
Kanadalı gazeteciden şok iddia
Renkli Devrimlerin Sırrı -Yeni Soğuk Savaş adlı kitabın yazarı Mark MacKinnon, İstanbulda Başbakan Tayyip Erdoğanın açılış konuşmasını yaptığı Dünya Demokrasi Hareketi (World Movement for Democracy) adlı kuruluşun amacının, Renkli devrimlerin Ortadoğuya ihraç edilip edilemeyeceğinin görülmesi olduğunu iddia etti.
Renkli devrime açılış konuşması
Kanadalı gazeteci Mark MacKinnon, Dünya Demokrasi Hareketi adlı kuruluşun Erdoğanın da katıldığı toplantısını hatırlatarak Türkiye az daha renkli devrim üretiminde rol alacaktı dedi
Renkli Devrimlerin Sırrı-Yeni Soğuk Savaş adlı kitabı Türkiyede de bir süre önce yayımlanan Kanadalı gazeteci-yazar Mark MacKinnon, ABDnin Kafkasya ve Ortadoğu planına ilişkin ilginç iddialarda bulundu. MacKinnon kitabında 2-5 Nisan 2006 tarihlerinde İstanbulda yapılan, Dünya Demokrasi Hareketi (World Movement for Democracy) adlı kuruluşun 4. Genel Kurulu toplantılarındaki asıl amacın, Renkli devrimlerin Ortadoğuya ihraç edilip edilemeyeceğinin görülmesi olduğunu iddia etti. MacKinnon, Asıl amaç, halk gücühareketlerinin Ortadoğuya yayılıp yayılmayacağını görmekti dedi. MacKinnon, açılışını Başbakan Erdoğanın yaptığı toplantılara Amerikan finansmanlı bağış kuruluşları olan NED, NDI ve IRInın yanısıra Türkiyeden de bazı sivil toplum kuruluşunun katıldığını söyledi. Başbakan Erdoğanın açılışı yaptıktan sonra ayrıldığı toplantıda konuşmacılar listesinde adı görülmeyen NED, NDI ve IRInın üst düzey görevlilerinin orada bulunduklarını ileri süren MacKinnon, Pek çok NDI görevlisi bana, açık seçik belli olan amacın, Ukraynalı, Gürcü ve Sırpları, Mısırlı, Filistinli ve Lübnanlılarla aynı odada buluşturmak olduğunu ve ilk grubun deneyimleri ve coşkularının, Arapları etkilemesini umduklarını söylemişlerdi diye konuştu. Kendisinin toplantıya ilişkin haber yaptığını, Türk medyasının ise Başbakan Erdoğanın konuşmasından sonra toplantılarla ilgilenmediğini, bu yüzden konunun Türk kamuoyuna taşınmadığını öne süren MacKinnon, Türkiye de az daha bu devrim üretiminde rol alacaktı dedi.
Ortadoğuya yönelik Soros darbeleri planlandı
Kanadalı yazar MacKinnon ile e-posta üzerinden bir röportaj gerçekleştirdik. MacKinnon çarpıcı bilgiler verdi.
İstanbuldaki toplantı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Toplantı süresince pek çok farklı konu başlıklarında seminerler düzenlenmesine rağmen asıl amaç Sırbistan, Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistandaki hükümetleri deviren Amerikan destekli halk gücü hareketinin Ortadoğuya ihraç edilip edilmeyeceğine karar vermekti.
Toplantıya Sorosçu yapılar dışında katılan yabancılar var mıydı?
Bana göre, en önemli katılımcılar Amerikalılardı. Konuşmacılar listesinde adları yoktu ama NED, NDI ve IRInın üst düzey görevlileri oradalardı. Bazıları Turuncu Devrimdeki rollerini yeni bitirmişlerdi. Kimileri ise Ortadoğudaki operasyonlara nezaret ediyorlardı.
Peki toplantının Türk konukları kimdi?
Toplantıda temsil edilen pek çok Türk grup vardı ve Başbakan Erdoğan da açılış konuşmasını yapmıştı.
Neler konuşulduğu, hangi kararların alındığı konusunda bilgi sahibi misiniz?
Toplantılarda konuşulan konu başlıkları çeşitlilik göstermekle birlikte, daha önce de söylediğim gibi, asıl amaç halk gücü hareketlerinin Ortadoğuya yayılıp yayılmayacağını görmekti. Pek çok NDI görevlisi bana, açık seçik belli olan amacın, Ukraynalı, Gürcü ve Sırpları Mısırlı, Filistinli ve Lübnanlılarla aynı odada buluşturmak olduğunu ve ilk grubun deneyimleri ve coşkularının Arapları etkilemesini umduklarını söylemişlerdi. Ancak toplantılara ilk başından beri, Hamasın o yılın ilk aylarında Filistinde yapılan seçimlerde kazandığı zafer damgasını vurdu. Ortadoğuda yaşayan kimseyi değil ama Amerikan hükümetini şoke eden bu galibiyet, NDI, IRI ve diğer demokrasi destekçileri nin kredibilitelerini derinden yaralamıştı. Buna bir de Lübnanda Hizbullahın, Mısırda Müslüman Kardeşlerin ve Irakta Sadrcıların seçim başarıları eklenince Bush yönetimi yavaş yavaş geri adım atmaya başlamıştı. Olup bitenlere bakılınca, Hüsnü Mübarekler ya da Kral Abdullahlar gibi yakından tanıdıkları canavarların o kadar da kötü olmadıklarına karar vermişlerdi.
