'İstanbul Ekümenopolis olabilir' uyarısı

Genel & Güncel Konular

'İstanbul Ekümenopolis olabilir' uyarısı

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Haz 21, 2008 15:27

'İstanbul Ekümenopolis olabilir'

Mimar ve Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul’da yapımı planlanan 3.Köprü’nün İstanbul’un kuzeyinden geçirilmesi halinde, İstanbul’un yeşil alan ve suyunun kalmayacağını belirterek, “İstanbul Ekümenopolis olabilir” uyarısında bulundu. Alp, 3. Köprü için alternatif bir proje hazırlandığını açıkladı.

Bülent Ecevit’in son koalisyon hükümeti döneminde Başbakanlık Başdanışmanlığı görevinde de bulunan Mimar ve Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp İstanbul’un “Ekümenopolis” olabileceği uyarısında bulundu. Alp, ANKA’ya yaptığı açıklamada, en büyük tehdidin doğadan geleceğini söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın bir zamanda 3. Köprü projesinin nereden yapılacağını açıklayacağını söyledi. Alp, Başbakan Erdoğan’ın açıklayacağı 3. Köprü projesinin Boğaz’ın kuzeyinde yapılmasının tahmin edildiğini kaydederek, “Bunun uzantıları ve otoyolların İstanbul’un kuzeyinden geçirilmesi ile son yeşil alan ve suyumuzu barındıran kuzey bölgesinin yapılaşması İstanbul’un sonu olabilir” uyarısında bulundu. Alp, E-5 ile TEM arasında kalan 2 bin 500 hektarlık yeşil alanın kaçak yapılarla dolduğuna dikkat çekerek, “Bundan ders almalıyız” dedi.

PROJE ORMAN ALANLARINI TAHRİP EDECEK

Prof. Dr. Alp, meslek odaları ve uzmanların kuzeyden geçecek yeni bir otoyol ve boğaz köprüsün yeşile, oksijen ve su kaynaklarına, ciddi biçimde zarar vereceğine işaret ettiğini belirterek, 3. Köprü’nün kuzeyde yapılması durumunda orman alanlarının tehdit altında olacağını savundu. Alp, “5 bin hektara kadar ormanlık alanın tahrip olacağını belirtiyorlar. İstanbul’un içme suyu rezervuarlarından Terkos gölüne deniz suyunun karışabileceğini ifade ediyorlar. Başbakan’ın kafasını karıştıran husus şu, otoyol ve köprü güneyden olsa çevresel bir transit sürat geçişi olamayacak, kuzeyden geçse doğayı bitirecek. Kuzeyden otoyol ve köprü İstanbul’u çölleşmiş bir Ekümenopolis yapabilir” dedi.

HIZLI ULAŞIM SAĞLAYACAK VE DOĞAYA ZARAR VERMEYECEK ALTERNATİF PROJE


Alp, söz konusu 3. Köprü ile ilgili kendi ekibinin de bir çalışma yaptığını kaydederek, “Proje hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ekibimiz çizimleri hazırlıyor. Sayın Başbakan, 3. Köprü ile ilgili açıklamasını yapmasının ardından biz de projemizi açıklayacağız. Hızlı ulaşımı sağlayacak ve İstanbul’a zarar vermeyecek bu proje ile açıklanacak projeyi kamuoyu karşılaştırma imkanı bulacak” dedi. Alp, hazırlanan projenin İTÜ, Dünya Boğaz Geçişleri Örgütü, yurtiçi ve yurtdışı uluslararası bilim kurullarının denetiminde sürdüğünü kaydederek, 3. Köprü için çözüm sağlayacak alternatif projenin Başbakan Erdoğan’ın açıkladığından daha güneyde yer alacağını bildirdi.


EKÜMENOPOLİS NEDİR?

Ekümenopolis nüfusu 30 milyonlara dayanmış, yaşanması bir ıstırap, bir çile olan, hormonlanmış, hastalanmış, ölümü bekleyen kentlere deniyor.






Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x