İtalya Başbakanı Prodi, istifa etti!

Genel & Güncel Konular

İtalya Başbakanı Prodi, istifa etti!

İletigönderen Ram » Çrş Şub 21, 2007 21:09

CNNTÜRK'ün son dakika haberi.

İtalya'daki merkez sol hükümetin lideri başbakan Romano Prodi, cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını sundu. İtalya Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Romano Prodi'nin, hükümet adına istifa kararını sunmuş olduğu bildirildi. Bundan sonra neler olacağını cumhurbaşkanı Napolitano'nun partilerle yapacağı istişari görüşmelerin sonucu belirleyecek.

Napolitano'nun, merkez sola hükümeti kurma görevini yeniden vermesinin olasılık dahilinde olduğu belirtiliyor. Ancak Prodi'nin istifasıyla, erken seçim olasılığı da güçlenmiş bulunuyor.

Prodi, 10 Nisan 2006'daki genel seçimlerde, merkez solun göreceli bir zaferiyle iktidara gelmişti. Ancak merkez sol koalisyon ortaklar arasındaki ihtilaflar, Prodi'nin 1 yıl bile iktidarda kalmayı başaramamasını beraberinde getirdi. Prodi, 281 günlük iktidarı sonrasında bu akşam Napolitano'ya istifasını sundu.

Resim

ADIM ADIM KRİZ

İtalya'da, merkez sol partileri şemsiyesi altında toplayan Zeytin Ağacı Birliği'nin lideri Romano Prodi, bu akşamki istifasıyla birlikte, siyasal kariyerinde başbakanlık görevinden 3. kez istifa etmiş oldu.

Romano Prodi'nin, daha önce 1997 ve 1998'deki istifa kararlarında da, koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlıklar belirleyici bir rol oynamıştı.

İtalya'da, 18 Mayıs 1996'daki seçimlerinde başbakanlık koltuğuna ilk kez oturan Prodi, yaklaşık 1.5 yıl sonra istifa etmek durumunda kalmıştı. O dönemde Prodi'nin hazırladığı bütçe, koalisyon ortaklarından Yeniden Komünist Yapılanma Partisi'nin (YKYP) itirazıyla karşılaşmıştı. Prodi, bunun üzerine 9 Ekim 1997'de cumhurbaşkanına istifasını sunmuştu. YKYP'nin o dönemdeki genel başkanı Fausto Bertinotti, 10 Ekim'de yeni bir uzlaşmaya razı olduğunu açıklayınca, hükümeti kurma görevi yine Prodi'ye verilmişti. Prodi, 16 Ekim 1997'de kurduğu yeni hükümete güvenoyu alarak görevini sürdürmüştü.

Prodi, 2. istifasını ise 1998'de verdi. Prodi'nin YKYP ile yaşadığı anlaşmazlıklar, hükümetin 9 Ekim 1998'de meclisteki 312 ''evet''e karşı 312 ''hayır'' oyuyla güven oylamasını yitirmesiyle sonuçlandı. Bunun üzerine de Prodi, istifasını sunmak durumunda kaldı. Dönemin cumhurbaşkanı Oscar Luigi Scalfaro, 13 Ekim'de Prodi'yi yeni yeni bir hükümet kurmakla görevlendirdi.

Prodi, yeni hükümeti kuramayacağını anlayınca, görevi 15 Ekim'de cumhurbaşkanına iade etti. Akabinde, merkez sol adına hükümeti kurma görevi 16 Ekim'de Massimo D'Alema'ya verildi. D'Alema da, 21 Ekim'de yeni bir hükümet kurarak ilk kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Prodi, 3. istifasını ise bugün verdi. Hükümetin Afganistan ve dış politika konusunda hazırladığı önerge bugün senatodan gerekli onayı alamadı. Senatoda yaşanan bu yenilgi, aynı gün içinde Prodi'nin istifasını sunmasını da beraberinde getirdi. Prodi'nin başbakanlığı, bu kez 281 gün sürdü.

Parlamentodaki aritmetik dengeler açısından cumhurbaşkanı Napolitano'nun, Prodi'yi yeniden hükümeti kurmakla görevlendirmesi muhtemel görünüyor. Ancak merkez sol partiler arasındaki görüş ayrılıklarının giderilip bir uzlaşı sağlanamaması durumunda, İtalya'da erken seçimin kaçınılmaz duruma gelmesi olasılığı da bir hayli güçlenmiş durumda.

