Kilci:BOTAŞ,MKEK,TKİ gibi kamu varlıkları özelleştirilebilir

Genel & Güncel Konular

Kilci:BOTAŞ,MKEK,TKİ gibi kamu varlıkları özelleştirilebilir

İletigönderen Pınar » Pzt Oca 05, 2009 11:03

Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, önümüzdeki dönemde BOTAŞ, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) gibi kamu varlıklarının özelleştirilebileceğini bildirdi.

Kilci, krizin etkileri ortadan kalkmaya başladıktan sonra, sisler dağıldıktan sonra, yeni kuruluşların özelleştirme portföyüne dahil edilmesinin, yeniden gündeme geleceğini söyledi.

Özelleştirme portföyüne alınacak kuruluşlarla ilgili çalışmaları sürekli yaptıklarını belirten Kilci, dünya ekonomisinde yaşanan krizin bu tür değerlendirmelerin ertelenmesine neden olduğunu kaydetti.

Kilci, krizin etkilerinin ortadan kalkmaya ve sislerin dağılmaya başlamasının ardından bu konunun tekrar gündeme geleceğini belirterek, bu özelleştirmelerin tamamının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı portföyünde yapılmasının söz konusu olmayabileceğini söyledi.

Bu konuda bir yasal düzenlemenin yapıldığını hatırlatan Kilci, gerek ÖİB, gerekse ilgili bakanlıklar bünyesinde bulunan kamu varlıkları ve şirketlerinin bir şekilde özel sektöre açılacağını kaydetti.

Kilci, “Süreç bunu gösteriyor. BOTAŞ, MKEK, TKİ gibi kuruluşlar önümüzdeki dönemde özelleştirilebilir. Bunlar, kamu varlıklarının listesi esasında. Önümüzdeki süreçte bunların özelleştirmeleri, gerek ÖİB, gerekse ilgili bakanlıklar tarafından gündeme gelecek” diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİ
Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, elektrik üretim özelleştirmelerine yönelik çalışmanın halen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü belirterek, ancak henüz kendilerine intikal etmiş bir durum değerlendirmesi ya da stratejinin söz konusu olmadığını söyledi.

Kilci, “Ancak bildiğimiz kadarıyla, 2009'un ilk yarısında üretim birimleri belirlenmiş olacaktır diye tahmin ediyoruz” dedi.

DANIŞMANLIK İHALESİ
Elektrik Üretim A.Ş'ye ait santrallerin özelleştirilmesindeki danışmanlık ihalesinin iptal edildiğini hatırlatan Kilci, yeni bir danışmanlık ihalesi yapacaklarını bildirdi.

Kilci, “Önümüzdeki ay, yeniden danışmanlık ihalesini yapmayı planlıyoruz” dedi.

DEVİRLER
Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, 2008 yılında veya daha önce ihaleleri gerçekleşip, devirleri henüz yapılmayan kuruluşların, 2009 yılında devirlerini hedeflediklerini de bildirdi.

Bu özelleştirmeler arasında İzmir, Derince, Bandırma ve Samsun Limanları ile elektrik dağıtım ihalelerinin bulunduğunu kaydeden Kilci, bu ay içinde Başkent EDAŞ, önümüzdeki ay SEDAŞ ile bir iki ay içinde de limanların devrinin öngörüldüğünü ifade etti.

Kilci, söz konusu ihalelerin toplam tutarının 4,1 milyar dolar olduğunu belirterek, “Yani 2009 yılı içinde hiç yeni ihale yapmamış olsak, 4,1 milyar dolarlık bir devir işlemi söz konusu olacak” diye konuştu.

Petkim ve kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak da Kilci, Petkim'de yüzde 10,1 civarında bir hisse kaldığını kaydederek, bankacılık hisselerinin durumunu gözlemledikten sonra Halkbank'ın durumuyla ilgili bir değerlendirmenin söz konusu olabileceğini bildirdi.

Telekom'da da kamu hisselerinin bulunduğunu hatırlatan Kilci, hisseleri halka açık olan şirketlerin özelleştirmelerinin kendilerinin kararlılığından ziyade, hisse senedi piyasalarındaki gelişmelere bağlı ve duyarlı bir işlem olduğunu söyledi.

