
Devlet Bahçeli: Vakıflar Kanunu teslimiyet belgesidir
MHP Vakıflar Kanununda AKPye sert muhalefete hazırlanıyor. Bahçeli, grup konuşmasında ABnin dayatmalarına boyun eğerek, Türkiyenin başına büyük dertler açacak teslimiyet belgesi olan yasanın Meclisten geçirilmesinde ısrar etmeyi, içlerine nasıl sindirebildikleri merak konusudur dedi.
Hasat beklentimiz yok
TÜrban düzenlemesiyle ilgili anayasa değişikliklerini de değerlendiren Bahçeli, şunları söyledi: Başörtüsü sorununu kamu hizmeti alan ve kamu hizmeti veren şekilde 8 yıl önce MHP gündeme getirmişti. Başörtüsü sorununda bizim içimizden bir rant ve hasat beklentisi yoktur.
Tayyip Erdoğan: Vakıflar Kanunu Türkiyenin ihtiyacıdır
AKP, azınlıklara ayrıcalıklar tanıyan Vakıflar Kanununun çıkarılmasında ısrarcı. Başbakan Tayyip Erdoğan, grup konuşmasında MHPye gönderme yaparak şöyle dedi: AB hedefi bizim en öncelikli konularımızdan biridir. Türkiye, bir takım çevrelerin korkularına, vehimlerine göre ritmini ayarlayamaz.
Çarşafla yola çıktık
Erdoğan, türban düzenlemesiyle ilgili eleştirileri de cevaplarken sert konuştu. CHP lideri Deniz Baykala çatan Başbakan, İdam sehpasının yolunu gösteriyor. Bu yola çıkarken daha önce demokrasiye inanmış insanların söylediğini biz de söylüyoruz. Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık dedi.
MHP ve AKP, 301de de karşı karşıya gelecek
Abdullah Gülün Çankaya Köşküne çıkmasında ve üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasında ortak hareket eden AKP ile MHP, Vakıflar Kanununun ardından, Türklüğe hakareti düzenleyen Türk Ceza Kanununun 301. maddesinde de karşı karşıya gelecek. AKP 301i getireceğiz derken, MHP kampanya ile muhalefet edeceğiz karşılığını verdi.
Gerginlik tırmanıyor
Üniversitelerde türbanı serbest bırakan değişiklik ile ilgili tartışmalar büyüyor. Baykal, MHP ve AKPye yönelik eleştirilerinin dozunu arttırırken, Bahçeli ve Erdoğan giderek sertleşiyor
Baykalın halat eleştirisine: Fazla ciddiye alınacak yönü yok
AKPnin türban çıkışına destek verdiği için eleştirilen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin yakışıksız ithamlara maruz kaldığını ileri sürdü. MHP grup toplantısında, türban taslağına verdikleri destekle herhangi bir rant, harman ve hasat elde etmediklerini dile getiren Bahçeli, Başörtüsüne karşı oluşturulan direniş cephesinin karalama ve hakaret kampanyası, büyük ölçüde MHP üzerinden yürütülmüştür. Ancak, bu tahrikler boşa çıkmıştırdedi.
Baykala yüklendi
Bazı siyasetçilerin dış müdahalelere ve rejim krizine davetiye çıkaran tutumları, ihtilal ve idamdan bahsetmeleri, tahrik kampanyalarının ibret verici boyutlarını gözler önüne sermektedir ifadelerini kullanan Bahçeli, geçen grup toplantısındaki MHP, Anıttepe ile Kocatepe arasında çekilmiş halat sözüne değindi. Bahçeli, bu sözlerini eleştiren CHP lideri Baykala şöyle yüklendi:
Hiç yadırgamadık
Buna cevap veren bir siyasi parti genel başkanı, bunu hafife alarak, bizim bundan sonra duvar dikme anlayışı aşamasına gelmememizi umduğunu söylemiştir. Bu üslup ve yaklaşımını yadırgamadık. Ortak değerlerin çatışmasını siyasi rant kapısı olarak gören bu zihniyetin, MHPnin Cumhuriyet değerleri ile manevi değerlere bir arada sahip çıkma iradesini anlaması beklenemez. Cumhuriyetin değerleri ve laikliğin sözde savunuculuğu ile din uleması rolü arasında pusulasızca sürüklenenlerin Milliyetçi Harekete yönelttiği suçlamaların bu bakımdan fazla ciddiye alınacak bir yanı bulunmamaktadır.
Beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık
Başbakan Erdoğanın, Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık, biz bu konuda bedel ödemeye hazırız sözleri üzerine, TBMM eski Başkanı, Bülent Arınçın da aralarında bulunduğu bazı milletvekillerini duygulandırdı.