PRODI HÜKÜMETİNİN 281 GÜNLÜK İCRAATINDA BELLİ BAŞLI OLAYLAR

10 Nisan 2006: İtalya'daki genel seçimler, Romano Prodi liderliğindeki Zeytin Ağacı Birliği'nin göreceli zaferiyle sonuçlandı. Merkez sol, genel seçimleri sadece 25 bin oy, bir başka deyişle yüzde 0.06'lık bir farkla kazanabildi. Parlamentodaki sandalye dağılımında hükümet, mecliste göreceli bir çoğunluk yakalamayı başardı. Ancak senatoda ise muhalefete üstünlüğü yalnızca 1 sandalyeyle sınırlı kaldı.

16 Mayıs 2006: İtalya'nın yeni cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Prodi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. Prodi, ertesi gün hükümeti kurmayı başardı. Senatoda 19 Mayıs'taki güven oylamasından yeni hükümete 165 ''evet'', 155 ''hayır'' oyu çıktı. Hükümet, 23 Mayıs'ta meclisten de güvenoyu almakta zorlanmadı.

4 Haziran 2006: Koalisyon partileri arasında çeşitli konulardaki görüş farklılıkları, Prodi'nin uyarı yapmasını zorunlu kıldı. Prodi, San Martino in Campo'da bakanlarla birlikte yaptığı toplantıda, ''Hükümet sorumluluğu, parti sorumluluğundan önce gelmeli'' dedi.

30 Haziran 2006: Hükümetin rekabeti güçlendirme amacıyla taksiciler ve serbest meslek sahiplerine ilişkin yeni düzenlemeler, ülke çapında grev ve protestolara neden oldu.

27 Temmuz 2006: Meclis'ten çıkarılan af yasası, koalisyon ortakları arasında bölünmeye yol açtı: Değerler İtalyası Partisi (DİP) tasarıya ''hayır'' oyu kullanırken, İtalyan Komünistler Partisi (İKP), çekinser kalmayı yeğledi. Bununla birlikte tasarı, 29 Temmuz'da senatodan da olay aldı.

28 Temmuz 2006: Senato, İtalyan askerlerinin başta Afganistan olmak üzere yurtdışındaki misyonlarına ilişkin önergeyi onayladı. Ancak hükümet, koalisyon içindeki muhaliflerin de desteğini alabilmek için önergede değişiklikler yapmak zorunda kaldı.

2 Ağustos 2006: Hükümet, ek bütçe için parlamentodan güvenoyu almayı başardı.

28 Ağustos 2006: Bakanlar kurulu, İtalya'nın BM öncülüğünde Lübnan'a asker göndermesini öngören kararnameyi onayladı.

30 Eylül 2006: Koalisyon ortakları kendi aralarında anlaşmazlıklar ve tartışmalar sonrasında, 33.4 milyar Avro'luk bir ek bütçeye daha onay verdiler.

11 Eylül 2006: Mecliste merkez sol tarafından sunulan bir önergenin kabul edilmesiyle, bir önceki hükümet tarafından kararlaştırılmış olan Messina Boğazı'na asma köprü inşa edilmesine ilişkin projenin durdurulması kararlaştırıldı.

28 Ekim 2006: Prodi, koalisyon ortakları arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek için Roma'da bakanlar ve parti liderleriyle bir toplantı yaptı.

4 Kasım 2006: Halkın yaşam standardının düşmesi Roma'da bir yürüyüşle protesto edildi. Protestoya, Prodi'nin koalisyon ortaklarından Yeşiller Partisi, İKP ve Yeniden Komünist Yapılanma Partisi (YKYP) de katıldı.

20 Kasım 2006: Bakanlar kurulu, ülkedeki askeri ve sivil istihbarat servislerinin başkanlarını değiştiren kararnameyi imzaladı.

1 Aralık 2006: İtalya Savunma Bakanı'nın Nasıriye'de katıldığı bir tören eşliğinde, Irak'taki İtalyan askerlerinin görev süresi sona ermiş oldu.