Kilci, gelişmelere kesinlikle duyarsız kalmayacaklarını ifade ederek, hisse senedi piyasalarındaki olumlu gelişmelere mutlaka bir tepki vermelerinin söz konusu olacağını ancak, şu anda henüz bir planlarının bulunmadığını kaydetti.

“2008, HER ŞEYE RAĞMEN İYİ YILLARDAN BİRİSİ OLDU”
2008 yılının özelleştirme açısından her şeye rağmen, iyi yıllardan birisi olduğunu kaydeden Kilci, 6,3 milyar dolar tutarında özelleştirme işlemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu rakamın neredeyse 6 milyar dolarlık kısmının nakit olarak tahsil edildiğini ve Hazine'ye 5 milyar TL'nin aktarıldığını anlatan Kilci, TEDAŞ'a borç ödemeleri ve yatırımlar için bir miktar kaynak aktardıklarını kaydetti.

“2008 yılı özelleştirme gelirleri için iyi bir yıl oldu” diyen Kilci, Türk Telekom'un yüzde 15'inin halka arzının, Tekel'in ve Petkim'in ihale ve devirleri ile küçük elektrik santrallerinin ihale ve devir işlemlerinin 2008 yılında gerçekleştirildiğini anlattı.

2009 yılı özelleştirme geliriyle ilgili olarak da Kilci, ÖİB olarak ihale takvimlerinin bulunduğunu ancak, beklenen gelire ilişkin bir öngörülerinin söz konusu olmadığını söyledi. Kilci, bütçe hazırlanırken, bütçe mantığı içinde hedeflerin rakamsallaştırıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye

İletiler: 1380

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Oca 07, 2009 2:26

A aa, bunlari henüz satmamislar mi??? :shock: Hic yakistiramadim :evil:
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen kaye » Çrş Oca 07, 2009 10:18

Türk-Kan yazdı:A aa, bunlari henüz satmamislar mi??? :shock: Hic yakistiramadim :evil:

Aklıma gelen atasözlerimiz, sizce hangisi bu duruma uyar: :)

Ak akçe kara gün içindir.
Acele giden ecele gider.
Acele ise, şeytan karışır.
Abdestsiz sofuya namaz dayanmaz.
Acıkan doymam,susayan kanmam sanır.
Acıkmış kudurmuştan beterdir.
Açın imanı olmaz.
Adam adam denmekle adam olmaz.
Adamın iyisi alış verişte belli olur.
Ah alan onmaz.
Alacakla verecek (borç) ödenmez.
Alışmış kudurmuştan beterdir.
Alma mazlumun ahini çıkar aheste aheste.
Ar dünyası değil kâr dünyası.
Az veren candan çok veren maldan verir.
Azıtmış, kudurmuştan beterdir.
Başa gelmeyince bilinmez.
Bedava sirke baldan tatlıdır.
Benim adım Hıdır, elimden gelen budur.
Bir adamın adı çıkacağına, canı çıksın.
Bir insanı tanımak için ya alış veriş etmeli, ya yola gitmeli.
Çok söz yalansız, çok para haramsız olmaz.
Doğrunun yardımcısı Allah`tır.
Dünya malı dünyada kalır.
Etme bulma dünyası.
Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
İnsan beşer, kuldur şaşar.
İnsanoğlu çiğ süt emmiş.
İslam`ın şartı beş, altıncısı insaf demişler.
Kırk yıllık Kâni, olur mu Yani.
Kırkından sonra azanı teneşir paklar.
Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.
Sakla samanı gelir zamanı.
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen scruel » Çrş Oca 07, 2009 16:23

Çoğu çiftlik olmuş durumda. Ama Botaş, MKE gibi kuruluşların satılması hançeri kendimize saplamamız demektir. Bir de anlamadığım Milli Piyango neden satılıyor durduk yere para basan altın yumurtlayan bir tavuk neden satılır ki?

