
Toplantıda İsrail'i Tzipi Livni temsil edecek
İsrail ve Filistin yönetimi arasındaki barış görüşmeleri 7 senelik aranın ardından bugün resmen başlıyor.
Taraflar, ABD'nin Annapolis kentinde düzenlenen barış konferansından 2 hafta sonra, barış görüşmelerinin çerçevesini belirlemek için bir araya gelecek.
Annapolis'teki konferansta İsrail ve Filistin liderleri, Filistin devletinin 2008 yılının sonuna kadar kurulması konusunda anlaşmaya varmıştı. Barış görüşmelerinin yeniden başlayacağı da Annapolis'te açıklanmıştı.
Bugün Kudüs'te başlayacak görüşmelerde, İsrail tarafına Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistin tarafına eski Başbakan Ahmet Kurey başkanlık edecek.
Taraflar, tartışmalı başlıkları müzakere edecek heyetlerin oluşturulması gibi teknik konularla ilgilenecek. Ancak görüşmelerin başlaması bile şimdilik bir başarı.
İsrail'in "yerleşimleri dondurma" kararına rağmen, Doğu Kudüs'te 300 yeni konut inşa edileceğini açıklaması, Filistin'de tepkiyle karşılanmıştı.
Bazı yetkililer, görüşmelerin boykot edilmesi gerektiğini savunmuştu.
İsrail ve Filistin arasında ilk anlaşma
ABD Başkanı George Bush'un önerisiyle 26-27 Kasım tarihleri arasında ABD'nin Annapolis kentinde düzenlenen geniş katılımlı Orta Doğu konferansı, 2008 sonuna kadar İsraillilerle Filistinlilerin barış anlaşmasına varma taahhüdüyle son buldu.
Müzakereler için belirlenen takvim şöyle işleyecek:
12 Aralık 2007: İsraillilerle Filistinliler, çalışma planı hazırlanması ve müzakerelerin izlenmesi için ortaklaşa yönetilecek kılavuzluk komitesinin ilk toplantısını yapacak. Komiteye İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Ahmed Kurey başkanlık edecek.
17 Aralık 2007: Paris'te uluslararası izleme konferansı yapılacak. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner tarafından doğrulanan konferansta bağışçı ülkeler bir araya gelerek Filistin devletinin kurulması için para toplamaya çalışacak.
Rusya da, konferans düzenlemeye talip olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, müzakerelerin Suriye ve Lübnan ayakları için Moskova'nın ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
kaynak;
