
ABD, İranı vurabilmek için tehdide devam ederken, Amerikan uçak gemileri de Basra Körfezine konuşlandı.
İrana ekonomik ve siyasi baskı yaparak tecrit eden ve vurmak için hazırlıklarını yoğunlaştıran Amerika Birleşik Devletleri, yeni yeni iddialar ile saldırı zeminini oluşturuyor.ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, önceki gün bir Amerikan Yahudi derneğinde yaptığı konuşmada, ABDnin şiddetten vazgeçmeyi, İsrailin var olma hakkını tanımayı ve Filistinlilerin İsrail ile yaptığı anlaşmalara uymayı reddeden Haması tek başına bırakma politikasından bahsetti.Rice, En endişe verici şey, Hamas yetkililerinin, bölgenin istikrarını bozan, nükleer silah elde etmeye çalışan ve İsraili yok etme arzusunu ortaya koyan İran rejimi için vekaleten askerlik yapmalarıdır Tahran Yönetimine yeni bir iddia ile yüklendi.
Bushtan tehdit
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush ise ABDnin bir süre önce yaptığı Suriye-Kuzey Kore nükleer işbirliğine ilişkin açıklamadaki amacın, Şam, Pyongyang yönetimlerine ve yanı sıra İran yönetimine nükleer niyetleriyle ilgili sert mesaj göndermek olduğunu söyleyerek tehdidini sürdürdü. Bush, İranın nükleer çabalarından huzursuz olduklarını söyleyerek bunun için gereken yaptırımın yapılacağını kaydetti.
Savaş sinyali
ABD Savunma Bakanı Robert Gates de Basra Körfezine yeni bir uçak gemisi daha gönderdiklerini, bunun İrana hatırlatma amacı taşıdığını söyledi.Gates, Basra Körfezinde 2 Amerikan uçak gemisi bulundurulmasının Tahrana yönelik askeri bir hareketin habercisi olduğu iddialarına bu konuşlanma uzun süredir planlanıyordu cevabını verdi. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell de, ikinci uçak gemisinin Basra Körfezine ulaştığını, bölgeden ayrılacak olan başka bir uçak gemisinin yerine geçeceğini söyledi.
Hamaney : Batı bizi yıldıramaz
İranın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise Şirazta halka hitap etti. Hamaney, İran halkının 1979da sokaklara dökülerek Şah rejimini değiştirdiğini, bu yüzden İslam devriminin İran tarihinde benzersiz bir olay olduğunu kaydetti. Her devrimin bir bedeli vardır diyen Hamaney şöyle devam etti: İran halkı da İslam devriminin bedelini 30 yıldır ödüyor. Batılı ülkeler bize yıllarca yaptırım uyguladı, devrimden beri bu tehdit ve yaptırımlar devam ediyor. Bu yüzden İran halkını tehdit ve ekonomik yaptırımlarla korkutamazsınız. Batının tehditlerinden korkmuyoruz.
KAYNAK