içine düştüğü mali krizi ailenin tümü göğüslemek zorunda kalıyor. Bizlerin ölçüsüz harcamalar yaptığını, parayla kazançla ilgili spekülasyonlar yarattığımızı görüyorsunuz. Tüm bunlar tanrının cezasıyla bireysel sorumsuzlukları bir araya getiriyor. Dolayısıyla biz küçük dünyada ahlaki değerleri öne çıkarmalıyız. Aşırı ihtiraslardan kaçınmalıyız. Bu konuda hepinize Kuran’da yeri olan 10 Emir’i hatırlatıyorum."

GÖKDELENDE OTURANLAR
Kapitalizme de dokunduran Bardakoğlu, şöyle konuştu: "Allah dünyayı üzerinde yürümemiz, üzerinde olmamız için yarattı. İnsanoğlu dünyayı iyi algılayamazsa, madde ve kár peşinde koşmayı yaratılışın tek amacı görmeye başlarsa dünyanın üzerinde olmaz, dünyanın altında kalır. Büyük sermaye şirketlerin, uluslararası şirketlerin gökdelenlerde oturup, yolda yürüyenleri karınca gibi görüp kárını ikiye katlaması da zarar içinde olması da bizim değerlendirmelerimizi değiştirmez. Sorunlar, ’ne pahasına olursa olsun, benim olsun, daha çok olsun’ demek yerine sahip olduğu her şeyi diğerleriyle paylaştığında, bunun öğrendiğinde azalmaya başlar." (Hürriyet)

Kaynak

...
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye
 
İletiler: 1036
Kayıt: Pzr Oca 06, 2008 0:57

İletigönderen yahac » Çrş Eki 15, 2008 3:54

"Viyana Kardinali Schönborn ve Dinayet İşleri Başkanı Bardakoğlu, ekonomik krizin nedenini tartıştı."

Nereden icap etti acaba? Dinler arasi diyalog cabalarinin bir parcasi gibiye benziyor. Bardakoglu Hristiyan dunyasinin iflasi diyemezmiydi ki?!
Hep kendimizi bunlara begendirecegiz de ne olacak...
Kullanıcı küçük betizi
yahac
Üye
Üye
 
İletiler: 154
Kayıt: Pzt Kas 05, 2007 17:05

İletigönderen MansurSah » Çrş Eki 15, 2008 5:52

yahac yazdı: .. Bardakoglu Hristiyan dunyasinin iflasi diyemezmiydi ki?! ..


Çok güzel söyledin kardeş. Benim de aklıma ilk şunlar geldiydi:
"Hz. İsanın yolundan ayrıldıkça başınıza bunlar gelir"
Yada Mesnevide sıkça geçen bir deyimle, "Eşeğe ot almak için İncili satarsanız, böyle olur işte" :D

Ama yine de papazın dogmatikliğine karşı akılcı davranarak bence ders vermiş. Kapitalizme, şirketlere dokundurmasıyla da takdir ettim doğrusu.
Fatih "Mansur Şah" Özaydın

Hem Cemaat hem Cumhuriyet olunmaz,
Ters mıknatıslanma yapar!!!
Kullanıcı küçük betizi
MansurSah
Bilim Adamı
Bilim Adamı
 
İletiler: 611
Kayıt: Cum Ara 07, 2007 18:04
Konum: Osaka, JP

İletigönderen kaye » Çrş Eki 15, 2008 8:20

MansurSah yazdı:Ama yine de papazın dogmatikliğine karşı akılcı davranarak bence ders vermiş. Kapitalizme, şirketlere dokundurmasıyla da takdir ettim doğrusu.

Tabii ki, ilahi değil insani tespiti çok yerinde..
Bu da bizim din ilgililerimizin onlarınkinden daha akılcı, çağdaş olduğunu göstermekte.
E tabii, düşünsenize, aforozu, cennet anahtarı dağıtmayı, kutsamayı, vaftizi, günah çıkartmayı kullara bırakan bir din, böyle bir konuda daha farklı bir yaklaşımda bulunamazdı haliyle :)
Gururlandım birden kendi dinimle :) :)

...
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye
 
İletiler: 1036
Kayıt: Pzr Oca 06, 2008 0:57

İletigönderen erenus » Çrş Eki 15, 2008 9:40

Kim ne derse desin, olayın özünde; İslam geleneğinde bilime, sebep sonuç ilişkilerine ve dolayısı ile olaylara bakış açısının kardinale göre daha "seküler" olması normaldir.

İslam felsefesinde çoğu zaman "us" içtihadın da temel kaynaklarından biri olmuştur.

Toplumun çok geniş kesimlerinde yayılmış olan eğitimsizlikten ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan cehaleti bir tarafa bırakırsak, (bu arada aydınların kopyacı cehaletini de not edelim) batı toplumların fikir babalarının aksine, akıl sahibi aydınlarımızın olayları mantıkla açıklayabildiklerini görürüz.


"Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve bana taan edenler çıkabilir. Hattâ bunlar benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidir ki, bu fikirler, Hind'den, Mısır'dan döner, dolaşır gene gelir, feyizli neticeleri kalpleri doldurur!"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
erenus
Bilim Adamı
Bilim Adamı
 
İletiler: 423
Kayıt: Prş Eki 18, 2007 6:07

İletigönderen kaye » Çrş Eki 15, 2008 10:12

erenus yazdı:Kim ne derse desin, olayın özünde; İslam geleneğinde bilime, sebep sonuç ilişkilerine ve dolayısı ile olaylara bakış açısının kardinale göre daha "seküler" olması normaldir.

İslam felsefesinde çoğu zaman "us" içtihadın da temel kaynaklarından biri olmuştur.

Senin paylaşımlarında bunu hep görüyorduk zaten erenus,
Bu arada özledik o tarz bilgileri, meşgulsün sanırım bu sıralar :) :)

..
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye
 
İletiler: 1036
Kayıt: Pzr Oca 06, 2008 0:57


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x