Edit; @kaye defterdarlık makamına oturmayı sabırsızlıkla bekleyen şahıs makamına oturdu :D
Kullanıcı küçük betizi
scruel
Üye
Üye

İletiler: 49

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Oca 07, 2009 16:32

Ilahi scruel :)

Kemal Unakıtan yazdı:Satacağız tabii, ne var ne yok herşeyi satacağız. Kar edeni de satacağız zarar edeni de satacağız.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen luzismud » Çrş Oca 07, 2009 17:55

scruel yazdı: Bir de anlamadığım Milli Piyango neden satılıyor durduk yere para basan altın yumurtlayan bir tavuk neden satılır ki?:D

Sorunun icinde cevabi yok mu sence ;-)

Aslinda benim cok iyi bir fikrim var bu Özellestirme saplantili devlet erkani icin. meshur laf var ya -gerci son zamanlar daha da meshur aldu- "Devrime yatak odasindan baslayacaksin"...

Iste bunlar da önce burdan baslasalar daha mi iyi olur acaba... Biliyorum epey kaba bir teklif ama eminim epey bir müsterisi cikar. En azindan "bakan karisi .....m" demek icin bile binlerce lira verir bizim millet... Unakitana söyleyelim --ne de olsa onun hesabi güclüdür-- günde 15-20 kisi ziyaret etse --ne kadar verecegi mühim degil -- paraya para demez valla.

Devlet malini bu kadar hayasizca sacip savuran bir zihniyetten bir "YATAK ODASI ACILIMI" bekleme hakkimiz midir acaba???
Kullanıcı küçük betizi
luzismud
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı

İletiler: 170

İletigönderen scruel » Çrş Oca 07, 2009 23:56

Yahu ben bir KİT de çalışıyorum ve çalıştığım yerin özelleşmesini canı gönülden istiyorum. Dönen dolapların haddi hesabı yok. Derler ya anlatılmaz yaşanır yaşamak lazım. Özelleşirse bari daha az paranın döndüğü bir yere gideriz ve vebalden kurtuluruz.
Kullanıcı küçük betizi
scruel
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Prş Oca 08, 2009 0:03

scruel, cözüm satmada degil, ahlakli insanlari dogru pozisyonlarda göreve getirmede, hangi hükümet olursa olsun ese dosta, geline damada peskes cekmemede. E bir de kendimizde tabii. Harama el sürmemek bu iste. Sözde degil, özde.

Devlet hazinesi

HAZRETİ Ömer, Halife. Bir gece makamında ziyaretçisi gelir. Selam verir. Selamı alınmamıştır. Oturur. Ömer işiyle meşgul.

Ziyaretçi bekler. Ömer çalışır. Selam alınmamış, yüzüne bile bakılmamıştır.

İş biter. Ömer mumu söndürür. Bir başka mumu yakar. O anda selamını alır. Konuşmaya başlar.

Ziyaretçi sorar; "Ya Ömer, niçin hemen selamımı almadın ve niçin bir mumu söndürüp diğer mumu yaktın ve ondan sonra benle konuşmaya başladın?"

Hazreti Ömer;

- Evvelki mum devletin hazinesinden alınmıştı. O yanarken özel işlerimle meşgul olsaydım Allah indinde mesul olurdum. Seninle devlet işi konuşmayacağımız için kendi cebimden almış olduğum mumu yaktım, ondan sonra seninle meşgul olmaya başladım.

Ziyaretçinin gözleri yaşarır, ellerini kaldırarak şöyle dua eder;

- Ya Rabbi! Hattab oğlu Ömer’i bizim başımızdan eksik etme!..

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen kaye » Prş Oca 08, 2009 2:00

Ben de hep şöyle derim:
Evet, pek çok devlet kuruluşu kanayan bir uzuv üzerimizde..
Fakat her kanayan, yaralı uzvumuzu kesmeye kalksak..
Tedavi etmektir en doğru yol..
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletigönderen MansurSah » Prş Oca 08, 2009 2:22

Devlet denilen, özelde hükümet denilen, devlet hastanelerini, okulları, fabrikaları, kitleri, karayollarını işletip düzgün çalıştıran bir yapıdır. Zarar ediliyorsa, yolsuzluk vs. varsa, yönetemiyorsun demektir. Çek git! Ben yönetirim. Aklı başında, namusu gönlünde herkes yönetir. Hem devletiz, iktidarız, hükümetiz diyeceksin, hem de "devlet yönetemiyor" diyeceksin, devlet dediğin sen kendinsin be Unakıtan!