10 Aralık 2006: Prodi, Bologna'da katıldığı Motor Show sırasında, kimi ziyaretçiler tarafından protesto edildi.

16 Ocak 2007: Prodi, Romanya ziyareti sırasında, Vicenza kentindeki ABD askeri üssünün genişlemesi için gerekenin yapılacağını söyledi.

31 Ocak 2007: Meclis, İtalya'da resmi evlilik dışındaki fiili birliktelere de hukuksal statü kazandırılmasını öngören tasarının gündeme alınmasını kabul etti. Ancak tasarı, koalisyon ortakları arasında da anlaşmazlıklara neden oldu. Mecliste tasarının gündeme alınmasına ilişkin oylama sırasında, Prodi'nin koalisyon ortaklarından Avrupacı Demokratlar Birliği'nin (ADB) merkez sağ muhalefetle birlikte tasarı aleyhine bir tavır takınması dikkati çekti.

1 Şubat 2006: Hükümet, senatoda ilk hezimetini yaşadı. Senatoda Vicenza'daki ABD askeri üssünün genişletilmesine ilişkin önergenin görüşmesi vardı. Hükümet, konuya ilişkin hazırladığı önergeye yeterli oy alamadı. Vicenza'daki ABD askeri üssünün genişletilmesine onay çıkması, muhalefet tarafından hazırlanan alternatif önergenin kabulüyle mümkün olabildi.

8 Şubat 2006: Bakanlar kurulu, nikah dışı fiili birlikteliklere hukuksal statü kazandırmayı hedefleyen kararnameyi onadı. Ancak, parlamentodan da onay alması gerekecek olan bu kararname, koalisyon ortakları arasındaki tartışmaları da alevlendirdi.

20 Şubat 2006: Afganistan'da İtalya'nın asker bulundurmayı sürdürmesi, öteden beri hükümet içindeki kimi kesimlerin itirazıyla karşılanmaktaydı. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, konuya ilişkin kararnamenin senatoda oylanması arifesinde koalisyon ortaklarını birlik içinde hareket etmeye çağırarak, ''Aksi taktirde herkes evine gitmek zorunda kalabilir'' dedi.

21 Şubat 2006: D'Alema'nın korktuğu başına geldi. Hükümet, Afganistan ve dış politika konusunda hazırladığı önergeye, senatodan onay alamadı. Onay için en az 160 senatörün ''evet'' demesi gerekiyordu. Ama hükümet, oylamayı 2 oy farkıyla yitirdi. Tasarıya ''evet'' diyenlerin sayısı 158'de kaldı. 136 senatör önergeye ''hayır'' derken, 24 senatör ise çekinser kalmayı yeğledi.

Prodi, senatodaki hezimet sonrasında, bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdı. Cumhurbaşkanı Napolitano, Bologna ziyaretini yarıda keserek başkent Roma'ya döndü. Prodi, TSİ 20.00'de Quirinale Sarayı'na giderek, cumhurbaşkanı Napolitano'ya istifasını sundu.

(AA)
En son Ram tarafından Çrş Şub 21, 2007 23:01 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

İletigönderen Sandra » Çrş Şub 21, 2007 21:14

Siz cumbusu izleyin simdi o kadar yildan sonra adam gibi bir sol parti gelmisti italyanin basina simdide baskilarla adami istifa ettirdiler demek yazik ya dunya emperyalizme yenik dusuyor
Resim
Kullanıcı küçük betizi
Sandra
Üye
Üye
 
İletiler: 171
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 18:25
Konum: Nereye

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Şub 26, 2007 8:55

Prodi’nin istifası geri çevrildi

İtalya’da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, siyasi partilerle istişareler sonrasında, hükümet krizi konusundaki kararını açıkladı:

Krizin, Prodi’nin, aynı hükümetle parlamentodan güvenoyu almayı denemesi suretiyle aşılması uygun görüldü. Bu karar teknik açıdan, Napolitano’nun, Prodi hükümetinin çarşamba günü sunduğu istifayı reddetmesi anlamına geliyor. Buna göre, yeni bir hükümet kurulması söz konusu olmayacak. Prodi’nin, aynı hükümetle hem Senato’da hem Meclis’te güvenoyu tazelemesi gerekecek.

Kaynak: :arrow: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/6015059.asp?gid=51
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x