Kamu binaları Araplara
DEVLET KİRACI OLACAK
Hükümet Körfez ülkelerinden sermaye çekmek için "sukuku icara" olarak bilinen faizsiz borçlanma senetlerini yeniden gündeme getiriyor. Bakanlar Kuruluna sunulan taslağa göre bakanlık ve kamu binalarıyla arsalar, otoyollar, limanlar, barajlar geri alım taahhüdüyle satışa çıkarılacak. Binalar için çıkarılacak sertifika ve senetler Arap sermayesine satılacak. Satılan kuruluşlar devlet tarafından kiralanacak.
Faizsiz borç senetleri
AKPnin umudu yine sukuku icara
AKP iktidarının Körfez ülkelerinden sermaye çekmek amacıyla ilk kez 2003te tartışmaya açtığı sukuku icara olarak bilinen faizsiz borçlanma senetleri yeniden gündeme geliyor. Bu yöntemle aralarında bakanlık binaları, köprüler ve otoyolların da bulunduğu kamu kuruluşları ve varlıkları geri alma taahhüdüyle Arap sermayesine satılacak. Satılan kuruluşlar devlet tarafından kiralanacak. Böylece Körfezden Türkiyeye sıcak para getirilecek.
Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Bakanlar Kuruluna sunulan Kira Sertifikası ve Gayrimenkul Ortaklığı Senetlerine İlişkin Taslağa göre bakanlık binaları, KİT arsaları, otoyollar, limanlar, büyük barajlar, hastaneler ve lojmanlar yeni kurulacak olan kamu varlıkları geri alım taahhüdüyle satışa çıkarılacak. Ancak Cumhurbaşkanlığı, TBMM, yargı organları, MİTe ait arsalar ve tabiat varlıkları kapsam dışında tutulacak. Kurumlar, bu varlıklar için kira sertifikası ve yatırım ortaklığı senetleri çıkaracak. Bu senetler özellikle Körfez ülkelerine satılacak. Satış karşılığı elde edilecek gelir Hazineye aktarılacak. Uluslararası yatırımcılar, aldıkları senetler karşılığında Hazine ile ayrı bir kiralama anlaşması yapacak. Hazine de kamu kurumunun o güne kadarki kullanıcısıyla ayrı bir kiralama anlaşması yapacak.
Kendi binasında kiracı olacaklar
Örneğin bir bakanlık binası için çıkarılacak sertifika ve senetler Arap sermayesine 100 milyon dolardan satılacak. Aynı anda ilgili varlığın belli bir süre sonunda geri alınacağına ilişkin sözleşme imzalanacak. Senetleri alan yatırımcı Hazine ile kira sözleşmesi yapacak. Hazine de ilgili bakanlıkla ayrı bir sözleşme imzalayacak. Bu sözleşme sonucunda örneğin 10 yıl sonunda satış fiyatının üzerinde bir rakam yatırımcıya ödenecek. Yani ilgili bakanlık yıllardır kullandığı kendi binasında kiracı olacak. İlgili taslağın Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığı öğrenildi.
50 milyar dolarlık pazar
Sukuk bonolar yani varlığa dayalı faizsiz tahviller, Malezyanın buluşu. 2002 yılında Malezya hükümeti tarafından ihraç edilen sukuk bonolara yönelik ilgi Pakistan, Bahreyn, Brunei Sultanlığı, Katar gibi birçok bölge ülkesinin de konuyla ilgili harekete geçmesini, gelişmiş ülke sermaye piyasalarının da bu yeni yatırım enstrümanına uygun ortamlar yaratmasını sağladı. Sukuk pazarının bugün itibarıyla 50 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.