Başbakan Erdoğan, türban düzenlemesine karşı çıkanların eleştirilerine partisinin grup toplantısında sert cevap verdi.CHP lideri Baykalın ve bazı medya gruplarının Türkiyeyi bölünmüş gibi gösterdiklerini ileri süren Erdoğan, bir tartışma ortamı var diye kimsenin Türkiyeyi bölünmüş gibi göstermeye hakkı olmadığını ifade etti. Bunların derdi başka. Özgürlükler konusundaki hassasiyetiniz sadece sizin işinize gelen konuları mı kapsıyor? Eğer bu sorulara gerçekten evetdiyorsanız korkarım ki siz demokrasiyi yanlış öğrenmişsiniz. Sizin düşlediğiniz düzen demokrasi değil düpedüz diktatoryal bir rejimdir diyen Başbakan türban değişikliği konusundaki Anayasa Mahkemesi süreci konusunda yapılan açıklamaların da yargıya müdahale anlamına geldiğini savundu.
İdam sehbasını gösteriyor
Başbakan, Buyurun daha şimdiden, daha Cumhurbaşkanı değerlendirmesini yapmadan ana muhalefetin başı şimdiden ahkam kesmeye başladı, şimdiden yargıya akıl vermeye başladı, şimdiden yönlendirmeye başladı. İstikamet veriyor ve idam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın ya, nasıl demokratsın? Ama biz şuna inanıyoruz, biz bu yola çıkarken daha önce demokrasiye inanmış insanların söylediğini biz de söylüyoruz. Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık. Biz bu konuda bedele hazırız, bu konuda hazırız. diye konuştu.
Başbakanın psikolojisi bozuldu
Baykal Biz beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık diyen Başbakana jet bir hızla cevap verdi: Biz çarşaf içinde değil. Türkiye Cumhuriyetine yakışır bir başbakan görmek istiyoruz
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP iktidarının dini yaşam tarzını hayata geçirmeye çalıştığını ileri sürdü. Partisinin grup toplantısında türban konusundaki Anayasa değişikliğini değerlendiren Baykal, Türkiyenin tarihi bir kırılma döneminden geçtiğini söyledi. Başörtüsü değişikliğinin bir kaç genç kızın başı kapalı olarak üniversitede okumasından daha öte bir anlam taşıdığını belirten Baykal, Olay Türkiyenin kimlik değişimi ile ilgilidir. Olay Türkiyenin geleceğiyle ilgilidir. Gelecekteki kuşaklarımızn nasıl bir toplumda yaşayacığıyla ilgilidir. Kavganın arkasında cumhuriyetin ilanıyla başlayan mücadele var. Bugünkü iktidar kadrosu, dini yaşam tarzını hayata geçirmek istiyor dedi. Baykal şöyle devam etti: Başörtüsü ve türban çok farklı şeylerdir. Başörtüsü bizimdir. Yerlidir. Ama türban bizim değildir. 1400 yıllık İslamda da yok. Peygamberimizin etrafında türban kullanan var mı. Türban üniformadır, ithal bir şey. Türban Fransızcada sarık demek. Erkek sarığı...
Türkiyeyi zorlama
İdama gönderme yaparak Biz beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık diyen Erdoğana da karşılık veren Baykal, Başbakanın psikolojisi bozuk Ashabı bozulmuş Çarşafımızı giydikdiyor. Sayın Başbakan biz sizi çarşaf içinde değil, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına yakışır bir olgunluk ve vakar içinde, anlayış içinde, Anayasaya, hukuka, milletine saygılı bir başbakan olarak görmek istiyoruz. Bu iyi bir gidiş değil. Bu iyi niyetli bir gidiş değil.Halk, seni yerinden uzaklaştırmalıdır. Türkiyeyi zorlamamak lazım. Türkiyeyi sıkıntıya sokmamak lazım ifadelerini kullandı.
İttifak sonrası vakıf kapışması
Erdoğan, Vakıflar Kanununun ülkenin ihtiyacı olduğunu savunurken Bahçeli,Türkiyenin başına büyük dertler açacak bir teslimiyet belgesidir dedi
Abdullah Gülün Çankayaya çıkmasında ve üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliği konusunda ortak hareket eden AKP ile MHP, Vakıflar Kanununda karşı karşıya geldi. Önce iki partinin grup başkanvekilleri Vakıflar Yasa Tasarısı konusunda farklı görüşler açıkladı, ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile AKP Genel Başkanı Başbakan Erdoğan birbirlerine sert eleştiriler de bulundu.
