İRAN'DAKİ SON OLAYLAR VE ABD'NİN TAVRI / Mithat AKAR

Üniversiteli Gençler Burada Yazıyor

İRAN'DAKİ SON OLAYLAR VE ABD'NİN TAVRI / Mithat AKAR

İletigönderen mithat akar 1923 » Sal Oca 02, 2018 15:01

ABD, İran'ı "Teröre destek veren ülke" olarak tanıttıktan birkaç hafta sonra, İran'da "Yoksulluk ve gıda ürünlerine yapılan zamlar" gerekçe gösterilerek gösteriler başlatıldı.

Tabi "sivil" göstericilere ilk destek ABD devlet başkanından geldi.
Resim

Bu süreçte iki etmene dikkat etmek lazım gelir:
1- ABD'nin, iktisadi nedenler üzerinden başlatılan kitle gösterilerinde Tebriz Türklerini kışkırtmaya çalışma olasılığı her zaman vardır. Fakat unutmayalım, aynı ABD bölücü terör örgütünün​ İran'daki uzantısı PJAK'a da destek vermektedir.
2- Erdoğan'ın, Suriye devlet başkanı Esad'ı "terörist" olarak itham ettikten sonra, İran güvenlik kuvvetlerinin​ başlatılan kitle gösterilerini zor kullanarak bastırma ihtimaline karşı, aynı sertlikte olmasa da İran'a dönük çıkışları, iki ülke arasındaki mevcut istikrarı bozabilir. Ki ABD'nin planlarından biri de Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki işbirliğine dönük adımları bozmak olduğu unutulmamalı.

Son olarak... İran; Arap Baharı adı altında dış müdahalelerin gerçekleştirildiği diğer ülkelerden farklı olarak, devlet geleneği daha köklü olan bir yapıya sahip. Oturmuş bir devlet teşkilatı ve kültürel alt yapısı var. Bununla birlikte, diplomaside daha tecrübeli olması, milli çıkarları ölçüsünde bir ittifak politikası geliştirmesini sağlıyor. Bu açıdan, ABD ve diğer Batı merkezli odaklar, İran'da rahat bir manevra alanına sahip olamazlar.

Tabi ki her ülkede olduğu gibi İran'da da iktisadi - siyasi sorunlar var. Ancak bir ülkenin kendine ait iç sorunları, yine kendi iç dinamikleri ile çözülmeli.

Eğer iç sorunlar, "küresel odaklar üzerinden" çözülmeye çalışılırsa, bu durum ancak bir dış müdahaleye yol açar. Malum, "demokrasi ihracı" yapmak isteyen merkezlerin geçmiş yıllarda yediği naneler ortada.

Mithat AKAR
https://www.facebook.com/profile.php?id=100006232153226
Kullanıcı küçük betizi
mithat akar 1923
Üye
Üye
 
İletiler: 298
Kayıt: Çrş Ağu 28, 2013 16:18

Şu dizine dön: Gençlik Diyor ki

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x