İzmir mitinginde kaç kişi vardı?(serdar turgut)

Genel & Güncel Konular

İzmir mitinginde kaç kişi vardı?(serdar turgut)

İletigönderen Veled » Sal May 15, 2007 9:32

İzmir mitinginde kaç kişi vardı?
Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut'un köşe yazısı..

İzmir’deki mitinge bir buçuk veya 2 milyon kişinin katıldığı yolunda yaygın olarak yorumlar yapıldı.

Kalabalıkların katıldığı gösterilerde bazı abartıların olması kaçınılmaz ve doğaldır.

Özellikle kalabalığın içinde yer alanlar kendilerini o anda dev aynasında görmeye başlarlar.

Tüm evreni orada buluşmuş insanlardan ibaret sanırlar, kendi güç ve kudretlerini abartırlar.

Bütün bunlar insani tepkilerdir ve de kaçınılmazdır.

Ancak mitinglerin gücünü, günün heyecanına kapılıp hesaplarsak ciddi politik hatalar yapabiliriz.

Özellikle de İzmir’de olduğu gibi gösteriye politik bir anlam yüklendiği, rejimle ilgili sonuçlar çıkarıldığı zaman bu tehlike daha da artar.

O nedenle ben bu konuda ‘Şeytanın Avukatı’nı oynayacağım.

Abartılı olabileceğini düşündüğüm rakamların yerine mitingin heyecanın dinmesini bekledikten sonra daha soğukkanlı ve bilimsel olabileceğini düşündüğüm yönteme başvurdum.

Yanlış anlaşılmasın; ben bu mitingin çok kalabalık olmasını isteyen ve bunun ülke için gerekli bir tepki olduğunu gören insanım.

Yani ortaya atılan bir buçuk milyon kişi sayısının doğru olmasını istiyorum. Sadece bu rakamı daha bilimsel bir yöntemle test etmeye çalışıyorum.

Bilindiği üzere İzmir mitinginin olduğu gün İzmir Atatürk Stadyumu’nda Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu ilan edeceği maç vardı.

Ben bunu fırsat bilerek stadın ve mitingin yapıldığı alanın aynı yükseklikten (421 m) fotoğraflarını aldım. Daha sonra alanların şemasını çizdirdim.

İzmir Atatürk Stadyumu tam olarak dolduğunda 70 bin kişiyi alıyor.

İnsanların statta oturduğu bölümü bir halka olarak aldım ve sahanın bulunduğu ortadaki bölümü çıkarıp halkayı ortası çıkarılmış olarak bir elips şeklinde ele aldım.

En sonunda yandaki şekilde gördüğünüz üzere o elipsi miting alanına yerleştirdim.

Gördüğünüz üzere miting alanı o elipslerden beş adet alıyor. Bir elipsin içi 70 bin kişiyi alıyor olduğundan alana da 70 çarpı beş hesabından 350 bin kişi veya biraz liberal bir hesaplamayla 400 bin kişi sığar.

Bu hesabı anlattığım arkadaşların hemen hepsi, ‘peki ama sokak aralarında ve paralel caddede insanlar vardı’ dedi.

Bunu kabul ediyorum ama bu itirazı öne sürenler o sokak aralarına ve paralel miting alanına bir milyondan fazla insanın sığabileceğini ispatlamaları gerekecek. Bunun çok zor hatta imkansız olduğuna da eminim.

Özetle yan sokaklardan 100 bin kişi katıldığını varsaysak bile en fazla 500 bin kişinin katıldığını düşünüyorum.

Bu küçük bir rakam mıdır? Hayır tabii ki değildir.

Mitingdeki sayı kadar heyecan ve tavır da önemlidir.

Katılanlar bu konuda gereğini yaptılar.

Ama bütün bunları kabul etmekle birlikte ben gerçeğin peşindeyim ve yanıltılmaktan hiç hoşlanmam.
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletiler: 3

İletigönderen Ram » Sal May 15, 2007 13:45

Semih R.Cabalar, yazı için teşekkürler.

Yazıyı daha iyi anlayıp yorumlamanız için, bunu izlemenizi öneriyorum.

Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen Çetin Taş » Sal May 15, 2007 18:01

Serdar Turgut.Miting yorumu yazıyor.Ve elbette ki saçmalayacak.Hesaba bak yahu!Ulan kamil!Stadyumda maç izleyen adamlar üst üste mi maç izliyor?Ama biz o mitingleri üst üste izledik!Üstelikte ne alaka yahu?Ya böyle adamlara yorum yapmaya da gerek yok.Ayrıca bu sayı takıntısı ne iş be?!
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x