Ha bir de özel sektör yönetemeyip dünyayı kriz dedikleri şeyle ateşe atınca, özel sektör yönetmiş mi oluyor? Bu muydu lan yönetmek? Başları sıkışınca da devlet şu kadar yüz milyar dolar versin, şu bankayı kurtarsın, şu holdingi kurtarsın. Hadi ordan!

Eskiden özel teşebbüse daha saygılıydım, devletçi olmakla birlikte, güçlü düzgün denetimle ve artı değerine el koyarak, özel teşebbüse izin verilmesinden yanaydım ama son yıllarda hepten vazgeçtim. Kar edeni de zarar edeni de satacaklar mıymış, gece gelsinler satmak için karşılarına picamayla mı çıkacaklarmış? Eh bir gün hepsini geri kamulaştırmazsam, Unakıtan gibi olayım. (Off çok ağır bir and oldu, strese girdim vallahi.)

Hakkaten luzismud, "gece gelsinler satmak için pijamayla bile çıkar satarım" derken acaba amcam anlatmaya çalıştı da biz mi anlamadık?
Fatih "Mansur Şah" Özaydın

Hem Cemaat hem Cumhuriyet olunmaz,
Ters mıknatıslanma yapar!!!
Kullanıcı küçük betizi
MansurSah
Bilim Adamı
Bilim Adamı

İletiler: 611

BOTAŞ'ta 'inanılmaz' gelişmeler

İletigönderen kgursu » Prş Oca 08, 2009 3:47

BOTAŞ'ta 'inanılmaz' gelişmeler

Değerli dostlar, daha önce Nabucco Projesi'nden sizlere bahsetmiş ve "BOTAŞ'ın üzerine yıkılan kredi-maliyet" detaylarından bahsederek, inanılmaz gelişmelere dikkat çekmiştim. Bu yazıyı yazdığım dakikalarda internet sitelerine inanılmaz bir haber düştü. Aynen aktarıyorum; "Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, önümüzdeki dönemde BOTAŞ, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) gibi kamu varlıklarının özelleştirilebileceğini bildirdi." Evet, yanlış okumadınız, BOTAŞ özelleştirilecek.

Borçlar Hazine'nin üzerine
Tam beklediğim gibi. BOTAŞ "yükü" çekecek, maliyete katlanacak, borçlar Hazine'ye aktarılacak ve Türkiye'nin petrol boru hatlarının ana damarı BOTAŞ yabancılara satılacak. Bu noktada "Nabucco'ya geri dönmek ve bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum. İşte Nabucco sorularım ve iddialarım. Yalnız lütfen dikkat, bunları "BOTAŞ satılacak" demelerinden önce yazdım. Sonrası "Bingo"! İşte sorular:
1- 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından Hükümete ve Bakanlığımıza "Karar mekanizmalarında yer almayacaksınız" yönünde bir baskı var mı? Bu baskıya karşılık olarak ne gibi cevaplar, hangi tarihteki belgeyle verilmiştir?
2- Nabucco Projesi'nde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümü Türkiye'den geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının nedeni nedir?
3- Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmaktadır. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi'nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH'ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumdadır. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan hangi kazançları sağlayacaktır?

İletim bedeli mi ödenecek
4- Nabucco Projesi'nde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas pipeline International GMBH'ye ortaklık hissesi ülke bazında nedir?
5- Nabucco Gas Pipeline International GMBH'nin Avusturya'ya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacaktır?
6- Nabucco Gas Pipeline International GMBH'nin ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyeceği doğru mudur?
7- Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacağı ifade edilmektedir. Türkiye'nin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacaktır?
8- Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiye'nin atacağı adım ne olacaktır?