AKP: değişiklik yok
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Vakıflar yasa tasarının görüşmelerine bugün devam edileceğini hatırlattı. Vakıflar Yasasında, tekrir-i müzakere (yeniden görüşme) veya değişikliğin söz konusu olup olmadığı sorusuna Elitaş, Gündemimizde tekrir-i müzakere veya değişiklik yok. Bizim AKP olarak böyle bir görüşümüz oluşmuş değil dedi.
MHP: Muhalefetimiz sürecek
Önceki gün TBMMde MHP Grup Başkanvekili Ortay Vural ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, AKPnin Vakıflar Kanunu ile Türkiyeyi bölecek bombanın pimini çektiğini öne sürerek, sert muhalefete devam edeceklerini söyledi. Vural da, Bundan sonraki anayasa değişikliği görüşmelerinde bunları (Vakıflar Kanunu) gündeme getirecek misiniz sorusu üzerine, Pazarlıkla siyaset yürütmüyoruz. Bu, Türkiyenin önemli bir gündem maddesidir. MHPnin bu konudaki duruşunu ifade ettik dedi. Vural, Vakıflar Kanunu, YÖK Kanununun ek 17. maddesinden önce mi olacak yoksa sonra mı sorusu üzerine, Vakıflar Kanunu gündemde şu anda, görüşülüyor. Diğeri teklif olarak daha komisyonda. Bu konuda basını, milli duruşu sergilemeye davet ediyoruz diye konuştu.
Erdoğan: Korkulara göre ritmimizi ayarlayamayız
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında Vakıflar Kanununun, AB uyum sürecinin gereği olmanın ötesinde, Türkiyenin de ihtiyacı olduğunu savunarak Bu kanunu hayata geçirmekle Türkiye olarak, çok yönlü kazançlar elde edeceğiz dedi. Biz bir vakıf medeniyetinin insanlarıyız ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti: Muhalefetin, farklı konuları gündemde tutma gibi bir gayreti olabilir. AB hedefi bizim en öncelikli konularımızdan biridir. Türkiye, bir takım çevrelerin korkularına, vehimlerine göre ritmini ayarlayamaz.
Acele edin talimatı
Erdoğan ayrıca , AKP Grubunun basına kapalı toplantısında ise üç haftadır Meclis Genel Kurulda görüşmeleri tamamlanamayan Vakıflar Yasasının bu hafta çıkarılmasını istedi. Başbakanın, tartışmalı maddelerle ilgili MHPnin istediği şekilde bir düzenlemeye gidilip gidilmeyeceği sorularını cevapsız bıraktığı ve bu konuda Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AKPnin hukukçu Grup Başkanvekili Bekir Bozdağa talimat verdiği kaydedildi.
Bahçeli: İçinize nasıl sindireceksiniz
AKP hükümetinin ABye karşı teslimiyetçi bir tavır sergilediğini dikkat çeken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, ABnin dayatmalarına boyun eğerek, Türkiyenin başına çok büyük dertler açacak bir teslimiyet belgesi olan azınlık Vakıfları Yasasının Meclisten geçirilmesinde hâlâ inat ve ısrar etmeyi, bırakın Türk milletine anlatmayı, AKP yöneticileri ile Meclis grubunun içlerine nasıl sindirebildikleri merak konusudur diye konuştu. AKPnin, TCKnın 301. maddesini değiştirmek istediğini, bu durumun hiç de yadırgatıcı olmadığını ifade eden Bahçeli, iktidar partisinin öncelikli sorunlar olarak söz konusu maddedeki değişikliği ve Vakıflar Yasasını görmesini de eleştirdi.
301 kavgası da çok yakında
AKP ile MHPnin karşı karşıya geldiği diğer bir konu ise, Türklüğe hakareti yasaklayan 301. madde. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 301i getireceğiz derken, MHP kampanya ile muhalefet edeceğiz karşılığını verdi. Elitaş, TBMMde gazetecilerle yaptığı sohbette bir soru üzerine, 301. maddenin hazırlıkları yapılıyor. Maddeyle ilgili değişiklik gündemimize gelecek dedi. Elitaş bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, teklifin TBMMye ne zaman sunulacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.
Toskay: Asla izin vermeyeceğiz
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay ise 301. maddenin değişmesine asla izin vermeyeceklerini belirtti. Toskay, değişikliği engellemek amacıyla televizyonlarda yayınlanmak üzere reklam filmi ve billboard afişleri hazırladıklarını kaydetti. 16 büyükşehirde asılacak afişlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin fotoğrafının altına büyük puntolarla, 301in değişmesini niçin istiyorsunuz? Türklüğe hakareti suç saymamak için mi? Devlete ve devletin yargısına hakaretin ceza almaması için mi soruları yer alıyor
* Macit SOYDAN (Yenicag Gazetesi)