Newsweek'ten ilginç analiz: "İslamın yeni vizyonunda en iddialı çalışma Türkiye'de"
İslam dünyasında Usame Bin Ladinin radikalizmini reddeden yeni bir vizyon"un şekillenmekte olduğu, bu yöndeki çabalarda Türkiyenin çok önemli bir rol oynadığı belirtildi. Newsweek dergisi, Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların büyük bir kısmı, merkezi Ankarada olan bir grup bilginler tarafından yapılıyor" diye yazdı.
Newsweek dergisi son sayısında İslamın Yeni Yüzü" başlıklı uzun haber analizinde Türkiyede hadislere ilişkin yeni yayınların bu yılın sonundan önce yayınlanacağını, AKPnin sessizce" projeyi desteklediğini belirtti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Dinin kuralları aynı ancak insanların dine ilişkin tavırları değişti" sözlerine yer verdi.
Christopher Dickey ve Owen Matthews başlıklı haber analizinde 11 Eylül saldırılarında kanıtlanan Usame Bin Ladinin cihat versiyonunun, İslamı iyi anlamayanlar için dinin hakim vizyonu haline geldiği belirtildi.
HADİSLERİN YENİ VERSİYONU YIL SONUNDAN ÖNCE YAYINLANACAK
Ancak işlerin değişmeye başladığı kaydedilen dergide artık önemli Müslüman düşünürlerinin Ladinin cihat versiyonunu reddettiğine, bir zamanla Ladine sempati duyan, Ortadoğu ve Güney Asyadaki kamuoyunda artan bir hayal kırıklığının olduğuna dikkat çekildi.
Ne Bin Ladinin, ne de ondan önceki gelenekçilerin vizyonu olmayan, İslamın yeni bir vizyonu şekilleniyor, diyen dergi, İslam dünyasında değişmeyecek gibi görülen hadislerin gözden geçirilmeye yönelik çalışmaların yapıldığını belirtti. Newsweek Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların önemli bir kısmı, merkezi Ankarada olan ve hadislerin yeni yayınını bu yılın sonundan önce yayınlamayı bekleyen bir grup bilginler tarafından yürütülüyor" diye yazdı.
Peygamberin sözleri ve yaptıklarının günlük hayatına rehberlik etmesi amacıyla toplanan hadislerin espesifik bir dönemin sonucu olduğunu belirten Newsweek, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İlahıyat Profesörü Mehmet Görmezin açıklamalarını da yansıttı. Görmez, bazen İslamın evrensel değerlerinin dönemin ve yerin coğrafi, kültürel ve dini değerleri" ile karıştırıldığını söyledi.
Newsweek, projeyi dört yıl önce tasarladığı belirttiği Devlet Bakanı Mehmet Aydının da, Peygamberin zamanında hayat çok farklı olduğunu söylediğine dikkat çektikten sonra örnek olarak hadislerden birinin kadınlarının tek başları seyahat etmesini yasakladığını kaydetti.
Mehmet Görmezin de bunun açık olarak belirli bir dönem ve yerin güvenlik koşulları ile ilgili olduğu değerlendirmesini aktaran dergi, Peygamberin kadınların Yemenden Mekkeye kadar tek başları yolculuk yapabildiği günlerini özlediğini söylediğine de işaret etti.
İslamin ilk üç yüzyılında Yunan, Fars ve Hint kültürleri ile bir etkileşim içinde olduğunu ve her buluşmada İslamın bilginlerce yeni koşullara göre yeniden yorumlandığını belirten Görmez, O dönemde İslamı yeniden düşünmekten korkmuyorlarmış" dedi.
AKPDEN PROJEYE SESSİZ" DESTEK
Newsweek, Türkiyedeki projenin AKP tarafından sessizce" desteklendiğini belirtirken de Türk projesi, diğer taraftan, dünyanın en başarılı, demokratik bir biçimde seçilmiş İslami kökleri olan iktidardaki AKPnin sessiz desteğine de sahip" değerlendirmesini de yaptı.
Projeye katılan profesörlerin de çalışmalarının bir çeşit İslam reformu" olduğunu kesinlikle yalanladıklarını belirten dergi, Aralarında bir Martin Luther yok, bir kapıya asılan tezler de yok" ifadesini kullandı. Dergi, Görmeze dayanarak Yaptıklarını, kutsal metinleri demokrasi, insan hakları, kadın hakları ve evrensel değerlere göre yeniden düşünme veya yeniden anlama gibi adlandırıyorlar" diye yazdı.
Suudi Arabistan ve Pakistan gibi geçmişte radikalizme göz yuman devletlerin de artık kendi istikrarı için ılımlı tutumların cesaretlendirilmesi gerektiğini anladıklarını belirten dergi, Müslüman dünyasında artık insanların yeni mesajlar almaya hazır gibi göründüğünü kaydettikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın bazı değerlendirmelerine yer verdi. Dergi şöyle dedi:
Hükümeti Türkiyeyi ABye girmesi için çaba gösteren Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dinin kuralları aynı ancak insanların dine ilişkin tavırları değişti diyor. Ülkenin kentleşmesi artan zenginlik ve farklı bir hayat anlayışı getirdi."
Kaynak