Oyuna dur denmeli
Tespitlerim: Değerli dostlar, bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi'nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH'ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak BOTAŞ ve binlerce kilometre toprağını kullandıracak Türkiye.
Sonuç: Bugün "Finans Piyasalarında Saklı Düzen" yazıma devam edecektim ama bu haber çok çok önemli. Birşeyler yapmalıyız, mutlaka!
Son söz: Bu oyuna "dur" demek hepimizin görevi. Elinde imkân olan herkesi göreve çağırıyorum.
Not: "Finans Piyasalarında Saklı Düzen" yazıma çarşamba günü devam edeceğim.

Resim
Kullanıcı küçük betizi
kgursu
Üye
Üye

İletiler: 495

İletigönderen luzismud » Prş Oca 08, 2009 9:24

scruel yazdı:Yahu ben bir KİT de çalışıyorum ve çalıştığım yerin özelleşmesini canı gönülden istiyorum. Dönen dolapların haddi hesabı yok. Derler ya anlatılmaz yaşanır yaşamak lazım. Özelleşirse bari daha az paranın döndüğü bir yere gideriz ve vebalden kurtuluruz.

Dogru teshis yanlis tedavi kardesim...

Benim agabeyim de DDY'de calisiyor. Ve yillarca Özellestirme üzerine tartisir dururuz. Ben özellestirilmeli derim o -rahati bozulacagi kaygisiyla oldugunu düsünüyordum- böyle kalmali derdi. Ama bu sartlarda fikrimi degistirdim. Cünkü yapilan sey özellestirme degil. PESKES CEKME... Günü kurtarmak icin yatak yorgan satma. bunlar islah edilebilir, edilmeli.

Son bir soru; Kolun kirildi, acik yarasi da var, kan kaybediyorsun. kolunu keser misin yoksa pansuman, alci ne gerekiyorsa yapar misin???

scruel yazdı:Hakkaten luzismud, "gece gelsinler satmak için pijamayla bile çıkar satarım" derken acaba amcam anlatmaya çalıştı da biz mi anlamadık?

Aslinda benim aklima da o zaman gelmisti de henüz damarim catlamadigi icin böyle bir öneride bulunamamistim
Kullanıcı küçük betizi
luzismud
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı

İletiler: 170

İletigönderen İlteriş » Prş Oca 08, 2009 9:59

Sira TPAO'ya da gelebilir mi acaba :?:
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen scruel » Prş Oca 08, 2009 11:30

Arkadaşlar elbette haklısınız ama nolur bana Tükiye'de Atatürk'den sonra hükümet diyebileceğimiz bir hükümet gösterin. 20 senedir çalıştığım yer hep geriye gitmiş bunun buranın kurulum maliyeti 1 milyar dolardan fazla hadi dönen dolapları geçtim burda o 1 milyar dolar günden güne eriyip gidiyor doğru dürüst işletemiyoruz. Şurda çalışan insanlar Hz. Ömer'in binde biri olsa yeter ama yok malasef yok. Ümitsizlik içinde herkes.

Tamam satmayalim ama siz beni burdan kurtarın :lol:
Kullanıcı küçük betizi
scruel
Üye
Üye

İletigönderen kaye » Prş Oca 08, 2009 11:47

scruel yazdı: nolur bana Tükiye'de Atatürk'den sonra hükümet diyebileceğimiz bir hükümet gösterin.

Deminden beri arıyorum ama bulamadım scruel..
Yok, yok...

scruel yazdı:Tamam satmayalim ama siz beni burdan kurtarın :lol:

Anlıyorum sıkıntını, ama gideceğin yer gene KİT olursa gene benzer sıkıntılar gelecek başına, daha az veya daha çok..
Ben de satmaktan yana değilim, hatta biraz iyimser bakarsan, tökezlese de, zaman zaman düşse de, şimdiye kadar idare etmiş bizi yukarıda adı anılan kurumlar.. Bundan sonra da eder, siyasi çiftlik olmazsa, yolsuzlukların üzerine gidilerse, idare etmek şöyle dursun, artar bile..
“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır”; sen de kurtulacaksın birgün ordan, aklından çıkarma, kimler kurtulmadı ki :)
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

Sonraki

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x