Malatya'da,18 Nisan 2007 tarihinde, Zirve Yayınevi'ni basarak, 3 kişinin boğazlarını keserek öldüren 5 zanlı, bugün ikinci kez hakim önüne çıktı. Mağdur avukatlarının, zanlılarla ilgili olarak, 'Soykırım' suçundan yargılanmaları talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Tutuksuz sanık Kürşat Kocadağ ise Emre Günaydın'la Nur evlerine gittiklerini söyledi.
Erken saatlerde adliye ye getirilen zanlılar Emre Günaydın, Hamit Çeker, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım ve Cuma Özdemir, yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildiler. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim önüne çıktılar.
Mağdur avukatları, mahkeme heyetinden, katil zanlılarının tek tek dinlenmeleri talep etti. Mahkeme heyeti, bu kalebi kabul ederek, tutuklu ve tutuksuz zanlıları dışarı çıkardı. Daha sonra tutuksuz yargılanan Kürşat Kocadağ içeri alındı. Kürşat Kocadağ ifadesinde şunları söyledi:
"Biz Emre ile 2006 yılında dersanede tanıştık. Komşu olduğumuz için sıkı bir arkadaşlığımız başladı. Olaydan 4 ay önce beni aradı, bir kafeye çağırdı. Bana Malatya'da 49 kilise evi olduğunu bunların başında papazların bulundugunu söyledi. 'Ben bunların arasına gireceğim. Ne iş yapıyorlar öğreneceğim. Bunlara paralar nerden geliyor, hangi iş adamları yardım ediyor bunları öğreneceğim' dedi.
MSN'den Ozan isimli biri ile tanıştığını, Ozan'ın kendisini kiliselerin başındaki kişilerle tanıştıracağını söyledi. 1 hafta sonra Emre bana "Marangoz'dan da öte" adlı bir kitap verdi. Kitapta Allah'a küfrettiklerini söyledi. Kitabı okumadım, kitaplığa bıraktım. Gözaltına alındığımda kitabı polise teslim ettim. Emre bir gün beni arayıp çok acil yurda gelmemi istedi. Kutu içinde bana kurusıkı bir tabanca verdi. Eve getirdim. Silahın kurukısı olduğunu biliyordum. Yasal cezası olmadığı için aldım. Bir gün ben evde yokken, Emre gelip kız kardeşimden silahı istemiş ve almış. Emre ile aramız zaten açıktı. Kendilerine katılmamı ve onlarla birlikte olmama istedi. Kabul etmedim. Babam, Emre ile arkadaşlığımdan rahatsızdı. İki kez kalp krizi geçirdi. Bende bize gelmemelerini istedim. Tartıştık bana küfretti."
Mahkeme başkanının Kürşat Kocadağ'a sorduğu, "Cinayetten sana bahsetmiş miydi?" şeklindeki sorusuna da,"Hayır bana böyle birşeyden bahsetmedi. Bu olayı yapacağını bilmiyordum." dedi
Kürşat Kocadağ mahkemedeki ifadesinde,"Üniversiteden ağabeyler gelip bir Nurs evinde bize ders veriyorlardı. Fahrettin Ölmez diye bir hocamız vardı. Burada Said-i Nursi'nin kitaplarını okuyorduk. Bu eve de Emre Günaydın'ın aracılığı ile gittim. Yaklaşık 25 öğrenci orada ders çalışıyorduk. Herkes Emre'den korkardı, sinirliydi ama saldırgan değildi. Emre bir gün kız arkadaşı D.'nin yanında bir erkek gördügünü onunla kavga ettigini söyledi.
Bana,'Madem bizimle değilsin bari gözcülük yap. Biz kiliseleri araştırırken, sen de bize yardım et'dedi. Bunu da kabul etmedim" şeklinde konuştu
VİCDANINIZ VAR MI
Bu arada duruşmayı izlemek üzere Malatya'ya gelen Uğur Yüksel'in annesi Hatice Yüksel,zanlılar salondan çıkarılırken,"Vicdanınız rahatmı?" diye bağırdı .Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna ve Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın'ın da, zanlılarla göz göze gelmekten kaçındıkları gözlendi
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR
18 Nisan 2007 tarihinde, Zirve yayınevini basarak 3 kişiyi boğazlarını keserek öldüren Emre Günaydın, Hamit Çeker,Salih Gürler,Abuzer Yıldırım ve Cuma Özdemir 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Davada tutuksuz yargılanan Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe ise zanlılara yardım ve yataklık etmek suçlarından 5 ila 15 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.
Duruşmayı, öldürülen Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske ile Nevati Aydın'ın eşi Şemse Aydın da izledi. Adliyeye gelişelerinden basın mensuplarının sorularına her ikisi de yanıt vermedi. Duruşmaya gelen Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın da yalnız geldi.
Mikail PELİT / MALATYA-DHA