İran'ın Spartalı öfkesi

Genel & Güncel Konular

İran'ın Spartalı öfkesi

İletigönderen AlicanKidd » Sal Mar 13, 2007 10:17

Tahran, Hollywood yapımı 300 Spartalı filmine, Persleri cahil, kan dökücü ve barbar olarak yansıttığı iddiasıyla sert tepki gösterdi


DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlişkilerinde Soğuk Savaş yaşayan İran ve ABD, bir sinema filmi yüzünden de karşı karşıya geldi. ABDde gösterime giren Holywood yapımı "300 Spartalı" adlı film, İranlıların sert tepkisine neden oldu.
Frank Millerin aynı adlı çizgi romanından beyazperdeye aktarılan filmde, Kral Leonidas liderliğindeki 300 Spartalı askerin, Termofil Geçidinde 120 bin kişilik Pers ordusuna 3 gün boyunca direnmesi anlatılıyor. Yunanların direnişinin filmde "çok abartıldığını" ve tarihi gerçeklerin saptırıldığını belirten İranlılar, yönetmenin İranlıları "vahşi, cahil, kan dökücü ve medeniyetten uzak kişiler", Yunanları da "cesur ve asil" olarak betimlediğine dikkat çekiyorlar. İran televizyonu, filme ilişkin haberi bülteninde ilk sırada verirken, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecadın sanattan sorumlu danışmanı Cevad Şemkaderi bir açıklama yaparak filmi yapanları kınadı. "ABDnin İranı sömürgeciliğin önündeki en büyük engel olarak gördüğünü" iddia eden Şemkaderi, ABDnin İran engelini aşmak için elinden geleni yaptığını, filmin de bu amaçla yapıldığını söyledi. İranlı yetkili, ABDnin sinema aracılığıyla tarihi gerçekleri tahrif etmeye devam ettiğini ileri sürdü.


ABDde rekor kırdı
Yönetmenliğini Zack Snyderın yaptığı film, MÖ 480 yılında Yunan şehir devletlerinden oluşan bir ittifakın Yunanistandaki Termofil dağ geçidinde kendisinden çok daha kalabalık istilacı Pers ordusuyla yaptığı destansı Termofil Savaşını anlatıyor.

"300 Spartalı", ABDde gösterime girdiği hafta sonunda 70 milyon dolardan fazla gelir sağlayarak gişe rekoru kırdı.
Kullanıcı küçük betizi
AlicanKidd
Üye
Üye
 
İletiler: 290
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 18:38

İletigönderen Çetin Taş » Sal Mar 13, 2007 10:49

Filmin fragmanını dün izledim.Son derece görkemli sahneleri var.Bu nedenle izleyeceğim çünkü kendimi profesyonel sinema izleyicisi olarak görüyorum.Filmin senaryosu,çekim teknikleri,kostümler,efektler benim için çok önemli.Sırf bu ayrıntılara verdiğim önem nedeniyle bir filmi defalarca izlediğim olur.
Neyse,konuya gelince.Haberde yazanlar kesinlikle doğru.Halivut sinema sektörü tamamen Musevilerin kontrolünde olan bir sektör.Museviler'de Amerikan çıkarlarının söz konusu olduğu her zaman Amerikan propagandası içeren filmler yaparlar.Birkaç bağımsız yönetmen ve yapımcı haricinde Halivut demek budur zaten.Bu filmler de ayrıca ne yapar ne ederler Yunan medeniyetine(oysaki bu Yunan medeniyeti ve kültürü ile günümüzdeki Yunanlıların en ufak alakası yoktur ama ırkçılığın kralını her zaman yapan batılılar kendi kültürlerini Yunan medeniyetinin devamı olarak gördüleri için bu hareket normal)yüceltme yaparlar.
Bu konuda her halde bizim milletimize yapılan haksız tanımlamalar,göndermeler başka hiçbir millete yapılmamıştır.Indiana Jons serisinden bir filmde bir sahnede güya Türkiye'yi gösteriyorlardı,tamamen kara çarşaflı kadınlar ve çember sakallı adamlardan oluşan bir Türkiye'yi göstermişlerdi.Meşhur Arabistanlı Lovrıns filminde de baştan sona Türklerin ne kadar gaddar,vahşi,sapık millet olduğu gösterilip durmuştu.Zaten Midnayt Ekspres filmini biliyorsunuz.
İranlıların söyledikleri son derece doğru.
Çünkü batılılar aynısını yıllardır filmlerinde bize yapıyorlar,biliyoruz.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye
 
İletiler: 2354
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 22:02


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x